設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: stephen_brother

[請教] 請教BDP LX88尋找HDMI及電源線

專業玩家

stephen_brother 發表於 2016-7-31 16:06
師兄,可否pm小弟兩條power cord 去那裡買?謝謝。HDMI 依家用緊條inakustik,行聲。 ...

我用 Wireworld Silver Starlight 7 行聲.
Heimdall 2 行畵

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

20120820 發表於 2016-7-31 16:09
上次我買hdmi coffee問過aq diamond & nordost 有折扣, 但標題無講hdmi要1.5m,可能超些. ...

唔緊要,謝謝師兄
stephen_brother

專業玩家

gowet 發表於 2016-7-31 15:48
樓主, 睇相佬點你十年八年, 我上年玩 58 至今年換左部 88, 一直換左超過十幾款電源 / HDMI 綫.

電源綫最終 ...

講漏左3條線,都有D參考價值。
Sine Royal 2, 平價野, 70蚊尺。原本配銅頭比部電腦用,但吾覺得部電腦快左!當日仲用緊Oppo 105D, 得閒引起,換套Wattgate Evo 老頭試下,諗吾到咁好喎,除了色水少許偏紅外,顏色密度幾高,亦冇大錯!
音色偏厚,音樂感亦強,音場層次造得吾錯。直到換左P記58,仍然吾差,雖然仍然偏紅,但整體聲和畫都吾錯,尤其人聲為58添上悅耳喉底。衣家條線仲未賣。

另一條係Inakustik 2502, 100蚊/尺。配銅頭就吾得喇,影像好暗,聲又好勞嘈。點知換套Evo 老頭,哇!都有D驚喜,雖然顏色偏淡,,但吾可以話佢錯。而且顏色密度高,似足條HDMI Reference 咁。聲音都係一貫inakustik 嘅聲,好端莊,要乜有乜,冇沙石感,但好悶呢!
以上兩條線都好抵用,適合58用,價錢匹配。

至於第三條Acrolink 4030 mk2. 要成230蚊尺。就算賣比我果間鋪,都話用響amp 好D,夠力喎!
比套古河FI 11 R 頭尾試下先,插入部Amp(當日用59,今日用89), 但力水的確吾夠SAEC. 而且,高音亦冇SAEC 分析力咁高。
換套古河貴D嘅頭FI 28 R 再試試啦,果然有料到,細節多左,堂音多左,人聲自然左,但力水始終都吾及SAEC.
之後插入部88 bluray 機, 顏色正常,冇乜錯處,色彩不太鮮,但光度足,景深層次都吾錯。最大驚喜係聲音,高中低音平衡度高,立體感,空間感好好,低音吾會插響Amp 咁薄,但整體不及SAEC  AC7000咁好,所以我賣Q左佢。

希望各位兄弟睇完我寫D意見之後,吾駛行太多寃枉路啦!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

gowet 發表於 2016-7-31 18:26
講漏左3條線,都有D參考價值。
Sine Royal 2, 平價野, 70蚊尺。原本配銅頭比部電腦用,但吾覺得部電腦快 ...

感謝師兄報告

黃金玩家

電源線+HDMI 都可以考慮下 wireworld silver electra 7 + silver starlight 7........

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

20120820 發表於 2016-7-31 16:09
上次我買hdmi coffee問過aq diamond & nordost 有折扣, 但標題無講hdmi要1.5m,可能超些. ...

師兄,可否PM小弟那裡購買有折扣?謝謝

星級玩家

師兄真厲害!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

有錢真好
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

師兄,請問SAEC AC7000用英插可以嗎?捷豐有賣嗎?

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽