設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: SIDI

[DAP播放器] cowon P S

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

呢區講左AK 10,000次, 先至有人提下PS一次.... 甘都算打手? 真係無言論自由了~~~~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2016-7-18 13:10
呢區講左AK 10,000次, 先至有人提下PS一次.... 甘都算打手? 真係無言論自由了~~~~ ...

大家在這版上無時無刻都可以暢所欲言,絕對自由,只要沒有違規就沒問題。

有人覺得有些發言似打手,我同樣希望佢講下點解,如果佢唔講,咁其實大家真心分享的話,就無需理佢。

如果是因為我上文有不清楚之處,還請多多包涵。我想指出的其實是,比起去話「邊個係打手」這些最終很可能變成無頭公案的爭論,或許把分享漸漸變成更深入的討論,就能自然令打手變的無容武之地而已。

鉑金玩家

hiyori 發表於 2016-7-18 12:53
我一直覺得

1/ 打手構成的最大問題,在於發大量廢文推post,廢文包括無內容的文(例如單純的「XXX好正」 ...

其實我係第二個討論區都有出過po講cowon ps 優/缺點,我亦希望盡可能以持平感受分享比大家,如唔介意,我可以分享過黎。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyrusp 發表於 2016-7-18 14:07
其實我係第二個討論區都有出過po講cowon ps 優/缺點,我亦希望盡可能以持平感受分享比大家,如唔介意,我 ...

很好呀,師兄直接把內容貼上就好

鉑金玩家

事先聲明,純分享,千其唔好買

概括一下機子特點:
1.韓磚做功不錯
2.系統很乾淨LINUX嵌入系统
3.就是個播放器,沒藍芽沒WIFI模組,干擾強逼症福音
4.有別於韓磚那軟軟印象,3V輸出3.5普通跟平衡口(2.5平衡會更通用),附帶耳塞耳機模式(類似低高GAIN)FX1200沒發軟感覺,唔同AK見圈死
5.受爭議的EQ,十分強大,真的很好玩,可調地方很多很細緻10頻段每段3種KHZ+-各12級(還每段另設效果大"WIDE",中"NORMAL"小"NARROW"3種影響),BBE+,Mach3bass,3D surround,Chorus(10階8模式),Reverb(10階9種模式),MP Enhance開/關(開完明顯線條感加強)

不滿點:
1.皮套感覺較醜,不及AK
2.4400電量竟然換唔到10小時左右續航力,當然唔開EQ應該好很多,大概6.5小時
3.3.5平衡頭要用轉頭
4.內存128感覺不夠用,上代AK旗艦240 都有256...而且得單卡槽
5.機身幾熱,我放係背包,同部X7差不多

聽感:
1.正常無EQ下,聲音乾淨較中性微暖,唔一定要較EQ先入到耳。
2.EQ:可以貼近個人口味調音,例如:(低頻包圍感,人聲突出,通透音場感),在平衡模式下為人垢病的流行人聲終於不再溜後,而又能體驗到平衡下的高分離度大音場的流行樂,幾特別,以前我用AK聽流行係唔會用平衡出,因為樂感麻麻,現在無問題。

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
pak327 + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 30 + 30 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

cyrusp 發表於 2016-7-18 17:42
事先聲明,純分享,千其唔好買

聽過唔少機, 而家手上都有十架, 未計 DAC+AMP, 如 Mojo, Pioneer XPA700 等, 咁耐有兩架機係一聽就覺唔同班次, 一架係金菊花, 另一架係 Cowon PS, 我一向用 K3003 去試機, 之前啲 AR 或 P1, ZX2 等都唔啱, 而家係想買 PS。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10 用家心得

查看全部評分