設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kcandy0000

[討論] 音響位置被亂動

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實我好明白對於一個C奶黎講電視除左睇婦女新知,就係午更小聚睇下大王同李錦聯舌劍唇槍都唔會用得著7.1環繞立體聲所以佢覺得音響是多餘的,但屋企唔係只得佢一個住,總不能只照顧佢一個人,而我大多出外工作,就算回家都極少出廳使用廳既設備留低既就只有老爸工娛時享用,老爸嗜好不多,大多只是賭賭馬仔睇個戲聽聽歌而宜,每次回家看到佢坐在廳還要用耳機插住電話聽歌心裡總有點不是味兒。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2016-6-19 18:43
唔玩HiFi的自然覺得喇叭阻地方的,咁靚十仔面放野真是一流的,你沾用咗下面空間,佢沾返上面佢覺得公平無 ...

嘻嘻~ 十仔上面我都放左好書/雜誌 壓住佢唔洗佢四圍走 又唔洗買麻石

鑽石玩家

所以我換Q晒D重到佢郁到郁唔到嘅器材

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

一定要有強權冇公理先保護到器材

唔準任何人掂自己搞番清潔

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sika 發表於 2016-6-19 20:38
嘻嘻~ 十仔上面我都放左好書/雜誌 壓住佢唔洗佢四圍走 又唔洗買麻石

我隻十仔不會走路,只是壓著係好聲D,
聲音與畫面不同,聲音係當不到的,我比樓主好彩,我係霸晒個廰用,幾夜都可以爆機,條件係在房裏set套電視加高清錄影,咁各自精彩,各自有自己空間及時間,必須要有位置安置其他同屋人的。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我還固意在十仔前加雜物當散D聲,乜相位都無需調整已經好到隠形。
要調擺位相位的,只因屋大無雜物,D聲直接打到四面牆做成亂撞。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

深表同情,我估有人唔想你玩 hifi。

感恩我老婆係拍拖時知我玩音響就好興奮了,然後一路同我玩到依家,每次去家訪或有人嚟家訪佢都好開心同好留心。擺位更加唔會有意見,不過我都儘量唔會攪得個廳難睇難行。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
bigair + 10 + 10 一定要加分
jj3380 + 10 + 10

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鑽石玩家

YYSKY 發表於 2016-6-19 21:39
我還固意在十仔前加雜物當散D聲,乜相位都無需調整已經好到隠形。
要調擺位相位的,只因屋大無雜物,D聲直 ...

相位就係咁簡單?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

唔唔…樓主你要表現到你好緊張啲機…
Set機set得好辛苦,間中要打掃下啲機都執到好整齊,咁屋企人就會唔敢搞架喇…
不過同屋企人最好都係溝通多啲啦…唔係佢郁你啲野就乜乜乜,係就係大家成左年…不過好多時都有細路仔脾氣架啦…
拎出黎傾傾囉…
btw, 樓住張相個女仔好熟面口…

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

kcandy0000 發表於 2016-6-19 20:23
其實我好明白對於一個C奶黎講電視除左睇婦女新知,就係午更小聚睇下大王同李錦聯舌劍唇槍都唔會用得著7.1環 ...

但呢個問題涉及到你爸同媽的相處問題勒喎。
(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.