設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: waiwaiwai

[教學] JBL 喇叭

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Array個行貨面價貴到嚇死人
有興趣可以去33問下
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

玩大單元仲要考慮下屋企擺位問題

星級玩家

吾該晒各位師兄提供寶貴意見!

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

waiwaiwai 發表於 2016-8-16 17:55
吾該晒各位師兄提供寶貴意見!

亞婆建議你可以找對新凈的2手JBL 4311(最好冇A,B尾的,4311B已經差左)
雖然4343,4344,4345,4350是JBL 43系列的經典作,但吾易玩得好
老公話4343開始要玩電子分音(即至少兩部後級推動,但事實係點搞我吾識喇)
才靚聲

白鑽玩家

old8woman 發表於 2016-8-17 16:12
亞婆建議你可以找對新凈的2手JBL 4311(最好冇A,B尾的,4311B已經差左)
雖然4343,4344,4345,4350是JBL 43系 ...

4311紙膜高音
無分析力無超高
最啱老人家聽戲曲
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2016-8-17 18:52
4311紙膜高音
無分析力無超高
最啱老人家聽戲曲

4311我弟弟曾經有對,雖然果次在他家中只聽流行曲(葉倩文的零時十分黑膠大碟)
但我吾覺高音吾夠喎?
有冇分析力我吾識喇,反正我不懂hi fi,
老人家聽戲曲最好用JBL Hartsfied,Olympus或者Everest DD-55000

白鑽玩家

old8woman 發表於 2016-8-17 19:09
4311我弟弟曾經有對,雖然果次在他家中只聽流行曲(葉倩文的零時十分黑膠大碟)
但我吾覺高音吾夠喎?
有冇分 ...

"高音夠唔夠" 同 "無超高"
前者是量 / 後者最伸延
應該係兩件事
不過老人家對有無超高無乜所謂
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主出得五皮舊,當然要試下4343鋼磁version啦
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2016-8-17 19:26
"高音夠唔夠" 同 "無超高"
前者是量 / 後者最伸延
應該係兩件事

哦..............明白
原來咁,不過我都知道我已經聽不到所謂"超高音"段的聲音了
家中有隻有齊20-20,000Hz的測試CD,10,000Hz的聲音我已經完全聽不到了

鑽石玩家

亦有好多人話4343b粉磁好d喎。
不如索性買日本kenrick的4343吖,yoytube就睇得多,我未見過人真係有人買完寫聽後感。