設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 筋肉人

[AV擴音機] 我的一個傻朋友第三次發癲

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2016-7-26 09:40
有些舊款AV Amp是有前級output,後級input的,平時用jumper插通佢,抆走可以當獨立後級用的,會不會是這樣 ...

請問是那個AV AMP的牌孑和型號?
師兄是講2聲道嗎?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

多數廿幾三十年機, Pro Logic年代!

黑鑽玩家

QQ
yuppi 發表於 2016-7-26 00:34
呢度都有人用冇 bypass 既合併機做後級, 無謂放上心度啦...

師兄,我曾經用過冇 bypass 既 Audiolab 8000LX 做中置後級,超過十年.
LG OLED65C8P
Yamaha CX-A5200/Crown- CDi 4-300 *2/Crown CDi  1000/Crown CT4150
Pioneer UP-LX800
JBL LS80+LSC+29AV+25AV*6
Rythmik FV15HP

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

筋肉人 發表於 2016-7-26 23:32
師兄是講2聲道嗎?

Marantz SR-18 AV Amp is using this type of jumper.
Just a beginner !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

以小弟愚見, 你個朋友無錯而且好慳錢好醒目
係你個角度睇可能覺得呢個朋友超錯, 呢個文回則既師兄都一致應為
所謂 bypass 其實係駁通另一部前級 AV (TAX, AUX, CD, DVD) 事旦一個 Channel 就係架喇
唔係話俾我聽你功夫有幾咁犀利, 門派有幾咁深奧, 有聲咪即係通囉, 唔係咁話咩 ?

鑽石玩家

beginners 發表於 2016-7-27 21:46
Marantz SR-18 AV Amp is using this type of jumper.

以前D老馬真係正,可以前.後級分離咁玩
而家D新馬就冇,真係新不如舊,...............

鑽石玩家

akira11092 發表於 2016-7-29 11:51
以小弟愚見, 你個朋友無錯而且好慳錢好醒目
係你個角度睇可能覺得呢個朋友超錯, 呢個文回則既師兄都一致應 ...

呢位師兄,恕小弟不材.作以下回之
1 你朋友無錯而且..................
答 佢唔係以前用淨,係真金白銀去買,何不正正經經去買一部後級
2我睇唔明你理解BYPASS係乜野??
答 以小弟愚見BYPASS係跳過合併前級,將訊號直去後級
我朋友係同我死爭論話佢冇行2份前級,佢倆部機都冇BYPASS
3 我冇話冇BYPASS唔得,學你話斎有聲就得,亦唔會壊既...........
4我並無門派之見,無話各牌子特別好與壊,可能你見我寫(老雞)
Yamaha有個親切名又叫Yama雞,咁舊機咪叫老雞囉
舊馬咪叫老馬囉,重有老麥,無須對號入座的 ............

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

筋肉人 發表於 2016-7-30 00:26
呢位師兄,恕小弟不材.作以下回之
1 你朋友無錯而且..................
答 佢唔係以前用淨,係真金白銀去買 ...

你咪同佢巔啦, 好多人吾知咩叫做重覆放大, 求其有聲就話正...
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

筋肉人 發表於 2016-7-26 23:32
師兄是講2聲道嗎?

係Yamaha AV Amp,以前D Amp有用U形jumper插著兩個RCA座,將input和output short埋,需要時抆起佢,變成前級輸出及後級輸入,增加擴展功能的,新一代師兄應該沒有見過了。

鑽石玩家

YYSKY 發表於 2016-7-30 09:13
係Yamaha AV Amp,以前D Amp有用U形jumper插著兩個RCA座,將input和output short埋,需要時抆起佢,變成 ...

YYSKY兄,我早前玩過果部柯仲V8i都是用U形Jumper
幾好聲,不過其它聲道就跟唔上啦,其實都係用返多聲道後級先係正道 哈哈哈哈