設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: johnnykut

[電源線] 灌沙老P銀蛇

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

今次測試既目的係試下新完成既設備
包括有新入手既二手紅腸(我冇問到上手用左幾耐,但應該點都煲夠卦)
Sugar兄介紹既diy濾波
當然唔少得今個post既主角蛇
兩條線都係用MK頭+4781尾,咁先算係公平對決
所插既器材係oppo93,由於測試時間只有個零鐘(老闆去左放狗)
測試軟件只有 功夫熊貓1 bluray碟(貪佢乜都有得試,快靚正)

1. 先試      墙蘇>紅腸>oppo 93
Jps in wall呢條線係力量+分析力型,相信冇乜師兄會反對,本來都有諗過試下同價位既其他線材,但咁有緣見到二手又岩價錢,冇理由放過佢
之前部oppo係插 老p 2.5灌沙線,換上紅腸之後,當然係整體提升

2. 再試      墙蘇>主角蛇>oppo
呢碌線插左濾波大概20個鐘左右,點都算做煲左一陣
有銀線o係入面,中高音果然出色,高音唔刺耳,,人聲,環繞音效都好出,由於每相用2條2.5,力量都夠,低音亦有一定份量
比較紅腸,音場闊,中高音更出色,,低頻量感亦唔輸蝕,但係低音既分析力輸左唔少,有好多本來紅腸聽到既低音細節,條蛇就唔見左,或者好模糊咁帶過

唔少師兄應該會關心加入濾波器之後會有乜野分別,
抖抖先,陣間繼續

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 精彩報告
targethim + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

3. 墙蘇>主角蛇>濾波>紅腸>oppo
嘩~~~~~
音場再闊左,中頻密度加強左,分析力再高左,低頻包圍感再好左,力量再加強左,
打鬥場面臨場緊張,萬箭齊發箭尾動L聲有動感,兵器撞擊鏗鏘有力,山洞回音同定位又清晰
唯一既敗筆,什至死罪,就係竟然人聲縮後左,仲要隔左層紗咁,真係一時天堂,一時地獄

4. 最後得返既組合就係
墙蘇>紅腸>濾波>主角蛇>oppo
人聲出返黎,收工,完

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 精彩報告
Alman + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

johnnykut 發表於 2016-7-9 22:14
今次測試既目的係試下新完成既設備
包括有新入手既二手紅腸(我冇問到上手用左幾耐,但應該點都煲夠卦)
Su ...

"但係低音既分析力輸左唔少,有好多本來紅腸聽到既低音細節,條蛇就唔見左,或者好模糊咁帶過"

小弟覺得一係未煲夠, 二係兩種線質素材差距, 非戰之罪也

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

條蛇係要煲佢200小時以上先可以呀!
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-7-9 22:37
3. 墙蘇>主角蛇>濾波>紅腸>oppo
嘩~~~~~
音場再闊左,中頻密度加強左,分析力再高左,低頻包圍感 ...

師兄、我今日下午試播CD(oppo線性)發覺音場後咗同cut咗野(感覺上少了一些東西。(原本oppo係插再生電源>牆*用紅腸)今次Test就用紫銅線*用了一年的不過大紫銀銅後放係盒内)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我輕輕講下我隻濾波既用料,整時唔記得影相,各位見諒

Oyaide 鍍銠/鉑 iec座 > L,N用1mm 金銀線,E用淘寶鍍銀線(用oyaide 銀錫焊接)> 濾波器 > Neotech 4003電源線 (屋企仲有幾吋剩低) >MK墙蘇

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2016-7-10 18:27
師兄、我今日下午試播CD(oppo線性)發覺音場後咗用cut咗野(感覺上少了一些東西。(原本oppo係插再生電源>牆 ...

我今次終於體會到唔同電源線所配合既分別
原來真係唔係加左件公認好既野就一定會有好效果,終於知道器材配合究竟係咩一回事

好彩今次有多條紅腸試下,如果唔係我應該只會當隻濾波盒係拖板咁用

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

兩位師兄講緊濾波器定條線?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

leojai 發表於 2016-7-11 14:33

我哋講緊電源線及濾波,由其係隻濾波,必定比到你驚喜!價錢又唔貴港幣約320.
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

leojai 發表於 2016-7-11 14:33

係,一加左濾波真係效果正面,但未到全面提升
始終多左唔少配件,真係要前前後後配合得宜

講返條線,其實如果唔同條紅腸做ab test,真係會以為條線好好夠用
中高真係強項,插線第一印象真係嘩左1聲,絕對值得整返條