設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dixonhk

[HDMI線] 關於hdmi線,想問ching 意見

專業玩家

dixonhk 發表於 2016-7-22 09:06
諗下諗下,qed reference 抵玩d...再去地庫睇睇

樓主, 本人三年內玩過幾個牌子, 以下不防參考一下:

AQ - Jade & Forest
可以順利過倒 PS4, 1080P/24, 假4K 訊号, 吾Lag 機, AQ website 寫自己可以有18G 傳輸, 應該吾會假.
幾舊水貨仔, 好過其他不知名牌子.
但影音表現都係 baby 級, 無謂寫喇!

AQ - Cinnamon
顏色偏紅, 但比上兩条色彩要彩D, 散得好自然, 都幾吸引.
但顔色密度明顯偏薄, 影像冇乜層次, 深度, sharpness, contrast 可言啦! 只屬入門級!
聲音輕漂漂, 包圍感, 及空氣感尚有, 但播 "變4" 明顯大量低音訊号消失左! 所以冇驚喜, 只適合由 Bluray 機直入TV的朋友使用.

AQ - Vodka
顏色好吸引, 明顯高 Cinnamon 幾班! 顏色散得好自然, 但夠密, 質感好!
影像立體感雖然吾算太強, 亦吾細緻, 但應有的前后感, 景深都算交代得清楚. 呢条野係賣 - 睇得自然, 舒服!
聲音方面, 中高音頗通透, 分淅力OK, 人聲自然, 空氣感和立體感都交倒貨, 但吾會有好強嘅能量諧波比你感受倒.
低音最低果一下吾到位, 要爆嘅師兄可能吾夠喉呢! 炮變左鎗, 鎗變左放炮長!
差吾多 2K 野, 仲得果1.5M, 抵吾抵就見人見至!

Inakustik - Reference
呢条個影像真真正正可稱為Reference!
色彩夠力, 有強質感, 有密度! 影像線条淸淅銳利, 一点霧氣都冇! 顏色又不紅不藍, 自然到不得了!
景深, 光暗對比強, Bluray應有嘅菲林感就有, 要乾淨亦可以好滑淨!
聲音方面, 好爆得, 尤其鎗戰, 炒車大場面, 保證吾會令你失望! 節奏感強! 音場中低頻密度高! 人聲咀型清淅!
但包圍感, 空氣感尙算OK, 呢条野敗筆係高音有少少乾, 音樂感吾夠, 甚至播文戲係有D悶. 所以呢条野我用於Bluray 機直入TV.
另一敗筆係線身太硬, 好難就位!

Inakustik - Exzellenz
新款鍍銀線, 寫得好楚係HDMI 2.0a, HDR support. 線身可以屈, 比Reference 易用!
影像有齊 Reference 優点! 只係顏色密度冇Reference咁高. 呢条似水彩, Reference 似油彩.
聲音方便, 可能呢条由於 conductor 鍍左銀, 范音和空氣感都把Reference 實在比下去!
唯一可以彈嘅, 就係正因鍍左銀, 高音標左! 你OK嗎?
但以一条 $900 嘅線黎講, 已經抵用到冇朋友啦!

QED - signature
呢条野話自己可傳 21 G 既 Data, 你估得吾得呢?!
畵質冇 AQ 咁彩, 冇 Inakustik 咁強質感, 但勝在自然 + 通透! 顔色吾誇張, 但實在! 冇話偏紅偏藍, 宗於自然.
由早上, 午, 晚上, 分辨得清清楚楚. 吾似有D線, 光到播成套戲都係下午; 又或者暗到, 全套戲都係夜晚拍既咁.
其實聲音方便至係呢条野既強項! 低音潛得好深, 夠闊, 又夠硬浄, 真係唸吾倒 QED 係咁! 加埋超強音樂感, 播演唱會好到不得了! 人聲唱到入肉三分, 樂器件头又夠, 又有動態(彈吹拉)! 如果樓主以LX59播演唱會, 建議你用呢条線駁聲, Inakustik 駁畫! 包你滿意!

Wireworld - Silver Starlight 7
呢条畵質超濃! 係重口味之選!
有強質感, 有高密度, 但偏紅! 立體感都強, 但冇 Inakustik 層次咁分明及咁銳利.
之前用於 Denon 7200, 杰到不得了, 好似睇油畫咁! 之后換左部 Pioneer, 情況好轉左, 淡左, 正常左.
但呢条野仲响我組合中, 点解? 因為聲音方便係完完全全超越以上咁多条!
聲音由AV 至 兩聲道, 都係流住 high-end 嘅血! 超強既音樂感, 空氣感, 立體感, 包圍感, 臨場感, 位置感, 分淅力, 高中低頻嘅平衡度, 完全係High-end嘅表現! 但請記住, 呢条野係偏厚聲, 所以要夾機!
以賣三千头嘅 HDMI線表現, 只此一条! 所以有錢都要排隊買! 暫時缺貨!

Nordost - Heimdall 2
買左一個多月, 晝面已全勝以上所有線! 但HKD4,800 2M (購自地庫), 抵嗎?
呢条線嘅3D立體感強到好似特出黎咁, 好鋭利! 色彩偏淡, 但自然, 高分淅力.
雖然話買左一個月, 但實際只用左10鐘吾夠. 所以要煲多一段時間再同大家分享!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
blindfaith3by8 + 10 + 10 精彩報告
HKWAIYIN + 10 + 10 精彩報告
hdconverter + 10 + 10 精彩報告
johnnykut + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

gowet 發表於 2016-7-22 16:23

多謝師兄既分享,好有參考價值
CDP: Marantz SA-7S1 + Antelope OCX
AMP: Marantz SC-7S2
        Marantz MA-9S2 Mono Block
SPK: B&W 803S

專業玩家

peter2000325 發表於 2016-7-22 18:07
多謝師兄既分享,好有參考價值

Peter 兄客氣呢!

另外要更正 - "AQ - Jade & Forest", 正確係 "AQ - Pearl & Forest".

見習玩家

謝謝分享,我都係有錢玩一條線過,QED reference 有無研究過? 依家signature 要1000左右

銀級玩家

邊到買QED平?

Thx!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

用過AQ 就知佢入門野真係不外如是。 要去到2 千以上先開始有明顯提升。 性價比超低。

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

銀級玩家

civicboy 發表於 2016-7-21 10:19
又係果句 一分錢 一分貨

買一條平,買一條貴

初哥一名,以上安排可否説明一下
thx!!!!!
AMP: Pioneer LX59
P AMP: Emotive XPA-5 Gen 2
F: JBL 580
C: Klipsch RC62II
SR: JBL Control 25
Atmos: Klipsch RP-140SA
TV: Sony 65X9500G
Projector: Sanyo PLV-Z4000
BDP: Pioneer LX-55
Screen: OS Pure Mat

銀級玩家

想我點解釋

買一條 平
買一條 貴

每條試 幾日 睇吓自己喜歡 邊條

但試果時唔好 改 setting

專業玩家

alanadc23 發表於 2016-8-12 17:26
我用緊referenz 想upgrade hdmi2.0a 是否要2條換晒excellenz
(Post76 Android 手機版送出) ...

2条 Excellenz 要成 1800蚊 (900蚊/pc)!
玩緊 Reference 又好似冇必要換 Excellenz 啦!
吾好比HDMI 2.0a 牽住個鼻走!