設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 邊度仲有CD盒賣?

鑽石玩家

鴨寮街有間係買CD盒(好似零售批發),正確地址真係唔知道,有時間行一行,碰碰運氣……

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
sunboy + 50 + 50
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2016-8-5 21:35
港島區有無?

試下d電腦場,灣仔區或有。0

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 10 + 10 用家心得
Msuper + 10 + 10 羊咩兄靜雞雞出山了,恭喜!
kl122002 + 10 + 10 用家心得
ernietse + 20 + 20 long time no see u here, very miss U

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

canadian 發表於 2016-8-6 07:30
近炮台山地鐵站的柏麗購物中心,內有兩三檔賣CD盒。

你是指新時代商場吧?

行過了, 是有CD盒, 不過沒黑色的那種.

在KT那家CD店找到有, $6/個! 真係不平. 係因為是舊盒才入了, 不然真是會把它放到最後考慮.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2016-8-6 13:59
試下d電腦場,灣仔區或有。0

我不敢就WC 近MTR的腦場仲有無, 近幾年以前會賣散件的都無左
298果場更是慘不入目.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2016-8-6 17:21
我不敢就WC 近MTR的腦場仲有無, 近幾年以前會賣散件的都無左
298果場更是慘不入目.  
...

剛到中區取碟,3元隻但不是黑盒,在電車路106至108號德輔道。科信,但是透明的,橫街同一電腦公司有双碟黑盒底面透明,又係賣3元。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2016-8-6 19:08
剛到中區取碟,3元隻但不是黑盒,在電車路106至108號德輔道。科信,但是透明的,橫街同一電腦公司有双碟 ...

先多謝你. 海味街居然有CD盒!?
我發覺真係比以前難搵.

評分

tlsk + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我唔知有幾多人留意了,
初期 80年代的CD盒tray是牙疏 (8粒), tray底下仲有patent pending , cover 有兩粒殊 (有以有booklet 成日有兩粒凹點)
邊是無紋, 又叫smooth top等等.  是很早期的證明
後來絕大部CD盒都是有紋了, 當年有人同我講係為了容易D開. (smooth top又真係有時都幾難搞, 不過時至今日, 個舊盒都唔似30年前甘實)

過渡到90年代尾中間 好多元化了,
大多都是牙密左 (12粒), 可能因為太多人用了, 而面cover 都變成一道長bar 或者是兩條短bar.
有些面/底cover 仲會有印甘唱片公司的logo.

兩者都有一個其通點, 是tray上必有對角的"COMPACT DISC DIGITAL AUDIO" 字樣 .

到了千禧之後近10年, CD盒的tray由以前的灰黑都變成了透明居多. 也有些是用傳統的灰/黑tray,
不過"COMPACT DISC DIGITAL AUDIO" 字樣好多都沒了, 有些只後下一個方框位, 有些什麼都沒有,
近年仲有一D近少少的是用花頂(即好似花一樣), 最難拆只CD果種, 仲有4牙(又係迫到實一實)

花頂/4牙有樣好是D牙少脫落, 咬實只CD.
  8/12牙會在shipping時自被壓斷, 斷牙在盒中劃花CD.

現在有些不討好我, 是12牙中有4or 6只是連起, 變成中間有口星型. 呢種盒最攞命.
原因是長度有少少出入, 舊(80-90年代)的tray/面/底換上去就是迫左少少, (又有人話鬆)
唔似80-90年代的盒8牙同12牙tray互換都ok .

舊CD要用找黑tray, 因為以前的底紙背沒圖樣, 如果用透明盒就吉白的一片.
所以一定要黑tray...不過近年都好似唔係成日見了.

網上wiki甘講, 話只CD最貴的地方是 個CD盒.
google過, 原來係有US D440108
https://www.google.com/patents/USD440108
即生產時可能要俾錢...

評分

tlsk + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

hkttf 發表於 2016-8-6 20:45
https://world.taobao.com/item/40423112247.htm?fromSite=main&spm=a1z3o.7695460.0.0.uAfcvR

呢種我係絕對唔會要.
個tray長度不是以前果種.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2016-8-6 20:48
呢種我係絕對唔會要.
個tray長度不是以前果種.

其實有冇樣品看下
(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com