設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: zcc411

[請教] set up Z7

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Play CD 用2.1 set/test , arm phase sub 會同front speaker 聲音同步到king seat...
Einstein 發表於 2009-11-18 03:49

唔知點解, 我 auto setup 隻拾仔次次都會自動 set 左做 reverse,
但我隻拾仔係放前面的, 奇怪
BenQ W1070/OS 80/Pioneer LX-53/Yamaha 765/Marantz SR4600/NAD 326BEE/Cayin CDT17A/OPPO 93/Philips 7300/PS3/(F)Quad12L2/(C)B&W HTM62/(S,FH)Mirage Nanosat/(SW)M&K KX12/SFH-PX

進階玩家

我想問... PHASE 同 REVERSE 有咩唔同啊??

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知點解, 我 auto setup 隻拾仔次次都會自動 set 左做 reverse,
但我隻拾仔係放前面的, 奇怪
611323 發表於 2009-11-18 10:57

Sorry... 隻拾仔係放前面 跟 reverse 無關
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我想問... PHASE 同 REVERSE 有咩唔同啊??
zcc411 發表於 2009-11-18 11:41

PHASE = 相位
我估 REVERSE 指 把相位+/-180度...即反相
研究-係我終生興趣
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

進階玩家

咁係咪姐係十仔個單元向住sofa... 就係要phase啊....

p.s. 我個十仔係 sunfire HRS-12

鉑金玩家

咁係咪姐係十仔個單元向住sofa... 就係要phase啊....

p.s. 我個十仔係 sunfire HRS-12
zcc411 發表於 2009-11-18 23:57

咁係咪姐係十仔個單元向住sofa... 就係要phase啊.... <<<<< 唔係....
phase 係聲音相位0-360度放邊都有, 係較返subwoofer 個phase 同front speaker spease同位, 與十仔個單元向住sofa無關...
研究-係我終生興趣

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

十仔對正sofa, phase 應該係較去"0", 我都係甘做, 我都係用hrs12

鉑金玩家

十仔對正sofa, phase 應該係較去"0", 我都係甘做, 我都係用hrs12
ricoy288 發表於 2009-11-19 22:00

<<<< 我都聽過Lee d 誤傳好多年...

就算隻十仔擺正前方, 一樣有機會係 180, 唔一定係 0.....小弟現時就係Subw單元對king's seat 用正確180度phase
相位最重要的考慮因素, 我覺得係 Front speaker, subwoofer & king seat 三者關係...

OK! Ok! lee個問題我也迷思了很多年...到而家都係...大家研究下la, 我上過好多www, 自己也出個幾個post問過, 最後出email 問Yamaha & velodyne......也覆我email 話---"唔係"
而velodyne使用說明書教set phase 都無這樣講...?

以下是Wiki, 其實可以睇下Phase shift...
http://en.wikipedia.org/wiki/Phase_%28waves%29
個前置同woofer位置/距離唔同, 同一個signal(wave)會唔會"同時到達"(in-sync)呢?

POLARITY AND PHASE of elect = 電源polarity 指如 L/N, +/- 倒轉
PHASE of elect 指如 speaker 之 紅/黑線倒轉, 便出現所指的out of phase 即反相180度
subwoofer 的 phase 係指 phase of sound , set subwoofer 的 phase of sound 與 front speaker 的 phase of sound 同步到達皇帝位, 所以CHing講慢左唔同步
"相位"我明 dd, 但小弟文章唔好, 日後與Ching詳細吹水
簡單2句, "相位" 係 0-360度 phase/ware of sound/signal "聲音的度數...
與 "degree of subwoofer positson " subwoofer 面向角度度數並無直接關係...0-360度係好多ching的迷思
只知大多數都係 "0" <<< 我估係理由係好多人唔識就set  "0"lor...否則
如有0 & 180度選...0只係1/2機會
如有0, 90, 180, 270度選...0只係1/4機會
如有0 -360度無段選...0只係1/360機會...就算面向那,都係1/360, 所以正確的0度冇理多過一半...小弟現玩面向皇帝位同backfire 都用正確相位180...
小弟只是善意交流, 有錯就一定...但請輕手d...

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chhanthony + 2

查看全部評分

研究-係我終生興趣

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

18# Einstein

咁姐係話, 我 auto setup 隻拾仔次次都會自動 set 左做 reverse 係正常的
但我隻拾仔係放前面, 在前置側邊
BenQ W1070/OS 80/Pioneer LX-53/Yamaha 765/Marantz SR4600/NAD 326BEE/Cayin CDT17A/OPPO 93/Philips 7300/PS3/(F)Quad12L2/(C)B&W HTM62/(S,FH)Mirage Nanosat/(SW)M&K KX12/SFH-PX

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Einstein 發表於 2009-11-21 02:51

Einstein 兄.
多謝你好詳細既講解.
我個做法都係sales教我set的,係屋企,set左都ok喎,所以先覺得冇問題,大家分享下羅.
聲音既野, 冇話好唔好, 呢D好個人感覺.你覺得細聲米較大聲D,就算有神機, 唔同地方,唔同位置, 唔同補品, 個個人聽都有唔同.冇一條formula可以話你知一定啱你口味.只要嘗試多D(問多D意見作參考)就一定會揾到啱自己口味, 冇十成都八成啦.你話係唔係.