設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: elliscwk

[DAP播放器] Cayin i5 firmware 問題/改善帖

星級玩家

今朝又出現冇聲情況,但同上次唔同,上次係圖標,counter有反應。
而今次圖標有跳動,但歌counter 就去到首歌最尾,冇去另一首歌。按中間play/stop 圖示又正常番。

希望v1.5好D啦
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

elliscwk 發表於 2016-7-28 20:54
冇人試過album 出??號
係咪rip 歌tag version 問題呢
昨晚攞機,架機好處有幾正唔講喇,講下自已發現firmware 嘅問題,或可改善
地方

1, Album 可考慮加List view, 而家只有gride view
2, Folder list, album list 嘅display order 有D怪,先sort by 英文,但中間又會放D中文,又或放D數字開頭嘅album.
3. Album 名,歌名有D出現問號”??”
出唔到中日韓字碼,用番folder view ,全部字碼又顯示正常

4, 呢個好奇怪,昨晚煲機,今朝起身聽下,冇聲嘅,但部機係熱嘅,歌counter 同個圖標有反應,冇hang 機,重以為燒耳機,將耳機插另一部機,有聲,冇燒。插另一耳機去i5, 都係冇聲,奇,
quit 左loop住果個album, 試其他album,又有聲,再播番之前果個,又ok有番聲。
唔知太熱會唔會有影響,因今朝部機勁熱。

暫時咁多,有發現再講

歡迎各位 i5 用家提出改善意見和報告遇到的 bug,小弟可能未能及時回覆,但可以承諾這個帖內的問題都會記錄,測試和考慮的,只要我們能在序廠中重覆到所提出的 bug,我們都會儘快處理的。

暫時所見,部份問題 (尤其是和第三方軟件有關的) 是應在 8月 2 號發放 v1.5 固件後可以解決的,但有部份卻是未遇到過的。大家請在 v1.5 出來後下戴試用,希望能改善大家的 user experience.

Grid view vs List view 在 i5 初期曾在內部討論過,也向用家徵詢過意見,最後才決定採用 Grid view 的,如同時為所有 Grid view 提供 List view option, 是可行但需要頗多資源開發 UI,所以暫時只能以 low priority requirements 來記錄,我們現正較高 priority 的 firmware requirements 是m USB Audio (DAC 和 digital out) 和 優化 BT 的支援。

Sorting order 方面,我們是以 A-Z 作排序,而中文則以拼音來運算,所以會按拼音的英文字母來排序。

i5 支援中日韓字碼,Album view 和 Title view 上出現亂碼有可能涉及 ID3 tag 的處理上未夠完善,會循這方向去 explore.

(4) 的問題有重覆出現嗎?  這類的問題涉及機遇性,我擔心未能重覆出現,對 debug 會有一定難度。

由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

星級玩家

非常多謝Andy兄回覆

Grid view 方面,要自已習慣下。

sorting order方面,最唔慣係中間夾雜一兩隻中文開頭嘅album, 因為好難揾我用onkyo, m20, 相關character 開頭會一個group display, 如先a-z, 中文,日韓

關於(4)的問題,今朝又出現,詳細見之前一個post

呢個情況都已經出現兩次了

感謝

星級玩家

Andy 兄
忘記一提
(4) 的情況,兩次都係loop 住album 煲機出現。
希望cayin 可reproduce 呢個問題。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問第三方App "JOOX" 裝唔倒,firmware update 能否解決呢?定係因這是個App的問題,解決唔倒呢?thx

黃金玩家

hkcheong 發表於 2016-7-30 14:40
請問第三方App "JOOX" 裝唔倒,firmware update 能否解決呢?定係因這是個App的問題,解決唔倒呢?thx ...

暫時未測試過 JOOX, 但確不排除部份任軟件是不能在 i5 順利操作的,因為 i5 是 customized Android, 有部份 Android service 例如 Camera, Phone, Contact list, SMS, MMS, GPS 等是沒有開放的,如有軟件需要這些沒有提供的 service 才能操作,那便不能支援了。
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

elliscwk 發表於 2016-7-30 13:21
非常多謝Andy兄回覆

Grid view 方面,要自已習慣下。

唔好客氣,我當自已是 post76 一份子,唔帶官帽都好開心可以和大家交流的,以前係咁,轉身後都係咁!

會儘力而為,唔敢落實 deadline, 但跟到一定會跟落去!
由燒友到業界的華麗轉身

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

CayinAndy 發表於 2016-7-30 14:49
暫時未測試過 JOOX, 但確不排除部份任軟件是不能在 i5 順利操作的,因為 i5 是 customized Android, 有部 ...

明白,多謝回覆。看來只好轉用別的app了。可惜香港版不能用海貝的網上資源,我相信cayin對海貝軟件方面的支援一定會更好。。。

星級玩家

CayinAndy 發表於 2016-7-30 14:52
唔好客氣,我當自已是 post76 一份子,唔帶官帽都好開心可以和大家交流的,以前係咁,轉身後都係咁!

會 ...

感激,又發現一個小問題
(5) 係lock screen,(不進入主播畫面)
調volume 只可以+2進行,即30,32....etc
不能+1
但unlock ,入主播畫面,又可以+1進行

你可試下
謝謝

黃金玩家

elliscwk 發表於 2016-7-30 15:57
感激,又發現一個小問題
(5) 係lock screen,(不進入主播畫面)
調volume 只可以+2進行,即30,32....etc

這個小 bug 己修正好了,待 v1.5 發佈便可解決了!
由燒友到業界的華麗轉身