設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: netnetb

[4K/8K電視] ^_^ Samsung 4K TV JU7800 有新Firmware........唔知係唔係HDR 有眉目

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ken_868 發表於 2016-11-28 23:56
你地睇 Youtube app... 係咪都只係得720p..
有無方法睇到4K YouTube.
除用Browser?

電視既youtube app未必支援4K, 習慣用手機youtube同電視wifi連接, 係手機控制電視睇4K片.

星級玩家

我本身都用緊ju7800
為左ps4 pro hdr 換ks8800
考慮左成個月先換,因為ju7800上年先買,覺得太晒錢用左一年就換,
之後去問3星,未有消息會支援升級hdr
所以吾等啦!就算比我等到都吾知時,索性換左佢好過
最緊要依家d 電視平好多
ching 可以去3星Live Chat問

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

條片好似話三星UHD COLOR係支援HDR,
唔知有冇理解錯?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
netnetb + 10 + 10

查看全部評分

新仔玩家

SonSon 發表於 2016-11-29 11:06
電視既youtube app未必支援4K, 習慣用手機youtube同電視wifi連接, 係手機控制電視睇4K片. ...

連左比電視,佢會用電視自己個Apps 開你段片。
720p.....

新仔玩家

physicx 發表於 2016-11-29 17:01
我本身都用緊ju7800
為左ps4 pro hdr 換ks8800
考慮左成個月先換,因為ju7800上年先買,覺得太晒錢用左一年就 ...

有 HDR  wor.......
你開左HDMI 個 UHD Color 就係。

之後你Playstaion 就可以選 HDR 啦。
Support 嫁。 But 我唔覺得HDR 靚左。

新仔玩家

神武光輝 發表於 2016-11-29 20:20
https://youtu.be/q-c3nW85T6c條片好似話三星UHD COLOR係支援HDR,
唔知有冇理解錯?

我都係咁Set
係得gar。

But 自己覺得Game 入面 HDR 顏色通常比較灰。較真實向。黑位都灰埋。但係好多Detail。
唔開HDR 就色彩D。對比大D。

睇過唔同 Forum ,所有牌子都有這個問題。

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ken_868 發表於 2016-11-30 11:46
連左比電視,佢會用電視自己個Apps 開你段片。
720p.....

你用電話個youtube開set 返4K咪有得睇囉, 電視app setting係少D, 基本上電話播乜電視會同步, 用緊LG係冇問題

銀級玩家

井底蛙底音fans

76-FC 藍寶石勲章

ken_868 發表於 2016-11-30 11:53
我都係咁Set
係得gar。

HDR 響  PC game 有左好耐
大概10年前  PC display card  仲賣到貴一貴,
係廠商 selling point

果時c弗痕入左張玩~
初初用時~畫面係detail 左~幾過隱,
不過耐左就好大問題
長時間睇有刺眼感覺唔舒服
因為畫面整體會推光幾級~
一段時間過後~就唔會開 HD~
真係好矛盾
除非D game 係 batman 果類...成日黑媽媽乜都睇唔倒, 就真係好有用,
但就冇左氣氛~~

不過時至今日~智能電視時代
大部份新4K電視內置軟件已可以對畫面進行優化
畫面場景過暗時會智能推光, 過光自動較暗
而在resolution 冇提升分別比較下
個人覺得要睇得舒服~就唔會將畫面推得太光~(甚至變灰)
HDR 其實有同冇都唔洗太介意!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

本人新手,有錯請插 :P
Pioneer VSX-923, JL 112 x QED reference
Energy CF30+CC5

新仔玩家

SonSon 發表於 2016-11-30 12:15
你用電話個youtube開set 返4K咪有得睇囉, 電視app setting係少D, 基本上電話播乜電視會同步, 用緊LG係冇 ...

個電視右上大大隻字...HD :(

說好的4K youtube 呢?

用PS4 pro Youtube 出4K  就無問題。快好多同 Stable 好多。

1萬

行動組版主

半專業貓奴

ken_868 發表於 2016-11-30 13:56
個電視右上大大隻字...HD :(

說好的4K youtube 呢?

咁可能牌子唔同對應都有分別........我習慣用電話search, 唔駛係搖控慢慢襟, 起碼方便同快好多