設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[後級擴大機] 入門後級選擇

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近想平平地入部合拼amp比本身係廳用黎睇戲嘅 jbl 590 聽下歌
本身有考慮近pm8005 或者等8006
不過聽過唔同意見都話如果用房嗰部 dac+preamp 再加後級效果會好啲

然後就搵左下面兩部入門嘢啦

Ediscreation Dual Mono Block Amp EC-2
http://www.nandeaudio.com/?p=519

NuPrime STA-9
http://www.nuprimeaudio.com/inde ... reo-amps/sta-9.html

唔知ching們對呢兩部有咩睇法呢

小弟cheapcheap配置:
Auralic aries mini -> marantz dac-1 -> (power amp) -> jbl studio 590

白鑽玩家

唔好買PM8005
唔好話佢唔好
驅動級數上發揮唔到590
參考吓呢個post
兩部Xli行biamp
再加部前級有排嘆
唔好DAC直入後級

但唔好問我乜野叫biamp

唔知就簡簡單單一套nuprime前後連解碼

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D2
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

不如考慮吓 4150 bi-amp

黃金玩家

Thanks 兩位Ching ~
但係見4150係接input好似好難 ching可唔可以分享下心得??
同埋想問下 4150, xli1500 x2 同nuprime 聲底上有咩分別??

如果crown係tb買有冇伏??

高級玩家

dac內置前級 就咁加個後級 有咩唔好啊

白鑽玩家

石器時代 發表於 2016-7-18 13:40
dac內置前級 就咁加個後級 有咩唔好啊

真正Pre-amp有個十倍放大線路
DAC祇是有個Vol衰減
就咁講好難明
用過你就會明

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hdconverter + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

afong818 發表於 2016-7-18 13:10
Thanks 兩位Ching ~
但係見4150係接input好似好難 ching可唔可以分享下心得??
同埋想問下 4150, xli1500  ...

真係唔敢係度教4150
駁錯線拍錯DIP都幾麻煩
聲底嘅野太多變數
得幾仟蚊去招呼590
Crown biamp 係最佳方案
不過唔熟駁線千祈唔好跟

高級玩家

MDLP 發表於 2016-7-18 14:47
真正Pre-amp有個十倍放大線路
DAC祇是有個Vol衰減
就咁講好難明

咁係咪都係DAC+綜合好D呀?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

早排我換 power amp 時係朋友到借過 STA 9 返屋企玩幾日, 力水音色.... 都遠不及 ClonesAudio 的 55pm。
現在我由 55pm 轉會用緊 Ediscreation EC-2,音色分析等等同 ClonesAudio 無乜分別,但力水係 200W,推我對 Volent VL3 係完全兩個世界。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

白鑽玩家

石器時代 發表於 2016-7-18 16:01
咁係咪都係DAC+綜合好D呀?

亦都睇吓乜野合併機啦
好多合併機其實都無十倍前級放大
袛係用個vol掣衰減
不過都比DAC個Vol好
Dac個衰减方法係減bit數
分別喺邊道?
用影像會容易啲去解釋
vol掣個衰減就等同一個投影機影像
Zoom大Zoom細但畫面解象度不變
但DAC個衰減係以減解象度去縮細畫面