設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 大家聽歌會唔會開EQ?

星級玩家

其實形象化 D 咁講 , EQ 根本設計出來 , 只是想令你聽歌 聽得舒服而已 .

EQ 就好似一部 手拉車 , 音樂 就係一件 貨 ,

如果你想搬運得舒服 , 就因應貨物 唔同嘅 重量 , 大小 而用不同設計嘅 手拉車 去搬.

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
PV3638 + 5 + 5 正到爆

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

直出原音應該係岩岩錄音室錄完, 無TUNE過既第一版.... 去到壓碟個個階段, 已經係EQ 左N次了

黃金玩家

大食怪 發表於 2016-7-19 00:03
其實形象化 D 咁講 , EQ 根本設計出來 , 只是想令你聽歌 聽得舒服而已 .

EQ 就好似一部 手拉車 , 音樂 就 ...

師兄你比喻得好
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原音=唔開eq
應該發明一個software 得大家教完eq會set返zero 咁大家咪以為冇教過
就算真係有個人唱live 唔同mic唔同system都有影響 除非真係全acoustic

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chief424 發表於 2016-7-18 19:48
好極端咁講, 不論開EQ, 或者市面果D自選調音的耳機/speaker, 我都唔會欣賞(K3003,T20也是)
先講EQ, 開EQ的 ...

1/ 其實不一定是這樣,很多時開EQ是因為有些耳機整體聽來不錯,但對當事人口味來說,可能在某些frequency 差一點,用EQ可以推高/ 推低這些fr, 令耳機的fr curve更貼近當事人的個人口味。

問題只是在於這個軟件上的fr 調整質素如何了。如果質素不好,會增加太多distortion產生更多失真,但也有些software的eq質素非常好。

2/ 即使CD,對比原唱也不是沒有eq過了,其實除了unplug live,基本上在mixing的過程中已經有很多頻段上的調整,一來因為人耳對不同frequency的perception不一樣,而且不論speaker還是耳機重播時都和真實的情況差很遠,這些都是mixing時要考慮的調整。

3/ 廠家風格方面,我是理解樓主的觀點的,不同廠之間的分別的確比以前細,但如果樓主不喜歡EQ,理應喜歡這個現象啊,因為廠家都漸漸走近中性的走向,其實也就是和原音的距離收窄,用樓主的說法,少了音染和個別特色,也就是少了EQ呀?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

hiyori 發表於 2016-7-19 17:49
其實不一定是這樣,很多時開EQ是因為有些耳機整體聽來不錯,但對當事人口味來說,可能在某些frequency 差 ...

可能EQ每個人理解唔同,個人理解為因應場地用EQ調整至合理或更接近錄音室場境,EQ主要用作調整音樂空間大細,逺近,樂器人聲定位。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

除非係unplug+清唱(咪都唔用)
否則你唔用eq,eq都會嚟搵你

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
PV3638 + 5 + 5 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

比錄制音樂時録音師會用嘅effect, 如compression, exicitor, phase/volume matching, hamonization, 各位聆聽時用到嘅EQ, 就等同幾滴豉油相比即食麵包味精粉同KFC嘅基因改做怪獸雞對味道嘅決定性一樣冇意義。因為基本上係無所謂"原音".

講最基本, 你知道錄音師用乜耳機, 佢對耳機嘅FR如何, 錄音師對耳嘅FR如何? 人類聴覺年青時對高音比年老時敏感。如果你20歲, 錄音師50歲, 你要用EQ調低啲高音先嚟聴有何不可?

重點係要用好嘅EQ, 唔係就破壞音質。豉油都有平同貴。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
PV3638 + 10 + 10 一定要加分
hiyori + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實應該咁講

點解我咁反對開EQ? 或者唔會開

有人話一隻歌可能後期製作會加EQ, 呢方面我就唔熟, 因為我唔係做唱片或音樂
但係最起碼都係人地的經驗智慧去調音, 好比沖奶茶師傅的手勢, 好唔好飲其次, 如果個師傅沖杯奶茶都沖到一pat屎的話就拿去打羅由

如是者, 一隻歌係一個作品, 係俾人去欣賞; 歌手, 調音, 咩差物差的努力

你開EQ去聽, 或者換filter去聽, 係唔係破壞左人地的心機其一? 其二係唔係即係話隻歌唔唔好聽, 你覺得唔滿意先要咁搞?

所以對開EQ係好抗距, 對果D可以教高低音的喇叭也是(例如Creative, 漫步者幾隻型號之類)

一隻咩都唔俾你搞的耳機/喇叭先係好產品, 因為可以欣賞廠家的調音, 有不同的分別

但俾你檸Turbine, Bass, 就好比俾杯茶你, 奶同糖自已落; 咁有咩意思?

同一原理, 你一隻歌本身冇bass, 你夾硬檸個bass出黎, 咪即係整壞隻歌?整到D聲好假?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chief424 發表於 2016-7-19 19:42
其實應該咁講

點解我咁反對開EQ? 或者唔會開

咁有咩意思? 意思就係你聽音樂, 所以係你話事. 所謂"破壞左人地的心機", 你太看得起沖奶茶師傅, 錄音師, 同EQ了. 而家唔係話加多句歌詞落首歌度, 只係開EQ.

EQ僅會更改frequency response. 一首歌嘅"製作心機"唔在frequency response. 你什麼時候見音樂頒獎禮有頒frequency response最靚獎?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
PV3638 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分