設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手想試下買2聲度既擴音同喇叭,各位請指教

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
而家用緊Bose 既soundtouch 30,個陣買係因為價錢 同方便,
用左一兩年到,但其實我係鐘意買同聽cd,soundtouch 滿足唔到我而家既需求
而家想買部入門既2聲度擴音加喇叭,當然有介紹埋好用既cd機/blue ray 機更好
上網有唔同大牌子既擴音介紹,但比較少點夾埋喇叭, 想大家俾小小意見
擴音加喇叭加cd/blue ray budget $13000,有限能力請見諒,
聽歌都好雜下,常聽聽Bruno mars maroon 5 Redford lmfao, canton pop eg 側田

請大家指教下,點明小弟哈哈。謝

星級玩家

$13000預算要買player加amp加喇叭會有一定難度。基本上預算內買到嘅新器材都無咩retention value,要有心理準備。

Post76 有推 Marantz 依套入門西裝:https://www.post76.com/wordpress/?p=104837  

小弟建議或者可以考慮下active speaker,$10000 對已經有一定質素。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ahtau + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Speaker :  wharfedale diamond 220 ( What Hi Fi 5 Star ! )

AMP : Marantz PM6006

CD/SACD Player : Philips BDP-9700

https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

見習玩家

ibo 發表於 2016-6-21 16:15
$13000預算要買player加amp加喇叭會有一定難度。基本上預算內買到嘅新器材都無咩retention value,要有心 ...

如果跟post76 Marantz介紹去買,你覺得可以嗎?
其實賣唔到$都唔太緊要,只係想唔買太貴,因為要玩落先知岩唔岩玩
Active speaker 播到cd 我真係唔太識

星級玩家

Pan1221 發表於 2016-6-22 10:00
其實賣唔到$都唔太緊要,只係想唔買太貴,因為要玩落先知 ...

Marantz去試聽下,應該好多地方都有,帶自己cd去試仲好。

active speaker只係有power amp嘅喇叭,正路玩法係cd player -> preamp -> active speaker咁玩,好處係唔怕個speaker唔夠/唔夾amp同埋speaker cable,但係好多active speaker 本來都係監聽用,功能會係以精確同分析為主,換句話說就係比較"冷"聲。不過市面上都有好多active speaker可以試,都係耳聽為實。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Pan1221 發表於 2016-6-22 10:00
其實賣唔到$都唔太緊要,只係想唔買太貴,因為要玩落先知 ...

Ching
可以去我地 Post76 Friend Club (九龍旺角西洋菜街南 2T 添置商業中心 18 樓)
睇睇先, 有位四眼哥哥仔, 好好禮貌 及 好殷勤 介紹產品,
你可同佢講, 你有乜要求 , 佢會俾到D好好嘅建議你 ,
唔幫襯亦絕無黑面, 有時間就去睇吓喇

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ibo + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

Speaker: KEF LS 50
Amp/CDP: Marantz西裝
唔介意買二手的話 這是一個好有音樂感的組合

見習玩家

ahtau 發表於 2016-6-22 13:04
Ching  
可以去我地 Post76 Friend Club (九龍旺角西洋菜街南 2T 添置商業中心 18 樓)
睇睇先,  ...

星期六,日出去睇下先

岩岩出左旺角,走左先見到個post
Thanks

見習玩家

Jasonwchan 發表於 2016-6-22 14:23
Speaker: KEF LS 50
Amp/CDP: Marantz西裝
唔介意買二手的話 這是一個好有音樂感的組合 ...

其實小弟都有出去睇下問下
有間店員講其實應該要買其中一樣貴小小既,甘樣都耐玩d
拒suggest 可以買小小二手,可以有返好小小既質素,價錢又可以就返,唔係到時升級一換野,
基本整上全部都換過,又賣唔到價錢,

各位師兄有冇同感/見解

見習玩家

ibo 發表於 2016-6-22 11:21
Marantz去試聽下,應該好多地方都有,帶自己cd去試仲好。

active speaker只係有power amp嘅喇叭,正路玩 ...

有冇地方推介下