設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] TEAC HA-P50怪聲一問

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1. 今日買左隻TEAC HA-P50 DAC/AMP, 發覺一插USB就有怪聲係部耳擴度出
係"滋滋"聲好高音既聲, 想問下各位師兄知唔知係咪正常?

2. 發覺個3.5mm 位有d鬆, 係咪任何3.5mm 位蚊插得多都會鬆? 有無方法令佢無咁快鬆

3. 同埋另外想問一下呢隻插電腦入門DAC+AMP 係咪夠用(HD598推)

唔該哂@@新手好多都唔識

高級玩家

1. 今日買左隻TEAC HA-P50 DAC/AMP, 發覺一插USB就有怪聲係部耳擴度出
係"滋滋"聲好高音既聲, 想問下各位師兄知唔知係咪正常?

這個是干擾/底噪問題,解決了干擾的問題底噪也會減少,如何解決干擾的問題?
1.遠離電磁波就可以了,WIFI,藍牙...等的無線網絡電磁波很強,一定要遠離無線網絡天線
如果是用電腦做音源的話,最好用無"魔打"既電腦,因為風扇,HDD轉動都會產生電磁波
2.交流電干擾比較大,如果是CAS最直接既解決方法用手提電腦唔開無線網絡用電池供電都有明顯改善
3換一隻阻抗高既耳機...
4.耳擴壞左
如果唔想無啦啦買多部電腦/換耳機...點算好?
市面大量CAS補品有平有貴,最好買之前做多少少功課同買D平平地既試下有無效

2. 發覺個3.5mm 位有d鬆, 係咪任何3.5mm 位蚊插得多都會鬆? 有無方法令佢無咁快鬆
1.治本方法,拎去整/換個新既插
2.治標方法,市面上有D修補液/清潔液,都可以解決到插頭鬆/接觸不良問題

3. 同埋另外想問一下呢隻插電腦入門DAC+AMP 係咪夠用(HD598推)
1.每個人既聽力都唔一樣,有D人唔洗甘高音壓就聽得好清楚
2.經耳擴放大會令聽音變好/變差
以上2點係好個人既感覺,買耳擴之前最好帶哂你用緊既野去試

科林玩家

唔該師兄, 解答得好詳細, thank you

科林玩家

經amp會令音變差係咪因為
音源差既時候會放大, 令佢更差?

高級玩家

經耳擴放大,會聽多左好多細節,同時也有機會放大噪音