設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 求名師兄教路,想入手喇叭同後級

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄大大,銀主,金主好.....小弟初黎步到現正為UPGRADE而煩惱

本身係用開ONKYO TX-SR705 AV AMP, CN 7050 + PMA1520 AE 搭 JAMO C605喇叭

而家想升級購買後級加新喇叭..預算5萬,請問有師兄樂意提供意見嗎? 小弟以聽歌為主..

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

樓主你聽歌既意思係2ch, 聽CD/SACD/黑膠/file嗰啲, 定係multi-channel演唱會BD嗰啲? {:9_419:}

另外, 樓主你個聆聽空間環境如何? 平時鍾意聽咩歌? 有無話試過啲咩鍾意咩聲底? 因為你個筆直都有唔少選擇~~

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-7-22 15:54
樓主你聽歌既意思係2ch, 聽CD/SACD/黑膠/file嗰啲, 定係multi-channel演唱會BD嗰啲?

另外, 樓主 ...

謝師兄指教。。
而家小弟聽CD多。。將會回歸黑膠唱片
multi-channel演唱會間中..本身係7.1 SETTING,
客廳面積約16呎X22呎..長方形但窄身佈置 (16呎)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

benwongkk 發表於 2016-7-22 16:02
謝師兄指教。。
而家小弟聽CD多。。將會回歸黑膠唱片
multi-channel演唱會間中..本身係7.1 S ...

哈哈, 咁樓主你可能錯區開post, 建議你去呢度問:
http://post76.hk/forum.php?mod=forumdisplay&fid=52

因為嗰邊多數係講2CH多~~

鉑金玩家

個人口味比較雜, POP, CLASS, R&B有, 純架生樂器如小提琴,綱琴,結他又有..偏向柔同潔淨感.
我好小出去試聽喇叭,齋試除左難仲要俾人黑面.所以先上黎收下料,再出去目標性鑑聽

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-7-22 16:20
哈哈, 咁樓主你可能錯區開post, 建議你去呢度問:  
http://post76.hk/forum.php?mod=fo ...

又係喎..初黎步到真係唔知訂

3萬

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2016-7-22 16:27
又係喎..初黎步到真係唔知訂

我幫你問吓版管可唔可以幫你移個post過去~~ {:9_421:}

3萬

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2016-7-22 16:25
個人口味比較雜, POP, CLASS, R&B有, 純架生樂器如小提琴,綱琴,結他又有..偏向柔同潔淨感.
我好小出去試聽 ...

唔知本身樓主你對HIFI嘢有幾熟悉, 小弟有朋友本身唔多識, 我會叫佢先去試吓唔同喇叭先, 試啱口味再配撘~~!! {:9_421:}

以你環境同筆直都可以考慮座地喇叭, 雜食類較易入口既可以試ProAc/Spendor, 比較算係中性少少又易推, ProAc可以去旺角德發地庫試(佢通常用naim推, 你又可以試吓naim既聲底), Spendor可以去旺角友誠11樓(佢通常用luxman推, 又可以去試luxman)~

跟住可以去試吓啲法國聲嘢: Sonus Faber同Focal, 友誠都應該有, 睇吓自己鍾唔鍾意嗰種聲~~

行吓旺角友誠同添置, 仲有旺角音響都有好多試, 試完覺得自己鍾意啲乜, 想要咩target再嚟問吓點配撘都易搞啲~~ {:9_407:}

另, 如果試啱型號, 唔介意二手仲可以留意吓, 二手喇叭好少有問題, 只要過到自己就OK~~!!

評分

參與人數 2威望 +53 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50 用家心得
benwongkk + 3 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

ykluk 發表於 2016-7-22 16:53
唔知本身樓主你對HIFI嘢有幾熟悉, 小弟有朋友本身唔多識, 我會叫佢先去試吓唔同喇叭先, 試啱口味再配撘~~ ...

多謝師兄指教..小弟十幾廿年黎都仲係留係入門級,壞一樣買一樣,從未深入了解過. 係最後唔玩車就要搵個新目標轉會. 先開始留意下,跟手先發覺到呢個天堂,齊睇各路師兄留言已經學到唔小野.
而家想一步步慢慢學...

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2016-7-22 17:08
多謝師兄指教..小弟十幾廿年黎都仲係留係入門級,壞一樣買一樣,從未深入了解過. 係最後唔玩車就 ...

小弟都係新手學嘢架咋, 多啲睇吓呢度既post都學唔少嘢, 多交流多指教~~!! {:9_421:}