設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: amadeusalvin

[黑膠] 黑膠的聽後感

黑鑽玩家

hkpe 發表於 2016-7-21 16:05
我都有類似經驗.  
比併係近年新版黑膠, SA, CD.  大家其實係來自同一個master, 歌係classicial 泥.
人人 ...

因為新膠多數係數碼膠, 根本就係攞cd copy 落去, 特別環記的圖膠更加唔使買, 用嚟收藏裝飾算, 音質衰過cd .
舊膠: 真正analog
新膠/復刻膠: 攞個cd 模copy 落去
圖膠: 同上

其實聽開歌就知, 現在攞70.80年代的唱片制成sacd 就話好聲,其實是後加味精再放大, 果個年代根本未發明sacd 的技術, 同現在專登出隻sacd 而造的唱片是兩回事! 現在d 膠又走番轉頭, 查實現在d 人錄唱片多數用數碼, 會full band 像60,70 年代去造碟嗎?成本問題肯定不會, 再講cd 成本細, 幾蚊一隻賣$100, 現在hk, mala 沒廠印膠, 得日本,德國...仍有設廠,故成本上升造價也升...不過我相信不久將來會有made in china 的hk 膠出現, 到時價格自然回落,成事與否要睇黑膠風氣keep 到幾耐了,到時這過度期的日,德膠炒價更加值租了, 上面純個人對市場分析

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-7-21 16:19
所以如計方便,我都會玩cas,比率其實要比黑膠高,但聽法就唔同了,我對file的品質要求相對就無咁高了... ...

師兄,聽files可試下用meridian嘅DAC同用HQplayer做播放軟件,效果極接近LP嘅高輸出MC頭,例如:MC100E效果㗎。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-21 17:39
師兄,聽files可試下用meridian嘅DAC同用HQplayer做播放軟件,效果極接近LP嘅高輸出MC頭,例如 ...

重有要有條靚USB cable駁DAC,出入A.B頭插埋usb filter.例如WW白金cable.AQjitterbug.ifi ipurifier
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-21 17:39
師兄,聽files可試下用meridian嘅DAC同用HQplayer做播放軟件,效果極接近LP嘅高輸出MC頭,例如 ...

meridian我只聽過808.6,厚暖非常舒服又不失分析力的音色,我個人都非常like,我估計你的meridian DAC都是類近聲,之所以你配比較通清高分析力的HQplayer覺得好夾應是這個原因。

我用cary 600se配jriver都相當唔錯丫~!600se比較高動態及分析力,配上jriver upsample到dsd,出來的聲音都相當耐聽~!
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-7-21 17:52
meridian我只聽過808.6,厚暖非常舒服又不失分析力的音色,我個人都非常like,我估計你的meridian DAC都 ...

現時DAC用prime+prower supply,CD機只用過206,感覺取代LP完全OK

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-21 18:00
現時DAC用prime+prower supply,CD機只用過206,感覺取代LP完全OK

cas、cd、lp,我全部都好like,實在取捨唔到~如有空間我希望玩埋收音機、卡式帶!!
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-7-21 18:06
cas、cd、lp,我全部都好like,實在取捨唔到~如有空間我希望玩埋收音機、卡式帶!! ...

收音機我玩過TEAC,超靚聲。卡式就未覺有滿意過嘅產品

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 超正!

查看全部評分

黑鑽玩家

我自己聽歌"Simple is the best!"

黃金玩家

manid903 發表於 2016-7-22 01:30
我自己聽歌"Simple is the best!"

Yes.方便才是享受