設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hmsam

[請教] 想影音分家,應如何開始呢?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

hmsam 發表於 2016-8-10 15:55
其實MK750睇戲真係ok, 所以想留住佢, 因為換speaker我一換就要換晒LCR, 所以先諗住入多對speaker玩
我都 ...

留一對喇叭睇戲, 一對喇叭聽歌的確係可行, 有好多CHING都係咁, 但你要考慮既係空間擺位問題, 2對前置你點擺而又就到靚聲? AV嘢對喇叭擺位有要求, 2CH更加更加更加有要求, 小弟搞到要用ATC去睇戲, 唔係因為我自以為醒, 而係無計....{:9_428:}

玩AV/HIFI嘢除非有無限金錢無限空間, 唔係就係一個取捨大考驗, 每個玩家都有呢個過程, enjoy~~ {:9_407:}

至於話睇戲聽歌都啱既書架, 其實聽歌睇口味, 小弟自己就係先決定咗聽歌取向.... JBL係好選擇, 你如果鍾意快聲可以試ELAC/reference 3a, ProAc唔算快聲但又唔算難推.... 不過點都係你去試咗聲底先, 同你講有對嘢睇戲聽歌好掂易推易搞又平到震, 但你唔啱聽都係無咩用....{:9_437:}

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-8-10 16:10
留一對喇叭睇戲, 一對喇叭聽歌的確係可行, 有好多CHING都係咁, 但你要考慮既係空間擺位問題, 2對前置你點 ...

我都明白玩影音要落心機時間套嘢先有好效果, 但可能年紀大啦同冇咩時間, 所以都少左花時間去set嘢

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-8-10 16:10
留一對喇叭睇戲, 一對喇叭聽歌的確係可行, 有好多CHING都係咁, 但你要考慮既係空間擺位問題, 2對前置你點 ...

師兄講得好岩,身體力行係最好....始終係自己口味.不過香港要實行又真係唔容易.除左預約上代理聽既會好小小,出面都幾難可以試岩心水. 好似小弟為左UPGRADE, 呢一個月就不停去行,聽,睇..但試就好小. 其一可能D舖頭唔優做,連做你生意都廢事. 其二有D SALES都係HEA你多,試一對之後想試第二對都唔啋你. 其三就係有D SALE硬SELL一D你唔想要既野俾你..佢冇既就踩到人地D野點唔掂就吹到自己賣既有幾掂, 四就係遇到你想要既喇叭就冇你用緊既AMP, 有你用緊既AMP就冇你想要既喇叭..

所以HIFI呢家野真係唔可以心急,慢慢來..

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

benwongkk 發表於 2016-8-10 16:30
師兄講得好岩,身體力行係最好....始終係自己口味.不過香港要實行又真係唔容易.除左預約上代理聽既會好小 ...

所以咪要努力睇吓post學吓嘢, 等自己有一定認知, 去"估"聽出嚟既係乜....

通常我都會提議啲朋友或網友先去聽吓, 大約選擇啱自己想要既聲底, 再出post問吓, 一步一步咁收窄範圍囉~

白鑽玩家

其實MK750睇戲真係ok, 所以想留住佢, 因為換speaker我一換就要換晒LCR, 所以先諗住入多對speaker玩
我都 ...

師兄你可能未遇比750睇戲聽歌更平更OK
作為一對AV喇叭如果唔開sub仔完全無低音(我無講邊對)
或autocal只detect到係small(自己唔用large另一回事)
我接受唔到囉~~~~~
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

我都 ...
咁若果真係換走對750, 師兄請問有冇咩牌好的speaker睇戲聽歌都ok, 我睇過好多post講JBL唔錯, 仲有冇其他介紹  

如果要AV先行
而Music又可並存
又要同LX88/89夾聲
日後胆又得石又得
10K樓下JBL
書架我選LS40/4306
座地我選studio580
20K樓下座地LS60

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 超正!

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

MDLP 發表於 2016-8-10 18:04
師兄你可能未遇比750睇戲聽歌更平更OK
作為一對AV喇叭如果唔開sub仔完全無低音(我無講邊對)
或autocal只d ...

師兄, 我就係聽歌覺得對750低音好少先諗住入多對speaker聽歌咋, 但我部lx89做fullautocal佢又會set對前置做large喎, 不過個x-over 係150

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-8-10 17:17
所以咪要努力睇吓post學吓嘢, 等自己有一定認知, 去"估"聽出嚟既係乜....

通常我都會提議啲朋 ...

所以而家不斷睇post, 收集大家意見, 有左目標先過黎試聽

鉑金玩家

benwongkk 發表於 2016-8-10 16:30
師兄講得好岩,身體力行係最好....始終係自己口味.不過香港要實行又真係唔容易.除左預約上代理聽既會好小 ...

師兄你都好, 可以有時間就上show room試聽, 我呢邊完全冇呀

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-8-10 18:11
如果要AV先行
而Music又可並存
又要同LX88/89夾聲

十k樓下二手的JBL書架重有4312,4307
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1