設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] HD700 同 HD600 一問

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟而家用緊HD600 + 馬記HD-DAC 1
因為手痕想換耳機, 睇中HD700, 上網做左d功課都聽講HD700 係唔同方面都比HD600 優秀
諗住呢幾日都會去試聽下

但問題係, 如果由HD600 升到 HD700, 升級感會唔會大, 定係一般?
聽既多數係 流行男聲, 外國少pop, 極少聽古典

仲有另一個問題就係, 馬記部HDDAC1 推HD700 點樣@@
雖然HD600比HD700 阻更高, 但聽唔少人講HD700 要推得靚都幾難下

希望聽過既師兄都比d意見!

PS唔會考慮HD800, 雖然HD800 2手同全新HD700 價位差唔多, 但HD800出名大食, 到時又要換amp同dac....

黃金玩家

700升唔過,覺得同600同呢,如想易推又想有升級感可考慮AKGk812
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

科林玩家

Ccs56084342 發表於 2016-8-29 22:18
700升唔過,覺得同600同呢,如想易推又想有升級感可考慮AKGk812

明白, k812 聽過一般般 (其實係唔岩自己口味)
其實唔一定易推 無HD800咁難玩就ok

本身都睇中beyer 果d耳機 但感覺好難推

黃金玩家

Nedkic 發表於 2016-8-29 22:27

比800更難推得好。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Nedkic 發表於 2016-8-29 22:27

或可考慮下focal elear。

科林玩家

Ccs56084342 發表於 2016-8-29 22:35
或可考慮下focal elear。

focal 得閒去試聽下先
主要都係聽focal出喇叭多 haha

黃金玩家

Nedkic 發表於 2016-8-29 22:53
focal 得閒去試聽下先
主要都係聽focal出喇叭多 haha

今年AV show 聽過,覺得幾好下,-定好過600/700先,但應該好唔過800。

銀級玩家

我買過 HD600, HD650, HD700, HD800, DT770, DT880, T1, K812pro , 愚見:

HD700 係易玩過 HD600 的。我覺得 HD600 難推d至真。
Beyer DT770/880/990 (250 ohm) 其實唔難推,我覺得佢地仲易玩過 HD600 。T1 (600 ohm) 就另話。

---> 流行男聲, 外國少pop, 極少聽古典
咁,轉去 HD700 應會有明顯唔同聽感,你會聽到密度好左d,人聲近左d。

但是,HD-DAC1 能否推好 HD600 我極懷疑。 若果樓主也諗換amp,可能唔洗換走HD600住。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

科林玩家

chowyeung 發表於 2016-8-30 09:14
我買過 HD600, HD650, HD700, HD800, DT770, DT880, T1, K812pro , 愚見:

HD700 係易玩過 HD600 的。我覺 ...

諗住退燒架喇haha唔換amp
HD-DAC1推HD600可以的, 姐係你覺得HD-DAC1推700會比600更客易?

進階玩家

其實買HD700唔應該叫升級,因為是兩個不同性格取向的耳機,HD700人聲較近,分析力及連貫性都與600不同,講真要推好呢兩個耳機,對耳擴的要求都幾高,一般便携耳擴都推不好,若用枱擴又要線材配合,建議師兄親自去聽下,我也是比較完600/650/700/800 , 最後買了700,但是現在又想買600 .