設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: oldleaf

[頭戴式] 求推介便攜耳筒, 最好唔多過HK$4k

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

mister_k 發表於 2016-8-26 12:41
HD25小弟都超鍾意,但冇番咁上下力水推係唔好聽,電話推有啲嘥咗佢。

咁即係用LG電話推就唔駛諗 HD25?

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Audio Technica ES10, 夠輕便, 夠扁身, 金屬外殼夠型, 兼易推, 聲音屬於三頻均衡, 偏向高分析力, 但bass 是足夠俾便攜用, 如不介意 on-ear 設計 ES10 是不二之選, 只是現在較難找到, 但日本一定有.
CAS, Head-Fi and Headphone Amps are my favorite things.

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

oldleaf 發表於 2016-8-26 23:05
咁即係用LG電話推就唔駛諗 HD25?

師兄可以試聽下先。hd25真係好正!我都只係用i6推,可能推唔盡,但都收貨。LG5應該更好。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

akg k550
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原明 發表於 2016-8-27 08:25
師兄可以試聽下先。hd25真係好正!我都只係用i6推,可能推唔盡,但都收貨。LG5應該更好。 ...

HD25買咗一定唔會後悔,但大前題係樓主用手機聽為主。如果樓主入HD25,之後一定會心思思想搵部好力水player!

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
oldleaf + 9 + 9 原來係毒品 @_@

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

mister_k 發表於 2016-8-27 23:39
HD25買咗一定唔會後悔,但大前題係樓主用手機聽為主。如果樓主入HD25,之後一定會心思思想搵部好力水play ...

對,這個就是樂趣

銀級玩家

我自己就覺得,同價位,Master & Dynamic MH40好聲過ATH-MSR7;同樣易推,聲音卻開揚不少。
封閉式耳機難逃音場焗束既命運,亦不完全等於隔音一定好;
例如坊間比較出名既MDR-1A及Momentum,隔音也不算好。

高一級的Master & Dynamic MW60,也在樓主的射程範圍,不過是封閉式;
類似定位的封閉式也有B&O PLAY BeoPlay H6,可以一試。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

話說睇左好多間都唔見有得試 Philips L2 (L1 就見到)
AKG K550 好鬼大舊
HD25 我架電話真係力有不逮
Master & Dynamic 嗰幾隻戴得唔舒服

有個店員叫我試 beyerdynamic T51p, 最初都唔想試, 因為之前試過差唔多 size既 DT1350 覺得唔好聲, 點之個店員話同 1350好唔同, 試左發現真係唔錯, 雖然 bass 比我聽開既入耳左唔少, 就轉吓口味啦, 而且帶得幾舒服, 比錢!

多謝大家比左咁多意見, 等我四圍去試吓搵吓真係幾好玩, 唔親試過真係唔得。

其實我真係好鍾意 ATH-ES10 個樣, 不過少地方有又無得試, 等吓次超級痕癢先再諗啦

銀級玩家

oldleaf 發表於 2016-8-28 13:25
話說睇左好多間都唔見有得試 Philips L2 (L1 就見到)

Beyerdynamic T51p正野
如果比夠力推佢,佢出到既聲絕對比得上Full Size Over-Ear Headphone。
恭喜樓主

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

oldleaf 發表於 2016-8-28 13:25

樓主,其實下次痕可以考慮吓聽歌同電話分家,搵部好力水嘅player,唔係嘅話,選擇耳牛或入耳都真係好局限。