設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[【誠實報告】] 535 升級歷程

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由未接觸高階耳機,睇完各大論壇包膠報告,9衝左隻535ltd返黎,聽大家分享,女聲都一致好評,,本人比較好女聲,2黎外型岩我口味!當時人在澳洲,搵朋友幫手係香港買,試都未試過。還好最後都好滿意。
岩岩買返黎個時,高音有d尖,不過都覺得好好聽,原來音樂同人聲可以分到咁清楚。到煲左幾百個鐘,女聲高音得黎好甜,男中音厚實有力。低音呢,開頭弱弱的,到黎感覺短而結實,對我黎講岩岩好。我主要聽中文流行曲,人聲為主,成個耳機都好岩我,要多謝師兄d報告。

聽左一段時間,開始想升級,諗緊換線定係player,先試player,預算唔大,當時試左幾部千幾到3千左右的機,最後揀左sony呢部A16 ,人聲偏暖,對比我部HTC one 黎講,成個音場大左,層次更分明,定位更準,鋼琴結他聲都變得更清脆有力,千幾蚊既機,我覺得係超水準,同我個535好夾,女聲聽到我耳仔軟,點解可以咁好聽架!呢部野最大優點仲要係細同超輕,聽歌一舊兩舊咁帶出街咁煩,男人老狗緊係唔帶袋架啦!!同續航力超一流,差1次電聽十幾廿個鐘,未買都唔知可以聽咁耐。唯一唔方便係揀歌。

無耐敗埋部Pha-1a,無咩試過其他耳擴,試過部大陸機千幾蚊,再聽呢部覺得好聽d就9衝了,百記做特價唔知千6定千7,純粹夾返sony,聽感係成個音樂成象的放大版,再清晰有力少少。

之後無耐條原裝線又壞埋,又可以順手搵理由換埋,係旺角周圍走,周圍試,最後揀左呢條brimar 8蕊單晶銅線,試好多條,平既感覺無咩分別,貴個d呢,好多店家推薦我唔同類型的銀線,話大部份客535都係配銀線,線呢家野我諗比耳機更加個人口味,535配銀線黎講,有d女聲係好聽左,但男聲走哂樣,又尖又刺耳,有d既女聲我得好聽得黎無左shure個種味道,太尖了,無左種甜味,好唔耐聽。試其他銅線,太沈,唔覺得好聽,唯獨呢條。開頭問老闆有無千幾蚊耳機線,佢問我咩頭,我俾佢望望,佢話有,就拎左條比我試,試左第1條唔錯,問佢咩線幾錢,佢話金銀線,3,4千蚊,咁貴?有無平dd?有,呢條銅線最平,銀線就貴少少,試完銀線再試銅線,叮一聲,好好聽,男女聲好好聽,低音更札實有力,量依然唔多,但好有力。問老闆價錢,依然唔平,問佢有無我平d,佢話平少少,即時收貨!!

後尾,個535俾我壓爛一面耳管,改模又貴,上網搵到某店有得整,加鋼管,點知整完過幾個月除耳機輕輕一拉個耳機蓋解埋體,一半係耳入面,點解自己諗。

咁點算呢,無理由再整架,改模又差唔多夠買過隻,出去試d貴價耳機,無隻岩,background好聽左,但人聲又無535咁好聽,或者好接近,但我唔覺得值咁多,試846,口味岩,但無興趣俾多幾千買好聽少少晚background,人聲唔知未煲夠定未換線,聲底似535,但女聲又好似無535個種味道,唔想博,最後決定都係改模,又可以有人生第1隻CM。

中途見到部新ak,平平地,又9衝埋,之前中左aak380毒,太貴買唔起,呢部又細又輕又係新款靚仔,無耳機都9衝,廢事之後無貨,岩岩買左last部。

最後拎完耳機又逛下,終於俾我搵到隻想upgrade既耳機,vision ears VE5,好正!空間感一流,唔大唔細,好似聽live咁,背景唔係普通清晰左,大左咁簡單,係成個行雲流水咁,好順耳,又有節奏,層次分明得黎超立體,人聲唔係特別出,但個種感覺又好好聽,清得黎好有感情,第2隻聽到我有感動感既耳機,但好貴!!毒海好深==得CM,CM款好靚!……

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

我和你一樣是 535 起步,不過之前我退在燒5-6年,我就比較單一口味,女毒 ONLY,試過好多野,VE5 當然係正,我係展會時聽過,感覺舒服人聲甜,可惜是價錢問題,因為當時我已經有了仙女,如果我要做 CM 我可能會做 64 A10 或 A12
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

見習玩家

我都想試64 , 唔知聽感如何

科林玩家

師兄ve5做左幾錢?等左幾耐?我都好有興趣

新仔玩家

同師兄用既品牌歷程差一點而已, 由f886>ak120ii, 只係耳機由w40依家就係煩緊上cm既話, fitear or ve而已 (jh angie, 1964 10非cm, heir8,qdc8 聽完一定有提升但沒衝動揀)

進階玩家

同CHING用既品牌歷程有D相似,不過我係由westone 1開始(當時因為配戴舒適同隔音ok而買,冇視音質),之後隻westone 1 條線斷左而買左shure se215

聽左一段時間,覺得D BASS 太多太散,開始留意音質,9衝左隻shure se535ltd,真心滿意,聽左一段時間,開始想升級player,由htc one轉做sony zx1

之後 條線又斷左,入左條不知名銀線,但開始想多返D background,想upgrade做se846,但人聲好似冇用緊隻se535 ltd好(唔知係唔係條線問題)

之後冇lala中左ak380毒,太貴買唔起,反正冇DSD ,所以入左ak320

而加搵到upgrade既耳機,同樣係vision ears,不過係VE6x1,不過真係太貴,唸左幾個月,終於響上星期av show 因為個9折而敗陣,再比個sales說服買左ve6xControl,返到屋企有D後悔,我真心對X2冇咩興趣,而加希望ve6x2有驚喜

而加痛苦等待中,仲要等幾耐

黃金玩家

hahacheng 發表於 2016-8-14 20:38
同CHING用既品牌歷程有D相似,不過我係由westone 1開始(當時因為配戴舒適同隔音ok而買,冇視音質),之後隻w ...

ve6xControl 我係展會都有聽過,聲是好的,不過的聽完 AK380 之後,什麼也聽不入耳,而且給貴價嚇了一跳,沒刷卡。

不過可以一句,師兄你沒買錯的
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

專業玩家

請問c兄去邊間改模?

星級玩家

我當年都係從535開始

見習玩家

Ak380真係好正,唔試唔知535可以咁好聽

Ve6x1有9折咁好,要等3,4個月吧