設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edhuen

[請教] Upgrade on listening CD

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

2# paris

paris兄, 明白你的觀點, 但自己一直都是沒有機會聽其他的組合, 可能需要做點功課

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

4# kkchan1234

kkchan hing, that will be a good idea

鉑金玩家

6# tatat288

tatat兄, 你套840表現如何?多少錢入手?

鉑金玩家

10# lskthomas

Thomas兄, 你部640 V2有沒有AV bypass的?

Thanks!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

10# lskthomas

Thomas兄, 你部640 V2有沒有AV bypass的?

Thanks!
edhuen 發表於 2009-11-18 10:02

沒有的
但小弟唔係好建議640a v2因為太簿聲。
參考下呢個post有咩amp有av bypass
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=24108&extra=&page=1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ebhuen兄,

我買咗二手 c640v2+ a640v2,我自己覺得4千蚊貨仔都可以收貨!
Yamaha+KEF+Mirage

進階玩家

13# edhuen

AMP我買就全新,,$8800,但cd機就二手唔使6k,其實好認同好多師兄所講,高級的avamp未必差過入門int-amp好多,而且你又有dac,應該同入門級唔差太遠,所以你真係要出去聽下,因為玩int-amp就一寬三大,而且int-amp講求聲底,每人口味不同,更加需要自己去聽下,睇下邊d先係你杯茶,師兄出去聽下唔同的int-amp先啦,

至於你問到840a v2 + 840c 的聲底,係比較簿聲,但高音非常通透,只要你配合適的接線效果係非常之好,如人聲係好出(好似有人係你面前唱歌一樣),背景音樂好開揚立體感豐富,當然,同一d更高價我呢d係無得比,但對比起以前用av amp來聽歌,更本係兩回事,到現在為止我係非常滿意,
Int-Amp:V8i (PS audio Xstatement) (AQ RCA)
CDP : CA 840C (NBS OMEGA 3 RCA) (NBS OMEGA 4 PC)
Spk : MA RS6 (NBS OMEGA 3 + QED GSS)

星級玩家

前幾日有個朋友上我家, 叫我試隻CD給他聽, 他聽了後說和他家的Denon Mini HiFi分別不大.

我用以下器材聽CD

Pioneer BDP320 ----> (optical)
Musiland MD10 DAC ----> (Gotham RCA)
Onkyo 806 ----> (Gotham 50150) ...
edhuen 發表於 2009-11-17 22:46

你個 fd 係咪唔玩開音響架?  會唔會佢無乜所謂聽乜都覺得差不多果類? 其實淨睇你個 list 你地兩個 equipment 完全唔同, 聲底又唔同, 而且屋企環境又唔同, 唔好計邊個貴 d 邊個好聽 d, 我覺得點都唔會一樣,
師兄你自已點睇先, 唔好因為人地講一兩句就覺得自已副架生唔得喎, 定係師兄想搵藉口換架生
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你個 fd 係咪唔玩開音響架?  會唔會佢無乜所謂聽乜都覺得差不多果類? 其實淨睇你個 list 你地兩個 equipment 完全唔同, 聲底又唔同, 而且屋企環境又唔同, 唔好計邊個貴 d 邊個好聽 d, 我覺得點都唔會一樣,
師兄你 ...
kennethtcp 發表於 2009-11-19 10:15

同意丫, 最重要自己玩得開心
我每次換器材, 我老細都會問, 除咗大隻d, 大聲d外, 有乜分別?  聽咗幾次我就慣, 佢有佢講, 我有我玩

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

同意丫, 最重要自己玩得開心
我每次換器材, 我老細都會問, 除咗大隻d, 大聲d外, 有乜分別?  聽咗幾次我就慣, 佢有佢講, 我有我玩
lskthomas 發表於 2009-11-19 10:24

Me Too!
SONY 47W800A
HIFIDIY CDM-12
TEAC TN-300
DAC X-10
YS AUDIO A2
Lite A680
Yamaha RX-A1010
DUNE H1
BDP-2930
Cambridge Audio 540D
LY206-2