設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alice9876

[請教] CD 花痕問題

專業玩家

takeishi 發表於 2016-7-24 21:37
有人教用香蕉皮可以去左D花痕,......... 唔知緊家流呀下.
下次你可以試下搵隻唔要既碟試. 不過 ...

因為買親2手碟我一定要抹/洗先安落,其實每論抹/洗都唔多唔少會整花隻碟,所以其實只要聽冇影響我都唔介意D碟花,應該話唔介意得咁多....係岩岩個隻唔知點解抹得特別花,唔知花到咁對部機有冇影響

鑽石玩家

CD免得過儘量唔好用布抹,除非係發霉或有指模印,有塵或毛可用氣泵吹走,如果有指模印可用抹鏡水和鏡頭紙清潔,小霉漬可用棉花棒沾清水或火酒小心地抹走,如果一定要用水和洗潔精清洗整隻CD,最好用化粧棉之類帶水輕輕抹在CD面上,之後用水喉水沖洗乾淨,再用半濕潤的棉布輕輕抹/印去水漬/水痕,最好千萬不要用カ直接按壓在碟面上,師兄試試吧~工多藝熟,用D平碟練習下先

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
sunboy + 50 + 50 用家心得
alice9876 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

用清水软布轻轻擦即可

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

alice9876 發表於 2016-7-25 01:17
我正話就係用水洗完之後「抹」乾D水珠搞到花左
我已經係用「話」唔會抹花個D布抹,以後都係輕 ...

如有彩虹漬用稀釋洗潔水之後流水式沖洗,輕手 fing兩fing.......放置架上乾涸
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實唔係一定要抹CD,如果怕有塵,買透明黏貼袋裝住囉,只要避免塵同指紋掂到就得啦!Ching話齋幾幼細嘅CD布都會抹花,而且有時可能係d粒塵被抹走時刮花CD
根據唱片機本法,民歌蔡琴Salute真情流露淡淡幽情愛的根源不實行「斷貨唔出」制度和政策,保持原有的「長賣長有」制度和方式,五十年不變

專業玩家

我都知盡量唔抹係最好,但因為個人習慣2手碟,幾十又好,幾百又好,買返黎一定一定要清潔下先play(我介意污糟細菌多過花 ),只係唔知呢D都幾多下既淺小花,會唔會對部機or對聲有影響 自已又唔多識CD機運作既原理

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

你個習慣似乎收藏玻璃CD會好的

會唔會對部機or對聲有影響@CD 光頭係消耗品, 你買多幾個頭長放防潮箱做SPARE似乎係積極的方法

你而家個諗法同買左部新車, 又驚出街會磨蝕條軚.... 甘樣玩已經無左玩機既樂趣

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有個清潔方法係幾好又吾洗用布抹, 碟用超聲波水洗, 淘寶有, 百零蚊;

水漬整乾佢就麻煩的, 可以用野THING /甩走的水, 甘就無水漬

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

純分享個人喜好清潔二手 CD 的過程, 水喉開著水,光碟放在水喉下沖著,用手指輕摔光碟,包括內圈及至光碟邊,之後用紙巾輕輕印走碟上水份,然後放置晾乾,心急的話可用風筒(一定要用涼風不能熱風)再離遠吹吹! 自己覺得光碟在水喉沖水狀態下輕摔光碟不會導致有花痕,一般情況下都不要使用清潔劑/火酒,萬不得意下都只用火酒好了,盡量溝浠火酒+水,如 1:1 比例,抹完後一定要在抹的地方過清水,印走碟上水份然後放置晾乾。

唔知樓主有否清潔 CD合及歌紙的習慣 ?
本人有時會用濕毛巾抹 CD合,有時拆開 CD合,取走合底紙,直接攞去用清潔劑清洗。
歌紙就會用濕毛巾抹抹,抹完濕毛巾然後用乾布毛/抹手紙抹乾,最後用風筒中度熱風吹乾,否則歌紙可能因濕著卷起/摺起,再嚴重可能會折斷/爛開。

可能會有師兄覺得我多舊魚 ,講真無人知上一手、上上手、再上上上手點用只 CD, 可能係在垃圾桶執上來唔定、一路聽歌一路開礦再一手拿住只 CD合唔定,既然只 CD 從今開始跟住我,當然要先淨身以表忠心啦!

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ericeric + 10 + 10
ernietse + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

jaffeinism 發表於 2016-7-25 23:30
你個習慣似乎收藏玻璃CD會好的

會唔會對部機or對聲有影響@CD 光頭係消耗品, 你買多幾個頭長放防潮箱做SPAR ...

都話唔識Cd機原理個d野,而加我知光頭係消耗品,姐係播咩碟,花定唔花又好,都係會消耗,咁可能如果見到d二手碟有小花都可以買黎聽下,或者第時清潔時唔覺意抹花左都可以由佢

係得一隻cd唔知點解抹得特別花,其他cd我清潔完有好輕微既花痕我都唔介意

絕對唔係咩新車驚會磨蝕條軚