設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 我是不死身,本郷猛《幪面超人1號》

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前言
自問年紀不少,勝在心境還年輕,大多數人會係呢個星期趕住入場睇《寒戰2》既時候,我還是選了陪伴自己超過近四十年既《幪面超人1號》,由現年七十歲既藤岡弘出演初代既幪面超人,作為粉絲既我又點可以錯過!

觀感
作為四十五周年紀念電影,找回「原版 RIDER」出演,仲要係擔正,對 RIDER 迷黎講係一個喜訊,自 RIDER KABUTO 之後已經少看既我,點都要入場支持下,咁橋某電影APP可以用積分兌換呢套既換票證,真幸運!《幪面超人1號》對上一次出場係《超級英雄大戰GP 幪面超人3號》,只屬於客串形式,一眾 RIDER 也有登場,無厘頭玩埋賽車大獎賽,真係睇到一頭霧水……。今次故事只集中係《幪面超人1號》&《幪面超人 Ghost》及新、舊撒旦幫,回歸昔日既「超人打怪獸」呢D老掉牙既模式,反而係我想睇到既呢!唯一美中不足既係,呢一類小童向既親子電影,幾乎搵唔到有「日語原聲」可以選擇……,真的不太習慣配音版本。

∇ 足足七十歲既藤岡弘,身形比以往胖了很多,變身後用番昔日既瘦身設定會很奇怪,為左呢個原因就索性設定為十分虛弱兼高齡既 RIDER 1,感覺就討好得多;但就有點類近老年版的蝙蝠俠,亦即係正義聯盟電影版中入面既角色。

∇ 配合龐大身形既《幪面超人1號》,佢既坐駕都要改變一下,睇落去有D似哈利,細心既應該會睇得到佢名為:NEO CYCLONE,設計風格就保留昔日既影子。

∇ 整個故事係圍繞著「生命既意義係咩」這一個主題,英雄電影又點少得「熱血」部份,雖然無昔日既咁強烈,由「火鳳凰重生」到「變身」,還是不錯的…… RIDER 迷,萬歲!

∇ 片尾曲用上了2016年版既原曲新唱係意料中事;但同時亦加入了另一首男女合唱片尾曲,係少見既柔情曲風,初聽感覺討好!

後話
年少時要看《幪面超人》的話,就先要把功課做好,所以感情都被其他人來得深厚,評分肯定會加入感情分;相信76有唔少版友同我差唔多,喜見他們會帶埋下一代入場睇,呢類親子活動是值得鼓勵!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
day2013 + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

好文.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

超正
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我係因為見唔到有日文版, 所以先決定唔去睇, 請問係米有日文版架? 麻煩知情的C兄解答
等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2016-7-11 13:55
我係因為見唔到有日文版, 所以先決定唔去睇, 請問係米有日文版架? 麻煩知情的C兄解答 ...

今次除左MCL之外,UA都加入放映行列,以往總會有一兩場係日語原聲,但今次唔多覺有呢
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

alleelarry 發表於 2016-7-11 17:00
今次除左MCL之外,UA都加入放映行列,以往總會有一兩場係日語原聲,但今次唔多覺有呢  ...

都留意到UA有做,
第一, 時間係OFFICE HOUR以內, 要放假先去得
第二, 係UA個SITE睇詳情時, 佢咁寫...
語言 : 粵語,日語, 英語及泰語(部份)對白,中文及日文 (部份)字幕
完全唔明間野想點...
等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2016-7-11 17:46
都留意到UA有做,
第一, 時間係OFFICE HOUR以內, 要放假先去得
第二, 係UA個SITE睇詳情時, 佢咁寫...

只好劇透一下,一開始有班人(我估係日本人)係泰國搵本郷猛,所以咪有泰文,叫佢個名既時候係用日文……又因為片中出現泰文,所以咪有D日文字幕比日本人睇囉!希望你明我講咩,我都係睇左UA既資料,所以一出場就係泰國,唔感到意外……

黑鑽玩家

alleelarry 發表於 2016-7-11 18:30
只好劇透一下,一開始有班人(我估係日本人)係泰國搵本郷猛,所以咪有泰文,叫佢個名既時候係用日文……又 ...

明, 即係其他主要情節都係配左廣東話?

小弟盡量唔想去睇配音電影, 真真正正覺得配得好的, 今年套ZOOTOPIA, 真係勁.
等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2016-7-12 08:54
明, 即係其他主要情節都係配左廣東話?

梗係唔止啦!仲有「吱…吱…」,又劇透一下先,新同舊既撒旦幫,個D「吱吱」淨係識得「吱吱」……,打架都係「吱…吱…」

據了解又無記錯的話,為《幪面超人1號》配音既係曾經為 RIDER BLACK 配音,但太耐就真係唔記得勒

黑鑽玩家

alleelarry 發表於 2016-7-12 09:02
梗係唔止啦!仲有「吱…吱…」,又劇透一下先,新同舊既撒旦幫,個D「吱吱」淨係識得「吱吱」……,打架 ...

咁請問聲, C兄你究竟係UA定MCL睇架?
等運到