設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 唱片公司打手

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

只係聽舖頭老細講,未經證實,信唔信冇所謂!首先打手通常會响平日辦公時間發帖及回帖,其次係打手掌握到限量發燒碟會有三種主要買家:發燒友、死硬派粉絲、炒家。以前打手做法係响網絡發帖後,不停分身回應吹噓,到貨品推出時扣起d貨,等買家特別係發燒友及粉絲中哂伏之後,佢再推出市場或以自己拍賣賣家身分,兼職做埋炒家,不過由於條橋太舊,開始比人發現之餘,d發燒友又發覺D碟衰聲不斷,就冇再追捧,當失去發燒友支持,炒家漸漸唔再掃貨,打手也唔再扣起d貨,而且炒熱已過,所以打手漸漸改變策略。當然依舊係唱片公司專頁繼續會搬某d打手「歌頌」某碟的帖或搵所謂「專家訪問」吹噓某碟來谷銷量,但而家打手策略改變,開始倒過來講反話,發完帖之後,又嚟影分身,反過來話唔會再買限量版發燒碟等等!當真正發燒友、粉絲睇到留言後,以為口碑唔好,彈多過讚,又唔覺有人會搶貨,就唔洗急於購買,一時鬆懈之下,點知又中伏!快速冇哂!當然打手又收起d貨兼職做埋炒家,更甚嘅係打手仲造遙又話限量500隻,其中399隻有編號等等,等你地首批買家食哂炒價之後,再推出另一批新嘅!問你死未!

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 20 + 20 精彩報告
twinggy + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

根據唱片機本法,民歌蔡琴Salute真情流露淡淡幽情愛的根源不實行「斷貨唔出」制度和政策,保持原有的「長賣長有」制度和方式,五十年不變

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

頑求網上PR 好識得玩語言偽術, 好識得狡辯, 佢會上黎睇POST, 有時會轉貼所謂網上用家
/FORUM  member讚賞其產品,  佢已經混入我地群中, 就算佢真係咁玩, 我都唔覺得奇...

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

首先多謝樓主報料。
但這手法用咗幾拾年啦喎!無論樓宇買賣,演唱會門券,Yahoo拍賣,基本上所有嘢都用這手法的。
所以如果樓主問我信唔信,我可以講根本就係事實,所以一定信。

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ernietse + 20 + 20 絕對認同
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
lamwaikit007 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

單層shm SACD?
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

kinghung 發表於 2016-8-9 08:31
單層shm SACD?
(Post76 Android 手機版送出)

自覺呢隻未算……出版前已知得三幾百隻編號版,早有心理準備……
但胡小姐演唱會果張先誇張,直情表表者……

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

題外話,我覺得胡小姐隻演唱會都係咁上下玩法!當出面街所謂加特版無晒貨,比人炒貴左好多之後,一個星期唔夠就可以補到貨?!美國壓碟喎,唔洗再order?shipping唔洗時間?

但相信不是公司打手做!我只覺得佢地原本有心想試一試加特版的市場反應,又怕去唔到貨!但點知班炒家炒到隻碟$5xx,咪即刻推埋倉內的加特版... 但班炒家已經食左頭擔湯!用家遲左少少買就要四圍撲和捱貴碟!

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ernietse + 20 + 20 絕對認同
twinggy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Amp: Accuphase E-470
Net Player: Esoteric N-05
SPK: B&W 805D2
UHD: OPPO UDP-203
Sur-Amp: DENON AVC-X4800H
DAP: AK SP1000 & AK Layla II
Turntable: JVC QL-Y66F

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

胡小姐隻演唱會加特版小弟在AV展買到$300.00大元,不知有沒有買貴了

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

狗屎垃圾爛到死都話好聽個的... 肯定係

黑鑽玩家

rodywong 發表於 2016-8-9 12:22
胡小姐隻演唱會加特版小弟在AV展買到$300.00大元,不知有沒有買貴了

街價$280...

星級玩家

大家以後唔好再唱片公司的詭計喇, 炒家都死埋一份