設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 地盤肥佬

[討論] 各位點睇qdc呢個耳機品牌?見好似無咩人討論

白鑽玩家

地盤肥佬 發表於 2016-7-25 00:58
主要流行曲
而加大部分廣東歌手都聽,男女都有
最近係咁聽方皓玟

再或者師兄你可以聽聽noble k10u對公模版,覺得啱自己就連cm都原需要。

科林玩家

beastbill 發表於 2016-7-25 02:42
師兄,流行曲加bandsound,你可以去試ue18pro,jh13prov2,1964a8,noble k10等等都應該適合你。希望幫到 ...

師兄heir 10a又點睇呢?

白鑽玩家

地盤肥佬 發表於 2016-7-25 20:43
師兄heir 10a又點睇呢?

noble 與heir是同一公司但分拆出的兩個品牌,相比K10,10a的低頻會比K10收斂,無noble那樣有衝擊力震撼感。而人聲方面10a會後一點,不過分析力及音場就算很高和很闊,兩隻都是好的訂製耳機,就視乎師兄你自己的聽感和喜愛程度。

科林玩家

beastbill 發表於 2016-7-25 21:46
noble 與heir是同一公司但分拆出的兩個品牌,相比K10,10a的低頻會比K10收斂,無noble那樣有衝擊力震撼感 ...

好感謝你師兄,我總算有少少方向,下次放假出灣仔試

白鑽玩家

不用客氣。
記得慢慢地認真去試,試耳機的歌不用多,至緊要找些是你自己聽得滾瓜爛熟的歌曲去重覆聆聽鑑賞。有些品牌的訂製耳機並不會在同一店舖有得試和比較,所以可能要記得當中的細節,高中低三頻的表現,人聲前後,分析力和音場大小等;試新耳機第一次聽感,自身感受很直覺的,喜愛與否不要受環境因素,店員推銷手法而影響。
希望師兄你找得心頭好。

專業玩家

我今日都出左去試呢隻
本身都疊埋心水諗住18pro算
但啲sales就俾左qdc個3隻8單元我試
又真係幾好聽喎
啲聲清 分析力仲好似好過18pro
我係用juno既瑕疵呢首歌試
去到中間有一段係juno同karen一齊唱
用18pro聽會有啲亂 分唔開
但用qdc 8ss係會分得開兩把聲
就係呢點令我有啲動搖
但係qdc係一隻中國牌子
我有兩點concern
1. 國貨黎講佢好貴 成萬二蚊 貴18pro$1000
2. 我真係好擔心中國牌子既售後服務同埋qc造工
    我最怕佢好易壞, 裂殻
不過我都係用佢黎試左一首歌 希望試其他歌18pro會贏
To conclude, 呢3隻8單元耳機係有能力同18pro比較既耳機

鑽石玩家

beastbill 發表於 2016-7-25 00:14
師兄,請不要介意問你一些問題,你喜歡那類型的音樂?或者確實點說得是你聽的是甚麼歌?流行曲(不論中英 ...

被人推落火坑,點都好過跌落屎坑吖!
(Post76 Android 手機版送出)
毒海無涯....回頭又不見岸!!

專業玩家

az0zz9 發表於 2016-7-26 00:50
我今日都出左去試呢隻
本身都疊埋心水諗住18pro算
但啲sales就俾左qdc個3隻8單元我試

有無師兄用緊 可以俾啲意見呀??

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

qdc 8單studio我今日路過去再試過,不過手頭上得部iphone 6
始終覺得有啲衝同埋逼
而之前都試過5單studio & live ver,x5直推
studio唔係好記得聽感喇,但係live就覺得低頻太肥,過分顯眼導致整體有啲濛
當然都有機會器材唔夾/唔夠力之類

如果鍾意冷靜啲,去馬ue18pro
如果rock類,大動態啲,我覺得jh16pro係唔錯嘅選擇

專業玩家

ph0381 發表於 2016-7-26 23:54
qdc 8單studio我今日路過去再試過,不過手頭上得部iphone 6
始終覺得有啲衝同埋逼
而之前都試過5單studio & ...

師兄竟然覺得逼:o 佢音場都ok闊架喎
分析力你覺得會唔會比18pro好??