設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [定の影評] 《點五步》無劇透

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2016-08-25 23.09.37-2.jpg

其實自己好少睇港產片,老老實實,如果唔係盧校長,我唔會買飛睇,不過睇完又真係幾好睇,怕大家因為不必要的傳聞,影響入場的決定,所以以戲論戲,講番兩句!

以一套商業電影來講,10分我比7分,唔見左的3分係
  • 頭尾兩分鐘其實唔應該加上去,感覺怪怪的,唔太夾。
  • 技巧明顯幼嫩,減低左投入感。
  • 沙燕之歌係九局下半時播會更感動。

但如果當作由導師帶領學生一起完成的習作來睇,我比滿分,先以拍攝的技巧同電影語言來講,有唔少位可以做番日後的教材,大量設計過的好金句,雖然金句有點too much, 但你一樣會BUY, 會比佢感動到,睇晒片尾的名單,你會發覺其實好少人手,拍得到呢套戲出來其實真係好唔簡單!

講番少少套戲,唔識棒球對戲情無影響,只係會欣賞唔到比賽中的細節,本身唔係一套運動電影,所以唔駛太擔心,呢套雖然係真人真事改篇,但改動都真係好大下,大家唔好同真實發生的事情去做比較,完全無可比性,戲入面有大量屋村仔先會明的場景,真係明就明,唔明就唔明,睇你童年係點過,如果你本身係沙田友,又係8,90年代的人,你真係認得到係邊間女校,幅牆係邊,公園係邊,連天龍精選都有,製作真係好認真,值得稱贊。

P.S.: 電影好唔好睇,同錢無關的,呢類題材電影,無明星,唔係賣低俗,你唔睇,就更加唔會有人願意拍,電影上到畫唔一定有錢賺的,你拍完都唔一定有發行肯同你上,叫好唔一定叫座,對電影業無知唔緊要,但自己的無知讓自己失去一個欣賞製作用心的港產片,實屬可惜,香港電影業,贏就一齊贏,輸就一齊輸,誰說低成本就唔可以係好電影,你要贏定係要輸?

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
bigair + 10 + 10 精彩報告
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告
kh22 + 10 + 10 一定要加分
day2013 + 50 + 50
alleelarry + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

似唔似台灣套KANO.
KANO我就好鍾意。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

tennishk 發表於 2016-8-27 21:56
似唔似台灣套KANO.
KANO我就好鍾意。

無睇KANO,比較唔到!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Kano係賣真熱血棒球魂,很大編幅放落球賽本身
呢套係借真實棒球隊帶出一啲信念,再加一點那些年,重點不在球賽本身,本質有點分別
套戲絶對合格以上,再加上呢套戲係欠缺資源下完成,實在值得支持

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

尋晚睇咗,確實係唔錯,值得入場支持純港式電影,尋晚係星影滙仲有幾位演員親身謝票添