設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blackcolor

[討論] 依家仲有無人買 CD 機?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

blackcolor 發表於 2016-7-13 12:02
金仔又買唔起 720!

410 又驚唔好聲!

大把師兄都吾係西裝一套!有幾傻
不過你有冇試聽過410?
我覺得吾錯

1萬

白鑽玩家

老而不

家下守得門口的CDP都萬尾至二萬起了. 最新我都打算入一台後備, 都心思思緊.
以聽開的聲而言, 是英國的Naim CD5xs, CDx2 會是我走不了.

唔同地方出的CDP 都有D唔同的音色, 聽落都同file 好唔同. 唔知C兄平時想要乜聲?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-7-19 21:34
家下守得門口的CDP都萬尾至二萬起了. 最新我都打算入一台後備, 都心思思緊.
以聽開的聲而言, 是英國的Naim ...

想要比較暖、厚聲!

因為 cas 的聲實在已經太高清了!

同埋都係個句,錄音比較好既 cd(e.g. Made in Japan / SHMCD......) 實在唔應該 rip 做 file 來聽!

因為直接聽 cd 實在靚聲得多!

同埋 e-onkyo 同 mora 好多都唔開放香港購買! (雖然我過去幾次日本旅行都買左幾隻 album)

比起佢地,我地要買 hi-res music file 真係好唔方便!

1萬

白鑽玩家

老而不

blackcolor 發表於 2016-7-19 23:24
想要比較暖、厚聲!

因為 cas 的聲實在已經太高清了!

我自已聽古典多, 以我自已的準則而言...

Arcam 的cds27 乜都做齊...都是10K有找, 不過聲音中性的清, 有人話悶. 我唔想買係因為佢MIC兼望落仲差過我手上台CD37...
馬仔 的SA 6005 (定6006??)  可以當基本入門, 有hifi 友鐘意的動態, 只是我覺一到大合唱時分音有D唔清 (可能是對試聽用的LS50作怪?).

夠暖的....或者一樣自然少少的 (以上的不能播SACD中的SA層, 但聽音可以比美SACD)
Musical Fidelity的可以上陳列室望望, 上週有人同我講仲未完過特價?? M3SCD 都接受,  M6SCD貴多少少但聽落幾舒服, 如果要平, 可以上去望下.
Naim CD5xs 二萬中左右 (我的目標), 而CD5s係平但我覺有少少矇查查
意國的unison research (膽) CD Primo, 不過要留位散熱....
north star blue diamond 人聲都幾好, 小型管弦還ok.
日本有Luxman D-38u (香港好似仲有日本版尾貨, 印象中是15-17K甘上下) 都OK, 是典型的CDP聲, 安全的一類.   比起後者驪落只是好左少少的-05u平好多.,

德系的好似AA, Densen, AVM, B仔(太貴)果堆我覺貴左少少之餘, 聲音少少木納.
有提議說要用銅線去調好D聲
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-7-20 07:50

Arcam 的cds27 乜都做齊...都是10K有找, 不過聲音中性的清, 有 ...

多謝師兄推介,有部分以前都聽過。

我都係聽古典+ jazz 女聲多!

高級玩家

blackcolor 發表於 2016-7-11 23:57
全部師兄轉哂玩 CAS 同黑膠?

有無仲會買 CD 聽既師兄可以比下意見?謝謝! ...

CD機壞咗后就冇買, 又窮又懶况且冇聽新歌咗 , 唯有rip返D自已中意嘅舊歌玩CAS喀. 仲有以前玩開嘅黑膠~
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

kl122002 發表於 2016-7-20 07:50

Arcam 的cds27 乜都做齊...都是10K有找, 不過聲音中性的清, 有 ...

玩naim……要全套先可發揮得到……
若果唔諗住成套西裝嘅話……
就唔好揀佢嘞……

1萬

白鑽玩家

老而不

jimmy188 發表於 2016-7-31 12:40
玩naim……要全套先可發揮得到……
若果唔諗住成套西裝嘅話……
就唔好揀佢嘞…… ...

可惜我聽過而言, 得naim的CD5 xs聲才叫合我心水.
或者都可以夾一下cyrus 吧?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-7-31 14:30
可惜我聽過而言, 得naim的CD5 xs聲才叫合我心水.
或者都可以夾一下cyrus 吧?   ...

Naim x2,啱口味!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

買二手Denon dcd s1 or sx or sx1