設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rx13142001

[AV擴音機] 新手 各師兄請比意見

高級玩家

luck 發表於 2016-8-2 20:14
今個禮拜五六日會展

唔該師兄

白鑽玩家

rx13142001 發表於 2016-8-2 20:38
唔該師兄

師兄 ,我以前用馬仔 ,.就是覺得佢的聲太柔及無澎湃感 ,現在轉了 P 記 ,不論音樂 ,看戲,我要的 P 記比到我 ,這是個人聽感 ,師兄可去試試聴下 。

高級玩家

wman 發表於 2016-8-2 20:53
師兄 ,我以前用馬仔 ,.就是覺得佢的聲太柔及無澎湃感 ,現在轉了 P 記 ,不論音樂 ,看戲,我要的 P 記 ...

鉑金玩家

rx13142001 發表於 2016-8-2 18:21
我怕我會好快爆廠  , 本身我無玩後級的 , 但今日扒完文後又想加多個2 ch後級 , 有咩入門好選擇?Ediscreat ...

其實我都係新手一名 自己都仲搵緊方向.不過未搵到前我都提議係呢度睇多D POST學多D野,有唔明就問下D前輩..睇到心儀既就出去試下感受下.
有能力既就當然買高一級既野,咁將來換野都易夾D,尤其是SPEAKER. 但又唔可以過火,買得太靚冇返咁上下架生又推唔郁,一陣間執條"物"帶類身家
我自己都係最近先開始動心想升級...本身就只係一部ONKYO AV AMP就算,自己喜歡聽歌多,先再入手天龍既DCD 2020AE & PMA1520AE. 聽歌算提升左,睇戲就用AV BY PASS加強下力度,叫做暫時止下咳!

不過我覺得睇戲同聽歌真係要分家,始終2CH純後級出既同7CH出既都唔同..如果睇戲我會選擇呢度師兄自家製既神盾,平靚正價錢合理, 2CH就反而要慢慢遂步黎,未知方向就儲下錢先,千其唔好心急,否則一買一賣都會好煩下 ..得閒有時間一齊研究下

高級玩家

benwongkk 發表於 2016-8-3 09:57
其實我都係新手一名 自己都仲搵緊方向.不過未搵到前我都提議係呢度睇多D POST學多D野,有唔明就 ...

好呀謝謝師兄

高級玩家

benwongkk 發表於 2016-8-3 09:57
其實我都係新手一名 自己都仲搵緊方向.不過未搵到前我都提議係呢度睇多D POST學多D野,有唔明就 ...

PMA1520AE係天龍既後級,用完後係邊方面提升左?如配合馬仔既7702 MK2合夾嗎?

鉑金玩家

rx13142001 發表於 2016-8-3 12:22
PMA1520AE係天龍既後級,用完後係邊方面提升左?如配合馬仔既7702 MK2合夾嗎?

1520係INT AMP..就咁配佢部DCD1520 一套西裝已經唔失禮. 將來想再UPGRADE既買多個後級,將PMA1520 PER OUT出去又得...

鉑金玩家

rx13142001 發表於 2016-8-3 12:22

好處係慳地方,一部合拼AMP,係細環境底下已經完全夠用.
配任何AV AMP都得因為只係用佢個av by pass做前面一對喇叭,效果力水自然好左,唔好處係怕中置喇叭俾唔到會蓋過左人聲部份.

高級玩家

benwongkk 發表於 2016-8-3 12:34
配任何AV AMP都得因為只係用佢個av by pass做前面 ...

師兄不如PM我大家了解一下好嗎?

高級玩家

benwongkk 發表於 2016-8-3 12:34
配任何AV AMP都得因為只係用佢個av by pass做前面 ...

師兄有事請教,剛落毒海時了解既牌子都係果幾個品牌,小弟將會新居裝修,而又拿到批文升級套音響, 經過3日3夜既扒文,開始對Focal 這個品牌有興趣,但都係想由5.1 入手先  而小弟初初想升級既陣容係如下
AVR  = Denon X7200WA or Marantz AV7702 mk II
前置 = B&W CM8  or KEF R700
中置 = B&W CMC S2  or KEF R600C
後置 = B&W CM5  or KEF R300

請師兄比下意見,我現在對Focal有了興趣,睇了其他師兄評語不錯,睇戲同聽哥都唔錯,可能會比到我想要既野我,跟住就上網隔價
跟住就留意到Focal Chorus 836 V 和 Focal 826VW 係我射程範圍內的,請問師兄這兩個型號分別係邊?
如Focal Chorus 836 V or B&W CM8既前置邊一個會好一點?
因我如果升級的話,應會全套喇叭換一間品牌 , 但現在又不知邊個牌品較好 , 因遲下有可能會升級2ch
希望師兄比下意見 同邊到可以試聽? 還請師兄比個建議我選Focal 前中後置喇叭什麼配撘會好一點 thx