設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 【會後討論】威廉 Sir 與您望聞問切尋找不一樣影音玩樂方案

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

呢類探索性體驗活動,除可試到好野、又比到版友盡情發問佢地玩機嘅難題 及 解構網上偏方玩法傳聞傳,真係搞多十次八次都厭少!!!  仲要 威廉 Sir 比大家嘅意見隨左針對 D&M 產品外,部份意見對玩開其它品牌都非常有用,絕無門戶之見,真有大師風範!! 答應大家會繼續請黎大師與您【望聞問切】,探究玩樂影音個中嘅樂趣。

大家有野分享、仲有問題嘅話,不妨係呢個帖再講、再問!!

另外,我地會夾夾 威廉 Sir 嘅 7 月或八月內嘅期,希望 找來一位版友家訪,針對實際個案,幫大家做到真正【望聞問切 ~ "贏在開機前"】,詳情留待公佈!!

活動及器材詳情參考:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=241943

上次 威廉 Sir 呢個『望聞問切』系列爆之餘仲幫到好多新手,今轉再黎,唔夠兩日已經廿多人報名,果然氣勢如虹。另外,上轉話會安排 威廉 Sir 同大家玩下家訪,但由於時間配合問題一直未安排得到,不過今次度好左時間,實行上轉加今轉,搵位版友玩返轉,係有興趣就快 d 係呢個帖 share 下你家中器材, 威廉 Sir 就會挑選位朋友,有興趣就唔好錯過!?  

我地為滿足大家要求,以加設少量名額,所以有份出席既會員就好好把握呢個確認名額,如未能於 2016 年 7 月 6 日 (星期三) 21:00 或以前確認出席,該名額將視作放棄處理。即使已確認出席之會員,如得知自己未能或未肯定出席到這個活動,請盡快通知我們,以便輪候冊上眾多會員可續一補上,謝謝。

煩請以下會員請盡快 click 落黎 ---> pm 回覆 wil-wil 你們的會確實當日必會出席。

日期: 2016 年 07 月 07 日 (星期四)
時間: 19:15 - 20:30
人數: 合共 12 人
地點: D&M 試音室 ~ 九龍尖沙咀東部麼地道 77 號華懋廣場 15 樓 1501A 室

出席會員名單
【已確認】01. edlsang
【已確認】02. HD308
【已確認】03. jc2ssych
【已確認】04. johnnykut
【已確認】05. joker7
【已確認】06. kkluk6
【已確認】07. neo323
【已確認】08. pak327
【已確認】09. philippe
【已確認】10. rwmchan
【已確認】11. toms110
【已確認】12. wongkailap

出席版主及工作人員
01. 小瑟
02. hugo
03. oops
04. wil-wil
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
注意事項:
1) 網友被抽中出席後,必須於活動開始前 24 小時確保名額以被確認,否則視作放棄該出席權利;
    如該名額因此被分配到另一版友,且已得到確認出席,網站絕不作出任何安排或承諾。
2) 當日出席版友必需於活動開始前 15 分鐘到達及簽到以確實。
3) 由於場地座位有限,未經確認身份謝絕 walk-in 參予。

4) 如被安排出席既會員於當日活動缺席,且並沒有合理解釋通知版主,網站有決取消該會員   

再次參加活動既權利。
5) 如因天氣原故需臨時取消是次活動,我們會於網站內發帖公布,並可能以 SMS 短訊通知

受影響既版友。
6) 網站有權按情況須要,自行更改相關內容及取消被抽中出席會員資格,並不作任何通知。

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Post76 玩樂網與您 ...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今晚學到好多野,好彩抽中

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 恭喜~~!!
wil-wil + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

很感謝76團隊和大王的付出,小弟有幸出席今次活動。
這類予教學於試聽會的活動是很難得的經驗,既可聽到前輩、高手的講解和指導, 又可以和各師兄分享玩音響的喜樂和“悽酸”經歷,真是獲益良多。再次多謝76各人和支持香港多些這樣有心提供平台予各對影音有興趣的朋友。
這活動對我這新手來說是,除了獲益良多外,更可認識多些同輩師兄。威廉sir的解說是豐富詳細的,難得是簡而精和清,讓我這低手也能明白各制式的特色,特點,表現和要求。會後更可以和各人包括威廉sir和大王等了解denon 72 和62的分別。不是單單從規格上說明,更得威廉sir親身開機示範-72特別的biamp 和triamp聲道的玩法。對無知入門的我只可用1712嘩一聲,跟住唔知講咩來形容。
總括來說,這次活動是十分正面和難忘的聚會,願以後再有多些這類活動,最重要當然是有幸出席啦,千萬不要說我貪心和白私。

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
ykluk + 50 + 50 精彩報告
小瑟 + 100 + 100
wil-wil + 30 + 30 精彩報告

查看全部評分

HDBB

星級玩家

多謝威廉 Sir, 真係學到嘢, 希望以後有更多同類型的活動

評分

參與人數 3威望 +160 金錢 +160 收起 理由
ykluk + 50 + 50 恭喜~~!!
小瑟 + 100 + 100
wil-wil + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

rwmchan 發表於 2016-7-8 09:34
多謝威廉 Sir, 真係學到嘢, 希望以後有更多同類型的活動

呢類教學活動其實 76 不定期都會搞,過往搞嘅都有不同品牌 AV Amp、投影機、電視、隨身體 或 兩聲道野等!!

我地就係希望比到大家可以正面認識玩樂影音好玩之處,唔好有品牌或門戶之見、唔好單信傳聞玩法、唔好只認為有大買大或買部最高型號就贏曬!! 要 "贏在開機前" 就要好好學習,親身聽多、試多後,認清自己需要及喜好,按照埋實際環境 (包括: $$$、家居狀況、老板要求 ),才選擇一個最合適自己嘅方案或器材,呢樣先係 Post76 長期定位要照顧新手嘅重點!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

HD308 發表於 2016-7-8 07:52
很感謝76團隊和大王的付出,小弟有幸出席今次活動。
這類予教學於試聽會的活動是很難得的經驗,既可聽到前 ...

呢D活動真係應該攪多D, 不過最大問題反而係地方唔夠多人可以坐到, 想問下大家, 其實最想用咩形式去玩呢D活動好?? 大家坐埋食住飯傾最好定係點呢????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

抽唔中。。。想問有冇片睇番??

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有机会好想跟威亷Sir 學吓玩Enable Atmos speaker 的效果……
因為網上太多人講到 Enable speaker 總比不上天花喇叭。
如果威廉Sir 能認正的話,真係一大好消息!
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2016-7-8 12:54
呢D活動真係應該攪多D, 不過最大問題反而係地方唔夠多人可以坐到, 想問下大家, 其實最想用咩形式去玩呢D ...

希望至少二小時
(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

afong818 發表於 2016-7-8 13:34
抽唔中。。。想問有冇片睇番??

有呀, 不過要過一星期左右, 好多片都未做好呢~~哈哈!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.