設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiro

[CD機] 想買純SACD機

星級玩家

koalaau 發表於 2016-8-17 19:03
日本都有好多好野,日本貨一定比歐美貨差係謬誤。只係因為日本多數係大企業大量生產,成本相對比歐美發燒細 ...

bingo, 有幾多文章係幫代理寫,細個唔明,大個左明晒
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

當年cd機轉盤系統唔係用philips和sony,就係teac,wadia用teac盤做到一哥,teac就索性自己出二嫂,而最高型號技術現在唔賣,自己獨家使用。

唔係想話日本好過歐美,只係想講入門sacd質素當然唔及中價cd機好,但只係日本出入門sacd機較多,而唔係日本機唔及歐美機好。

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

老外嘅D->A技術一向好過架仔。
日本本土當然有好嘢,但論世界級就不成氣候。
日本人聽感其實較硬的,似現在數碼聲,歐洲人喜歡軟的,Analogue底。
機器機械當然係日本仔好嘢啦,但配上老外嘅線路才能發揮係事實。
正如以前 HP 打印機機械部份人人都知係 Canon做,但 Canon自家出的打印機就非常差!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

其實要比較好易,搵部70年代嘅Sony入門至中位CDP vs Philips,NAD...高下立見。

鑽石玩家

轉盤和解碼邊樣重要d好難講,我以前覺得解碼緊要d但換過幾部一體機後(有直出及駁解碼,不過都是平野。),現在又覺得轉盤影響仲大,不過這又是另一個課題了。

這篇講日系cd機派別的文章寫得幾精簡,值得一看。

http://audioart.audionet.com.tw/122/%E5%B0%88%E9%A1%8C%E4%BC%81%E5%8A%83/%E6%97%A5%E6%9C%ACcd%E5%94%B1%E7%9B%A4.htm

鑽石玩家

koalaau 發表於 2016-8-17 19:38
轉盤和解碼邊樣重要d好難講,我以前覺得解碼緊要d但換過幾部一體機後(有直出及駁解碼,不過都是平野。), ...

的確值得開新貼深入討論這課題。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我鍾意聽Jpop及廣東流行曲

鑽石玩家

ADA 發表於 2016-8-17 19:32
其實要比較好易,搵部70年代嘅Sony入門至中位CDP vs Philips,NAD...高下立見。

70年代未出cd機。80年代平價盤我一定捧philips場,我現在都用緊!
中價盤就應該殺得難分難解,philips,marantz,sony,denon,victor,yamaha...各有強項。
不過平野將價就貨,要比應該比旗艦,這級別已係超出我所聽過的範圍了。

1萬

白鑽玩家

老而不

hiro 發表於 2016-8-17 19:44
我鍾意聽Jpop及廣東流行曲

CDP的話, 我建議好似加國Moon 的, 聲爽, 快, 節拍重

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2016-8-17 19:53
70年代未出cd機。80年代平價盤我一定捧philips場,我現在都用緊!
中價盤就應該殺得難分難解,philips,m ...

如果keep得係無問題的, 只是可以講80年代的CDP 粒DAC線路在科技上有限,
聲音可以在用家角度而言好聽, 易入耳,
但事至今日以HD而言, 還有少少出入.

還是好音樂最好.