設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: blackcolor

港版 Batman vs superman 4KUHD。。。

黃金玩家

G36 發表於 2016-7-21 12:56
4KUHD 大鋪都只係賣 $299!我真係諗唔到理由唔買 4KUHD !
因為冇4k tv同player...

但係都有 bluray 碟一隻架嘛!

黑鑽玩家

blackcolor 發表於 2016-7-21 13:49
但係都有 bluray 碟一隻架嘛!

但唔係加長版

白鑽玩家

請問4kBD是否比普通BD靚很多,因我睇BD加長版覺得畫面好多雜訊,所以想知道

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

老五 發表於 2016-7-22 21:29
請問4kBD是否比普通BD靚很多,因我睇BD加長版覺得畫面好多雜訊,所以想知道 ...

1)我家電視細,40幾吋睇加長版bd見唔到雜訊,我認為全片畫質是頂級的。

2)在影音店153吋的投射幕睇,bd已經像dvd,有渣。

3)153吋睇4k,好似IMAX咁正!

It all depends on 師兄睇幾大個screen。以上純講畫質,音效係另一回事。

(註:只睇咗美版,港版唔敢講。)
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

白鑽玩家

jc2ssych 發表於 2016-7-23 07:54
1)我家電視細,40幾吋睇加長版bd見唔到雜訊,我認為全片畫質是頂級的。

2)在影音店153吋的投射幕睇, ...

小弟用Oppo95去Sony投影55ES放80吋,在蝙蝙俠同神奇女侠對話宴會場影同露絲在沙漠埸影都見到畫面好多微粒,但睇末日先鋒都係沙漠場影就好清同睇13小時班加西都係勁清。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

老五 發表於 2016-7-23 11:31
小弟用Oppo95去Sony投影55ES放80吋,在蝙蝙俠同神奇女侠對話宴會場影同露絲在沙漠埸影都見到畫面好多微粒 ...

明白。我想像到師兄提及的畫面。當天在影音店也有選這兩幕作示範。

在博物館內,4K畫面也存在微粒,尤其是close up面部,比BD好不了多少。

但在沙漠 Batman 一揪三十那幕分別很大,尤其是打暈了 Batman 後,邪惡超人空降著地那幕。

在153吋的映幕下,BD的沙是一渣的,但4K的沙仔細而有立體感,雖然是2D,但吹埋來也想縮!

根據 imdb,即使 BvsS 電影的攝錄解像比均值(ARRIRAW)為3.4K,而 Mad Max 只有2.8K,後者的 BD 是公認做得出色。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

白鑽玩家

jc2ssych 發表於 2016-7-23 13:58
明白。我想像到師兄提及的畫面。當天在影音店也有選這兩幕作示範。

在博物館內,4K畫面也存在微粒,尤 ...

多謝師兄詳盡解說,對BVS藍光畫質有小小失望,我在朋友家睇40吋電視可以話0雜訊0微粒,在自己65吋4kSONY電視一樣睇到雜訊同微粒,所以對4k碟畫質相當其待,但可惜還未有4kplayer 試唔到,因呢套係4k拍攝電影,所以一定會入呢套4k 藍光

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

老五 發表於 2016-7-23 16:17
多謝師兄詳盡解說,對BVS藍光畫質有小小失望,我在朋友家睇40吋電視可以話0雜訊0微粒,在自己65吋4kSONY ...

可惜行貨機遲遲未有消息
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

有冇邊個國家嘅4K 碟係連加長版bluray?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

ajnakata 發表於 2016-7-23 22:27
有冇邊個國家嘅4K 碟係連加長版bluray?

日版5碟

內容如下
4k uhq終極版
2d終極版
2d戲院版
3d戲院版
2d bd含17mins日本獨家bonus
64頁書仔

10/8推出, amazon jp預訂97xx yen

**預計碟2至碟5無繁體中字