設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 音茶樂 FLAT 4 AKAZAKURA開箱+其他動圈耳機分享

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大約年半之前接觸音茶樂呢個品牌,果時響DXA有KURO,KURO II,KAEDE II同Donguri幾款音茶樂既耳機試。最後入左KAEDE II。呢幾款耳機既走向都好似(除左Donguri,因為佢唔係FLAT 4系列)。分析力極高,音場好廣闊,唔似聽入耳式咁,高音可以上去到好盡,低音亦都好實淨。聽一D管絃樂團既音樂好正,果種整體既感覺、氣勢基本上好難響其他牌子既入耳式搵到。

不過到依家我都覺得呢個品牌既耳機都難搞。首先夾機最難,我覺得厚聲國磚好似HIFIMAN 901係便攜機入面比較夾呢個牌子。如果配冷聲機會好刺耳,好難長期使用。第二係煲機時間長,我本來係唔信煲機既,但隻KAEDE II經過長時間使用後V型聲同齒音問題都有大幅改善,真係不得不信。最後就係隔音,可能係氣孔問題,出街用始終唔太適合,好易受街既雜音影響。

2個月前左右音茶樂出2款新產品,SAKURA PLUS同AKAZAKURA PLUS。根據官網所講,呢2款新產品係FLAT 4系列入面最暖聲既。SAKURA PLUS同AKAZAKURA PLUS既分別就係條相位修正管既長短,即係FLAT 4 果條好顯眼果條U型管。SAKURA PLUS就係標準既28mm修正管,而AKAZAKURA PLUS就係30mm長既修正管。理論上佢係有將NOISE抵銷既效果,幾有趣既技術。當然理論還理論,用家既聽感係另一回事。
上次買既KAEDE II係28mm長既標準長度既修正管,今次我就決定試下30mm既AKAZAKURA PLUS。搵人響日本代購大約一星期後到香港。買之前試都冇試,review都冇睇(亦都好難搵),好彩最後冇令我失望。

一開始一定要同上一代既KAEDE II 做比較,質素上大體繼承FLAT 4既優點,分析力高,音場大。分別在於AKAZAKURA PLUS既人聲較KAEDE II前,高音冇KAEDE II做得咁盡,齒音雖然有,但比KAEDE II已經少左,個人認為係可接受範圍。橫向音場較KAEDE II 細但縱向音場做得較好,簡單黎講立體感較好。
雖然官網話係新款既SAKURA係用COMPLY棉同SPINFIT耳膠調音,不過我都係覺得FLAT 4 用耳綿適合D,用耳膠始終太刺耳。AKAZAKURA PLUS係比較符合大眾口味,較上一代較易夾機。但我認為佢都係唔太適合出街用,手提機係可以推得唔差不過同用枱AMP既感覺差太遠。

第一次寫文,想分享埋其他我其他既動圈耳機,分別係AK T8IE,DITA ANSWER (TRUTH BALANCED EDITION)同FAD PIANO FONTE IX

T8IE
T8IE係5款動圈入面最適合拎出街用,佩戴舒適,線身軟,體積小,方便攜帶。聲音方面係微暖聲底,分析力不俗但未算好,雜食型,而且好耐聽。其實係一隻好好既耳機,只係MMCX頭個位好有問題,似乎好易斷。我都換過2次,希望換既新版本有改善。黎緊好似會出T8IE MKII,不過都未必敢入手。

DITA ANSWER (TRUTH BALANCED EDITION)
一個新加坡既品牌,呢個款好似都出左1,2年,2.5mm TRRS版比3.5mm TRS貴成2千幾實在不能接受。最近可能係代理清貨或者可能有新品推出,DITA 出果3個版本既ANSWER都大劈價。最後入左BALANCED EDITION。
睇番制作團隊既理念,佢地想用家聽到最"真實"既聲音,所以款耳機都叫"TRUTH"。不過對我黎講,最接近真實聲音既耳機係ER4B。DITA TRUTH ANSWER個聲音都好中性,但又唔會好似ER4B果種咁鑑聽既感覺。人聲較前,立體感同分析力都不錯,不過線材好硬。整體上都好好,都會有人覺得佢冇咩特點。個人認為定價太進取,希望下一款產品會調低D個價錢。

FAD PIANO FONTE IX
原本唔想寫呢隻耳機,寫佢既原因係感覺依家耳機品牌愈出愈多,不過調音風格上都好似為左遷就大眾口味而變得冇咩特色。呢個系列既耳機非常重口味,即使PIANO FONTE IX已經係夜壺系列入面最正常既一款。缺點非常多,0隔音,只適合家用,佩戴上好奇怪,到今日我都唔知自己係咪戴得好。聲好似有一層鈔隔住咁,平時用黎評價耳機既幾樣野好似音場分析力全部響佢身上都唔適用。好難想像點解賣得咁貴。
不過佢泛音方面做好好,人聲有味精不過好獨特好好聽,完全冇齒音。我覺得佢聽流行曲好唔錯,帶到個感覺出黎。

評分

參與人數 6威望 +95 金錢 +95 收起 理由
Pacalet + 10 + 10
粗人敵卡 + 10 + 10
lp24nelnel + 10 + 10 精彩報告
themouse + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 45 + 45 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

很精彩的分享,很同意師兄對Flat4系列的感想,我也是很喜歡Flat4的高音延伸、細緻的分析力和空間感表現,尤其是Kuro。
AKAZAKURA PLUS看來會很合我口味,尤其人聲比較前這點,師兄的聽感都是以901做基礎嗎?又,師兄聽開邊d歌?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

銀級玩家

hiyori 發表於 2016-6-23 12:29
很精彩的分享,很同意師兄對Flat4系列的感想,我也是很喜歡Flat4的高音延伸、細緻的分析力和空間感表現,尤 ...

以上耳機都係用DPX1 LINE OUT出VIOLECTRIC既HPA V200做基礎試。HIFIMAN 901 只係去鋪頭用KAEDE II試過,覺得幾夾機。AKAZAKURA人聲比較前係對比KAEDE II,我會覺得KAEDE II既人聲同樂器算係平排,而AKAZAKURA就係人聲方面凸出少少,並唔係指好似TG334果種貼耳。
平時咩類型既野都會聽,流行曲、JPOP就比較多,其次係動畫同電影既OST。

評分

參與人數 1威望 +25 金錢 +25 收起 理由
hiyori + 25 + 25 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

eve111 發表於 2016-6-23 18:30
以上耳機都係用DPX1 LINE OUT出VIOLECTRIC既HPA V200做基礎試。HIFIMAN 901 只係去鋪頭用KAEDE II試過, ...

>>我會覺得KAEDE II既人聲同樂器算係平排,而AKAZAKURA就係人聲方面凸出少少,並唔係指好似TG334果種貼耳

師兄說明得很清楚啊,這樣也和我預想的相近,很有興趣聽聽看。
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

金耳朵金耳朵學員

hiyori 發表於 2016-6-24 15:30
>>我會覺得KAEDE II既人聲同樂器算係平排,而AKAZAKURA就係人聲方面凸出少少,並唔係指好似TG334果種貼耳 ...

今天已入手了
香港 某大型耳機店有入少量
據知 貨量只有個位數量
我試的那間店隔天已剩下demo

科林玩家

Brought one pair in Japan last year