設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ray仔

[討論] 一個靚既headphone其實都幾重要

進階玩家

之前行街叫朋友去聽下fender幾百蚊果隻,點知佢聽完幾隻之後話鍾意a7,過兩日仲自己忍唔住落旺角格價,喺德發買埋,連我都估佢唔到

值得其實就睇你中唔中,如果唔中,點聽都係聽完就算,一中就好似似我個孤寒朋友咁,自己中左落去買

進階玩家

其實我預左2000蚊既,而我想要音質好少少啦(當然),而我想隔音會好少少,主要平日返工地鐵聽下歌,隔下聲用
想問可唔可以要多少少headphone資料?邊度有得試

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sennheiser amperior

黃金玩家

Ray仔 發表於 2016-7-11 23:34
其實我預左2000蚊既,而我想要音質好少少啦(當然),而我想隔音會好少少,主要平日返工地鐵聽下歌,隔下聲 ...

恕小弟多口, $2000 budget 買隻靚樣的耳機,音質要好少少,其實好難會全面的。從發燒友的認知,這個價位的好耳機通常會有長處也有短版,只能就買家的聲音取向和聽歌習慣來揀啱口味的。在缺乏資料下的建議,通常只會是按我個人的喜好來建議給你,是否適合你其實有點撞彩成份!

在這斷估情況下,挑了幾隻二千池幾的耳機你自已去試聽下吧:

高清形: Beyerdynamic DT1350
Bass Head: V-Moda M-100
女毒形:鐵三角 ATH-ESW9LTD 或  ATH-MSR7LTD
潮: JVC SW02 或 MEZE 99 Classics Wood
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔知樓主有冇player,如果只靠手機,比較難推高階耳牛。所以我推薦自帶解碼同放大嘅耳牛,例如sony mdr 1a dac

黃金玩家

2K耳機已好大衆化,無須考慮即入!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ray仔 發表於 2016-7-11 23:34
其實我預左2000蚊既,而我想要音質好少少啦(當然),而我想隔音會好少少,主要平日返工地鐵聽下歌,隔下聲 ...

樓主會不會考慮有降噪機能的耳機,例如ATH-MSR7NC,這對比起其他NC機有一樣好的地方,就是沒電的時候用番做一般耳機聽,都會好好聽。
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

見習玩家

好多地方都有得試聽~你去旺角樓上鋪都會有得聽啦⋯⋯我係用緊westone的am pro20,我覺得都算係幾易上手,同額起上手都幾舒服,作為新user,可以一試。