設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: JimmyNgai

[其他器材] Grace Design m9XX DAC/Amp

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都對 M9XX 好有興趣, SIZE 夠細, 外形也好看, 價錢也合適。
就是可惜在一定要MASSDROP買, 香港無得試,

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

mokkakuen 發表於 2016-8-20 00:40
我都對 M9XX 好有興趣, SIZE 夠細, 外形也好看, 價錢也合適。
就是可惜在一定要MASSDROP買, 香港無得試,  ...

我買之前都冇試過 心諗如果唔岩聽就二手賣番出去(雖則二手市場對呢部機需求都應該好細)
好彩用到而家都冇後悔,仲成為我最常用的一部DAC/Amp(配搭改造過的T50RP)
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

星級玩家

JimmyNgai 發表於 2016-8-23 17:49
我買之前都冇試過 心諗如果唔岩聽就二手賣番出去(雖則二手市場對呢部機需求都應該好細)
好彩 ...

部野係唔知點解係幾順耳

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢個https://www.massdrop.com/r/ZD4TPF?
剩返4個鐘咋

鉑金玩家

新一輪drop話咁快又黎啦:Grace Design x Massdrop m9XX DAC/Amp

用左一輪可以再講下使用感覺同聽感。呢部機仔細細係幾好玩,一粒制可以control晒所有野(但操作夠人性化夠易用),有crossfeed同埋有AKM幾個digital filters可以選,最高解到DSD128。
DAC部份造得唔錯,聲音開掦自然,體驗到AKM味。只係amp部份雖然都唔錯,不過聲音聽起黎就有點悶(配中性耳機時)。我而家使用時通常係m9xx line out出O2或JDS Labs Element。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terencelaw + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

JVC FX850
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2016-9-20 00:23
新一輪drop話咁快又黎啦:Grace Design x Massdrop m9XX DAC/Amp

用左一輪可以再講下使用感覺同聽感。呢部 ...

相同價錢 入 mojo 會否更好呢?!?

鉑金玩家

terencelaw 發表於 2016-9-20 11:17
相同價錢 入 mojo 會否更好呢?!?

網上睇reviews好多人比較m9xx同mojo,唔少人話兩者聽落好似甚至係一樣分唔到,選擇通常係睇使用情況。

mojo便攜性完勝,又解到32/768同DSD256。m9xx都可攜,不過主要都係家用多,推力都好過mojo,又有crossfeed同digital filters玩,訊息顯示都直觀D。如果講客觀性能指標,有外國網站評測(Grace Design x Massdrop m9XX – more mojo than Mojo - Headfonia Reviews)話冇loading時係mojo較好,但有loading時(比較接近實際使用時)係m9xx較好。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terencelaw + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2016-9-20 15:03
網上睇reviews好多人比較m9xx同mojo,唔少人話兩者聽落好似甚至係一樣分唔到,選擇通常係睇使用情況。

m ...

我仲意 mojo 的波波灯, 一路 + 或 - 会变色。