設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 又有一家做唔住了

1萬

白鑽玩家

老而不

c.m. 發表於 2016-8-20 00:46
個人覺得HiFi可能小人玩左(不過年年HiFi展,又人山人海,現在又話好多人玩返黑膠,而黑膠要求地方也不小的 ...

我覺得黑膠係少少吹出黎, 唔算大熱.
係真係多左人問下黑膠, 不過又唔係真的好似返到去以前70年代要靠聽黑膠一樣
重點還是現在找音樂實太方便了.
唔想俾錢可以上youtube
俾少少錢而只要支歌的有一大堆網站/software
有太多唔同的戴體, 將大家向唔同方向 (CD, LP, CAS)分散左, 唔似以前80-90年代甘集中.
還是好音樂最好.

銀級玩家

其實兩間執一間,可能係業主問題多過實際營銷情况,講真呀!依家 d 業主,見你開到分店喎!?仲邊度有計傾。。。長遠計落,年年比業主硬食,不如執一間,除笨有精之餘,可能同業主日後更好相見

入貨都係個問題,兩間舖,表面風光,一定比代理「質」你入貨,最低限度有位擺呀嘛!唔入又斷關系、入得少又話唔老友,執一間,只要找數準期,代理冇嘢講!

人手亦係問題,成本一回事,請返嚟嘅人得唔得先係問題,音響呢行,唔玩、唔識的話,就算係其他行業嘅 top sales 都冇用,多間舗,自然要人手,少一間,少 d 人,勞氣少 d,自己做埋,成功率可能仲高左

所以音響行唔係大家諗得咁負面,真係要講負面的話,全球連最多土豪嘅強國,已經冇一行係可以話好做,大把行業塾屍底,音響行再夕陽都仲有排做。

今時今日勉強都仲算天下太平,經濟再差都唔差得過打仗掛!?打仗地方咪一樣有人聽歌!做生意最緊要識變通,本來賣緊 hi-end 嘅,如果真係打仗喎,有本事咪做軍官生意、冇本事咪轉賣垃圾電腦喇叭囉!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
PhantomGTR + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

kl122002 發表於 2016-8-20 06:28
係真係多左人問下黑膠, 不過又唔係真的好似返到去以前70年代要靠聽 ...

影音展聽d幾十萬唱盤demo, 炒豆聲一樣,播緊歌都係不斷da.da.da
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

係真係多左人問下黑膠, 不過又唔係真的好似返到去以前70年代要靠聽 ...

淨係 CAS 一瓣已夠晒多花臣 {:9_412:}
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實玩HiFi真是玩心機,而黑膠真係心機中心機(所以小弟都不肯玩)。

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2016-8-20 10:44
淨係 CAS 一瓣已夠晒多花臣

系囉,改賣CAS貨就實有排玩啦!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

c.m. 發表於 2016-8-20 11:23
其實玩HiFi真是玩心機,而黑膠真係心機中心機(所以小弟都不肯玩)。

黑膠只能懷舊,復古咁玩下,要變返主流無咩可能啦!個設計先天不足,又麻煩又易壞,都追唔上時代,現今主流系方便小巧唔阻地方。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

kinghung 發表於 2016-8-20 10:14
影音展聽d幾十萬唱盤demo, 炒豆聲一樣,播緊歌都係不斷da.da.da
(Post76 Android 手機版送出) ...

炒荳聲實有,有靜電有塵落左碟D坑紋度,支針行過撞到就有,真系唔知咁算唔算叫好聲!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ccs56084342 發表於 2016-8-20 14:53
系囉,改賣CAS貨就實有排玩啦!

不過香港賣 headphone 嘢先可以有排做。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2016-8-20 16:00
不過香港賣 headphone 嘢先可以有排做。

系喎,見D耳機/耳機線檔愈開愈大間,愈開愈多分店,真系有排玩