設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] DIY AC 濾波器 MKII (行聲專用)

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

跟據上次造行畫filter 嘅經驗,决定研究將佢放在行聲上,但由於市塲大部份AC filter 用黎行聲都會吾多吾少有收窄音牆及令低頻下潛力/動態減弱嘅缺点,為左解決呢個問题請教左西毒及決定用另一套吾同嘅配搭材料去造呢隻行聲用filter , 目標係放係CD 机/DAC/BDP/前级呢類少用電量嘅器材使用

材料:
1)日本TDK  高性能双级滤波 X 1
2)Furutech GTX-D(G) 美式双座 X 1
3)Furutech FI06(R) IEC座 X 1
4)Mundorf 1.5mm 机內接線
5)黑色全鋁机箱配全鋁腳及數字顯示

测試方法:
Audio Filter 供電比 Onkyo 5530 pre-amp
容李Concert 2015

結果:
清晰度/细緻度/空間感全部提升20-30%, 聽多左好多嘢,最緊要係動態/低频完全冇减少

呢家聲畫都有大提升,冇浪费到成個月嘅科研時間,飲得杯落

image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
targethim + 10 + 10 精彩報告
frankpoon + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 精彩報告
raylee + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

ching 可pm 個箱同濾波係邊度買呀?
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄, 想請教4同5係邊度買, thanks very much.
個TDK係咪新版? 同畫果個盒係咪唔同型號?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sugar 兄, 我都想知個箱係邊度買?

同埋TDK個濾波你係用邊隻? Thanks

高級玩家

TDK 金屬殼ZHC同ZAC系列係上一代, 已經停左產,
我而家轉晒玩呢隻

RSHN 性能再強D, 我玩隔離牛, 最前行串聯雙TDK濾波, 成套機好似升左幾級咁...
我係玩2聲道的, 行左雙TDK濾波之後, 把聲立體左好多, 音場深左鬼好多, D野好似走左出來咁...

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 用家心得
sugargar + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

sense1024 發表於 2016-6-21 13:25
我而家轉晒玩呢隻

Ching 用左效果同我用左Filter 一樣,超正

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sense1024 發表於 2016-6-21 13:25
我而家轉晒玩呢隻

另一間廠都有出類似產品,請問有冇師兄比較過分別?

高級玩家

watashiha 發表於 2016-6-21 14:03

呢隻我都未玩過, data sheet 有D地方比TDK RSHN 更強, 但夾唔夾聲要試過先知

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sense1024 發表於 2016-6-21 14:19
呢隻我都未玩過, data sheet 有D地方比TDK RSHN 更強, 但夾唔夾聲要試過先知

玩 HIFI 就係咁衰 要夾聲
不過哩隻野唔算平(對我哩個窮人黎講)
買左返黎仲衰聲就慘了

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

watashiha 發表於 2016-6-21 14:03

睇張照片兩隻相差咗幾粒電容電阻,自己諗啦。