設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併擴音機] 想幫部 int amp 換电容

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
起因之前手痕,幫部卅幾蚊人仔amp (推电腦喇叭, 自組3吋全頻) 粒雜牌2200uf  換上淘宝貨panasonic fm 3300uf (咁啱係手), 音色即上幾層樓,再將料analog 100uf 換上粒淘宝nichicon 100uf (都係咁啱存貨有,唔記得model), 嘩,D聲完全超越幾十蚊貨色。

咁手痕的我,梗係想再換嘢,今次係想試下幫部miti int amp 換最大嗰幾粒电容,4700uf35v, 位置好細,只能繼續用18x35.5mm, 但其實我咩都唔識,想請教以下問題

1. 這是一般所講的水塘瀘波电容嗎?
2. 這個位要用高頻低阻抗嗎?
3. 原本鐘意panasonic fc, 但沒有35v, nhg series 好嗎?另nichicon pw 好嗎?
4. 有沒有更好的电容建議?
5. 有沒有其他要注意的地方?

萬二分謝謝!

高級玩家

1. 這是一般所講的水塘瀘波电容嗎?可能 (不過水塘 35V 部AMP功率唔過50W?)
2. 這個位要用高頻低阻抗嗎?最好
3. 原本鐘意panasonic fc, 但沒有35v, nhg series 好嗎?另nichicon pw 好嗎? 可以用50V取代, 只要高過35V, 或可以用35V大少少uf電容, 我傾向用PANASONIC FC, FM OR VISHAY 136

4. 有沒有更好的电容建議?要看你個位有幾大,接唔接受飛線, VISHAY 136,146應該有差不多參數和SIZE, SSP 有些音響電容你可以去LOOK LOOK

5. 有沒有其他要注意的地方?電容正負極

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

derekwyw 發表於 2016-7-13 12:32
1. 這是一般所講的水塘瀘波电容嗎?可能 (不過水塘 35V 部AMP功率唔過50W?)
2. 這個位要用高頻低阻抗嗎?最 ...

derekwyw ching, 我部amp 是 class d 40w,  可能因此佢只用35v, 而部機好細,所以好多靚水塘都用唔到,而panasonic fc/fm/fk 等电容35v 以上的最多也只有 3900uf, 所以亦用唔到,我搵過Panasonic nhg series 同 hd series 都啱size 及數值,hd series 更夠位加大到6800uf, 但我不知道這兩個series 啱唔啱用作水塘濾波,更不知好唔好聲,所以想再請教

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

derekwyw 發表於 2016-7-13 12:32
2. 這個位要用高頻低阻抗嗎?最 ...

另外vishay 136 146 都無啱規格,但發現有隻 150, 應是136 的 mini 板,但高了5mm, 遲D度下如夠位應是好選擇

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日再開蓋睇睇,原來原裝都唔係雜牌,佢用rubycon yk series, 唔知算唔算ok

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

halfnew 發表於 2016-7-15 18:29
今日再開蓋睇睇,原來原裝都唔係雜牌,佢用rubycon yk series, 唔知算唔算ok

YK 係最入門的普通電容。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ADA 發表於 2016-7-15 21:59
YK 係最入門的普通電容。

咁就真係要換啦,暫時搵過下psnasonoic hd 同 ncc kyb 都啱size,  而ncc 的規格重好好,不過聲就唔知啦,另外vishay 150 都好好,但比原裝高了5mm, 如用佢大约差咗3mm, 迫住要壓彎塊底板少少先入得到,唔知以上3隻邊隻好

黃金玩家

For Class-D amplifier, using quality inductors and filter caps will get remarkable audio.  
billy

高級玩家

halfnew 發表於 2016-7-16 13:44
咁就真係要換啦,暫時搵過下psnasonoic hd 同 ncc kyb 都啱size,  而ncc 的規格重好好,不過聲就唔知啦, ...

NCC 通堂都係用LXZ, KZH, KZE, 不過HK唔易搵, 華輝有隻藍色皮的RUBYCON可以考慮(唔知有無SIZE同容量), 如果搵唔到arm就唔好換, 浪費時間+效果唔一定好

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

derekwyw 發表於 2016-7-17 21:43
NCC 通堂都係用LXZ, KZH, KZE, 不過HK唔易搵, 華輝有隻藍色皮的RUBYCON可以考慮(唔知有無SIZE同容量), 如 ...

今次我最主要係網上搵cap, 未搵到啱規格的LXZ, KZH, KZE ,原本諗住試kyb serirs, element14 價錢運费都可接受,但缺貨致9月,咁就再睇睇先,知道未必一定有提升,但當玩下攞經驗吧