設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[香港影音玩樂展] 音響展真係搵笨, 完全冇一隻耳機可以聽得入耳...

星級玩家

HD_2 發表於 2016-8-7 09:57
好勁用3k就可以打底咁多耳機
(Post76 Android 手機版送出)

(都市傳說)錫安神劍全音域耳機唔使$100就已經打底晒所有外國旗艦級耳機添啦^ ^(/都市傳說)

星級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-8-7 01:57
近場喇叭唔洗搞咁多野喎,整隻靚拖板插粒ip3鉑金屎得啦!再駁對靚D嘅RCA落AMP搞掂,都唔過三皮 ...

師兄你好,我都玩過近場喇叭,但其實不論咩喇叭都好,房間空間處理一樣有好大影響。

近場式唔係真令佢唔受環境影響,只要一件野發緊聲,只要佢係四面牆之內,只要附近有雜物,聲波就會有反射有散射,進而影響到你最後聽到既聲。

當然呢個係睇個人既要求去到邊而已,平常使用黎講主動式近場喇叭的確係一個唔太佔地方又唔洗煩配AMP既好選擇。

耳機同喇叭邊個好聽D我覺得冇話絕對,小弟耳機(HD800S, JPS Abyss)同喇叭(Onkyo D-TK10)都有用。音場同低音表現上耳機當然冇得比,但音樂的細微處和樂器的微動態表現上我個人就更喜歡耳機的表達了。

講番原POST,咳咳,一到暑假真係特別多野睇

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ozrayyau 發表於 2016-8-7 05:20
嚇?缺點都寫哂, 高不成低不就嘅兩頭唔到岸, 又選擇性失明?如果 ZX100 唔錯, 街上就好多人用, 我都會買 ...

ZX100係吾錯既.... 大前提係要無咩要求....

我個部玩左個零月就已經發現佢既樽頸位, 之後又陸續買左幾台DAP ...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

chief424 發表於 2016-8-7 09:35
邊個黎架? 賣雪糕架?

又同你猜下謎語, 國產AK, 呢排係個壇好熱, 頭版一眼望落去6, 7個帖

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

windwolf447 發表於 2016-8-7 16:37
師兄你好,我都玩過近場喇叭,但其實不論咩喇叭都好,房間空間處理一樣有好大影響。

近場式唔係真令佢唔 ...

音樂的細微處和樂器的微動態表現上我個人就更喜歡耳機的表達了。@X2

仲有一樣野, 耳機/塞消費比較底相對音箱來講, 我可以一隻耳塞for 一種我鍾意聽既音樂, 但音箱我就玩吾起啦, 5,

6隻箱, 穩位擺都煩, 仲要吾同箱又要配吾同AMP/CDP/DAC

其實, 成日都會有的好似發現新大陸既人, 突然開竅甘....嘩, 玩音箱真係抵玩好多, 心諗..... 晨早都知啦..... 你今日

先到地球報到?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

chief424 發表於 2016-8-7 09:33
玩耳機都唔係好耐ja, 由2007年一隻connectland的80蚊玩, 玩到大陸的TESSM, Sound magic,再到而家名牌的So ...

我初初玩, ER4P我都覺得好X貴.... 之前睇廣告, 個陣仲未有DEMO試聽呢回事, 心諗, 係米路架, 甘細支塑膠棍賣我2K幾 .... 而家玩玩下都上到去玩LAYLA 2....

大耳就玩過LCD 3F, LCD-X ....

其實你而家都幾幸福架, 用3千零蚊就退到燒 ...

黃金玩家

windwolf447 發表於 2016-8-7 16:37

近場式唔係真令佢唔 ...

用hd800s我亦覺合理,而且質素亦令人信服,但前提系講嗰D超過兩萬以上嘅耳機,個人就覺得稍為過火姐。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

科林玩家

Angelus 發表於 2016-8-7 16:02
(都市傳說)錫安神劍全音域耳機唔使$100就已經打底晒所有外國旗艦級耳機添啦^ ^(/都市傳說) ...

我聽過真係好勁. 唔到你唔信 佢地個屠龍行動好快開始 大家坐車果陣可能會比人屠

親身經驗 :
因為佢地好多教友都住[屯門天水圍, 前幾日打風果陣我坐車佢地有個教友坐的格黎跟住真係真係會塞隻耳機你聽,
我抱住有食唔食very big sin(因為個教友係女)  我見佢都用消毒液清潔左咁就試下啦. 我聽到既野你真係唔會信.
佢地既全音域 高中低 係無破綻咁好.佢既級數直迫 Beats 直頭比 Beats更好 ,佢可以講得上係
超 仙女
秒k3003
過1964 u12
平layla ii

低音之勁就好似海浪咁不斷沖埋黎 好強勁既低音.當我淘醉緊果陣個女教友就要落車,咁我只好拎返我對1964 a12出黎聽返自己歌, 去尋找返屬於自己既聽覺. 因為對野實在太bests.

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
Angelus + 6 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

樓主已經棄船潛逃....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 無花生食,可惜

查看全部評分

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-8-7 01:50
系咪平過又靚聲過耳機呢?

只可以說各有各好,要完全KO最理想還是坐地,當然我家的ARTist3只有4.5吋功力自然不夠,可惜我地方上同樣不夠
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII