設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: oscar2

[請教] Kef x300A wireless 去邊到買平 ???

專業玩家

oror 發表於 2016-7-28 00:10
小弟好彩, 未出事前就放左....
不過都想知有咩設計問題?

兩位師兄你哋好。既然問起,咁我就如實稟報啦。

我諗用過X300A系列嘅師兄師姐應該已經發現,無論KEF話有幾多種接駁或者連接方法都好,如果要使用內置DAC去聽高清解碼,只可以使用USB連接。

就係因為以上呢個設計,接住落嚟就係一連串問題嘅開端啦。

用過Active喇叭嘅師兄師姐應該知道,喇叭識得自動開關係好緊要嘅Function。呢個係方便,同埋安全性嘅基本function。

好遺憾,KEF嘅設計師冇諗過呢個問題。只要一插USB,喇叭就唔識得自動熄機。意思係裡面個AMP會長年累月長開,仲要係每邊70Watt火力全開嗰隻。隻喇叭後面慶過辣雞。

唯一可以做嘅就係每次去撳後面籮柚附近粒電子開關制。如果你喇叭擺位比較難去access後面,咁就無辦法熄機啦。試問有邊個會將一個AMP長期開機(連待機狀態都冇)。

我第一日使用已經發現問題,但係KEF開頭一路都話冇問題。可以長開。

當時相信KEF,咁就長開啦,無辦法,因為諗唔到理由唔用高清解碼,而走去用AUX或者Wireless。

衍生出咗我最擔心嘅問題,亦都係最後一年內死機嘅原因。

因為喇叭裡面隻AMP一路無辦法熄機。當然係會產生高熱啦。背脊身熱片基本上係好熱。新機第二日再去問KEF,佢哋依然話係正常。無論我點樣質疑,佢哋都話咁樣設計,出得街,一定冇問題。

最後結果,就係一年唔夠,喇叭裡面嘅AMP加USB零件,因為長年高溫冇得休息,燒咗。

雖然只係幾千蚊玩具,但係有唔少初接觸HIFI嘅朋友,見到長期嘅廣告,真係諗住係正嘢,慢慢儲錢去買X300A。

咁樣嘅產品質素,咪就係『平買貴用』嘅最好例子囉。

以上係產品質素問題。原來香港,甚至乎外國都有好多人嘅喇叭,一模一樣死因。Google 一吓 Amazon就會見到。有另外一啲稀奇古怪嘅死因,例如電子開關制每日用,最後裡面塊接觸金屬片燒咗。

其實服務質素都好有問題,例如
1)KEF明知唔應該長期開,但係為咗買多一對喇叭,竟然話冇問題。

2)我買前買後嘅查詢,銅鑼灣專門店店員都係話唔駛理發熱高溫,長期開機無問題。

3)出事後,經維修部證實以上問題屬實並非單一事故例子,我要求KEF對replacement喇叭再提供12月保養。原因係我跟足KEF指示使用喇叭。竟然故障後先至話係唔可以長期開機。

4)KEF拒絕為喇叭提供12月保養,只會提供6個月。講真如果設計無問題,KEF係對自己嘅產品有絕對信心,根本12個月係對於KEF無任何運作成本,因為Replacement產品係唔會再壞。咪就係連佢哋自己都冇信心。

5)喇叭損壞後,一路逃避唔回覆我。直至我喺KEF FB公開,佢哋先至打官腔回覆。

6)一開始,保養期內,仲要想先收$600,先至開始維修。

經過長時間,幾個禮拜拉鋸,初時佢哋唔會覆,直到後來我話要去消委會投訴,再加上我喺每一條KEF FB Post 公開事件,佢哋最後先至屈服。

最後係喇叭冇得維修。用一對全新嘅Replacement另加我要求嘅一年保用。

亦都係最後我低價賣出嘅全新喇叭。

嘩,打咗好長。希望事件清晰。

大家自行判斷係咪入手KEF,或者X300A系列啦。

Speakers:  Focal JM Lab Micro Utopia
PreAMP:    McIntosh C50
AMP:        McIntosh MC252

銀級玩家

pierokwong 發表於 2016-7-28 09:02
兩位師兄你哋好。既然問起,咁我就如實稟報啦。

我諗用過X300A系列嘅師兄師姐應該已經發現,無論KEF話有 ...

多謝師兄分享.

尤其係無線喇叭standby既重要性, 等我可以留意到.

KEF X300A我都有考慮過, 不過最後無買到.

黃金玩家

我也是X300A wireless, 楼上 CHing 说的都是实情,我的也烧过2次,幸好在保养期内,拿去修好,服务员才告诉我不能长开,每次听完要关机。。。不过之后听完关机后,就三年都没问题了。总结Stupid KEF。
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

明白, 我都沒有問題, 原因係每次使用完都會熄機及熄總制, 因為感覺到好熱, 寧可麻煩地每次熄機

專業玩家

homealone 發表於 2016-7-28 12:46
我也是X300A wireless, 楼上 CHing 说的都是实情,我的也烧过2次,幸好在保养期内,拿去修好,服务员才告诉 ...

其實問題,出於KEF無正視問題根源。銷售員喺知情狀況之下為咗賣多一兩套喇叭,竟然話唔需要熄機。但係出事後維修部先至話必需要熄機。

點解唔一早同消費者清晰交代,如果用USB,就一定需要每次撳掣開關呢?連說明書都無提及過呢個狀況需要點樣配合處理。

仲有,點解所有marketing渠道都係標榜內置高清解碼,但係重來唔講無線連結,或者AUX係唔會用得到DAC?

原來X300A Wireless最大嘅無綫連接賣點,係會導致無得用高清DAC解碼。

諗到都頭痕。

KEF確實Marketing幾好,但係都幾誤導消費者。

姑勿論幾千蚊貨仔係貴定係平,始終都係消費者嘅血汗錢啊。
Speakers:  Focal JM Lab Micro Utopia

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

pierokwong 發表於 2016-7-28 17:40
其實問題,出於KEF無正視問題根源。銷售員喺知情狀況之下為咗賣多一兩套喇叭,竟然話唔需要熄機。但係出 ...

Thank you for sharing..

銀級玩家

pierokwong 發表於 2016-7-28 17:40
其實問題,出於KEF無正視問題根源。銷售員喺知情狀況之下為咗賣多一兩套喇叭,竟然話唔需要熄機。但係出 ...

<點解所有marketing渠道都係標榜內置高清解碼,但係重來唔講無線連結,或者AUX係唔會用得到DAC?>

AUX輸入時已經係Analog Audio signal, 不用再作解碼, 一般少見會特別提出這點

<原來X300A Wireless最大嘅無綫連接賣點,係會導致無得用高清DAC解碼>

無綫連接,如果係bluetooth或者airplay, 也好似只去到16/44.1 (有錯請指正)

我都有用無線喇叭 (Philips), 同樣有數碼及analog(aux)輸入, 說明書也沒有提及會否經過DAC

我覺得最有問題係X300A係關機設計不方便之外, 前線SALES堅持不用關機, 尤其係維修部門都建議關機的

專業玩家

oldj 發表於 2016-7-29 09:53
AUX輸入時已經係Analog Audio signal, 不用再作解碼, 一般少見會特別提出這點

師兄你好,

咁我又突然好似唔係好清楚喎。

有關於無線傳送,記得之前唔知係邊度睇過,話藍芽或者WiFi stream 音樂,好似話已經比局限,無可能做到高清解碼。

至於AUX,冇錯,已經係Analog Signal,但係就完全取決於本身個source解碼靚唔靚啦。高清與否,就要睇Source,例如電腦Sound Card有幾靚。同marketing推廣話DAC高清解碼,根本扯不上任何關係。

說明書完全絕口不提DAC高清播放只係局限於USB。同埋會產生高熱,一定要每次撳制開關,USB會disable auto on/off。

說明書係咁樣寫,  好易令人覺得無論Wireless,AUX,或者USB都可以用內置DAC高清解碼:

Wireless High Fidelity
The  X300A  Wireless  is  a  compact,  premium  quality  sound system  that  allows  you  to  enjoy  true  high  fidelity  sound when  you’re  streaming  music  via  Airplay or  DLNA  from your  computer,  MP3  player  and  mobile  devices  including Apple and Android.

Simple  to  set  up,  and  without  cables  from  source  to  the speakers,  it  delivers  a  sweet,  richly  detailed  high  resolution sound  to  a  standard  of  precision  that  far  exceeds  what’s possible  with  ordinary  Airplay  or  DLNA  wireless  sound systems.

Each  speaker  has  a  high  quality  24-bit  digital-to-analogue  converter  (DAC)  sampling  at  96kHz.  By  automatically  bypassing  the  computer’s  internal  DAC,  this  virtually  eliminates  interference  by  separating  decoding  from  playback,  further  optimising  sound  quality.  Speaker  hum  and  electromagnetic interference are minimised by using toroidal transformers  of  the  type  specified  for  audiophile  grade hi-fi amps.

當消費者查詢時,佢哋店員,甚至乎電話支援都會話唔需要熄機。但係出事後維修部就會話一定要熄機,而且咁樣燒機並非單一事故,係常見問題。

有其他師兄一年燒幾次,我就啱啱保養完結前燒。如果保養完結後燒,維修費就各安天命啦,基本上任KEF開價。

銀級玩家

pierokwong 發表於 2016-7-29 10:53
師兄你好,

咁我又突然好似唔係好清楚喎。

清楚的話,份說明書應該講埋數碼輸入的spec

例子 (from cambridge audio 851c manual):

USB 2.0:
16/24-bit 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz,96kHz, 192kHz

Toslink:
16/24-bit 32-96kHz

S/PDIF and AES/EBU:
16/24-bit 32-192kHz

CD playback is intrinsically limited to
16-bit 44.1kHz

不過我發覺我隻philips wireless speakers份說明書都係冇寫到

專業玩家

oldj 發表於 2016-7-29 14:32
清楚的話,份說明書應該講埋數碼輸入的spec

例子 (from cambridge audio 851c manual):

師兄好提議,即刻再去睇下X300A Wireless說明書。裡面真係完全無提及各種輸入嘅Spec。

提供連結俾各位參考。

所以話就KEF單一型號而言,X300A Wireless功能同埋點樣正確使用嘅資訊真係幾誤導。Marketing嘅資訊就好似講到全部都用到內置DAC解碼,實情只有USB先至得。Wireless同埋AUX就無份。

http://www2.kef.com/uploads/file ... _information_en.pdf

Digital input    USB: Mini USB Type B connector

Resolution    Up to 24-bit

Sampling rate    Up to 96kHz, depending on source resolution

Wireless standard    IEEE 802.11b/g

Wireless frequency band 2.4 GHz

Network connection     802.11b/g wireless 100 Base-T, RJ45 Ethernet