設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nippon

[討論] 估唔到係呢個健康網站居然有人在二手區炒賣剛出全新碟

1萬

白鑽玩家

老而不

甘講了, 公道少少, 事實有邊個鐘意食炒碟?

但個市場中有一班俾得起錢的人, 佢地係可以俾多少少去買自已想要的.  甘樣個市場少風就漸漸出現lo.
估你細number, 頭版真係甘特別咩? 心水清的都知個number只在個盒上面.

你都可以去炒, 炒得起, 又有錢賺, 你咪有本事lo.
如果因為嫌價高買唔到碟, 恕我得罪講句,
不如先想想方法增加自己收入吧?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

當我係賣家當然想賣得好價,當我係買家當然想以低價買入,有咩問題?我兩年前試過有人用$20賣隻林志美灑脫日本版CD比我,唔通我同佢講隻碟值二千蚊架你二千蚊賣比我呀!相信樓主你都唔會咁做,你當然不用再覆我,因為你只係喺度開Post扮清高咋!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

其實人就係貪心, 見錢開眼, 不過如果買返黎唔係自己想聽想要, 搶返黎炒其實同演
唱會炒飛既黃牛性質一樣, 至於演唱會黃牛有冇問題, 黃牛係犯法, 但炒其他商品
冇法例管制, 其實都好灰色地帶, 應該話係衰衰地既行為啦, 如果買返黎自己聽/收
藏, 將來賣返出去有錢賺其實我就覺得唔係問題, 你唔賣返個市價咪比其他炒家買
返黎炒囉,

A) 轉登買樓去炒=賤
B) 你間屋住開/用開, 升左價賺一筆=合理

A) 專登買CD返黎炒 = 衰衰地既行為
B) 你買返黎聽/收藏, 升左價賺一筆=合理

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Cheong448 + 20 + 20 絕對認同
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
psb + 10 + 10 絕對認同
twinggy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

laiwingnang 發表於 2016-6-12 09:04
其實人就係貪心, 見錢開眼, 不過如果買返黎唔係自己想聽想要, 搶返黎炒其實同演
唱會炒飛既黃牛性質一樣,  ...

同小弟諗法一樣 ! 亞茂都知呢個係自由市場 , 唔使需要某人去提醒 , 但小弟覺得樓主只不過係想探討買碟者對炒 "全新" 出版嘅CD嘅價值觀同諗法,同時也喚醒某啲買 "全新出版" CD嘅消費者,唔好比人搵笨,要update知市價先至去買,咪俾人呃。呢個其實係一份好嘅心意  。

1萬

白鑽玩家

老而不

psb 發表於 2016-6-12 11:32
亞茂都知呢個係自由市場 , 唔使需要某人去提醒 , 但小弟覺得樓主只不過係想探討買碟者對炒 "全新" 出版嘅 ...

只可惜來貨價是行內知,
家陣又唔可以齊齊用公價, 不然又可能被人話犯競爭法.

唉, 買CD好似買股票一樣
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2016-6-12 11:35
只可惜來貨價是行內知,
家陣又唔可以齊齊用公價, 不然又可能被人話犯競爭法.

"全新碟" 可以係正話出版嘅CD,亦可以話係果啲經典頭版全新未拆嘅CD。如果係後者,小弟覺得OK,就好似古董等珍藏品咁,bid 價高者得,但如果係前者 (有市價),呢啲叫揾笨 , 就唔認同了。希望樓主佢係講前者

1萬

白鑽玩家

老而不

psb 發表於 2016-6-12 11:45
"全新碟" 可以係正話出版嘅CD,亦可以話係果啲經典頭版全新未拆嘅CD。如果係後者,小弟覺得OK,就好似古 ...

希望唔好誤會/或者抽離文字解讀我的意思, 以為我support 炒碟.
我對中文SACD, 搞number版的態度在過去一直都表明反對.
如果各位想的話, 可以找我在過去的post. 特別初2-3次出中文SACD 時的留言.

然而都係同一句了, 如果連在市場上有售的new stock 都炒得起, 猶如#3所言
有人接貨係賣家有本事

好記得之前中文SACD, 我都有講過下炒碟情況,
果次連好似老銅的某大書店下面的CD鋪, 呢個平時都無乜炒的地方都賣得好貴,
原因是批發來得好少量.  八八下先知店方要向另一些有團貨的商戶入貨,  變相令成本高.

時勢所迫, 有時都唔關有無心炒的事.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 yes,明白

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

又可能樓主搵SHMSACD搵到入元朗都買唔到, 黎呢度見到有人買左拎返黎炒, 嬲到爆
上黎呻, 不過唔理佢出發點係乜, 如果係講緊批SHMSACD, 我又覺得佢冇錯

環球就係想見到呢個情況, 玩D 咩399 個編號版, 明知根本唔夠分會比人炒起, 就係
想煽動班人既羊群心態, 下一批D 人唔理聽唔聽都撲出去買, 慌死執輸,   

, 環球好好賺囉, SACD 200 , SHMSACD 300 , 一隻既純利分分鐘係普通SACD雙
倍, 見咁多羊仔去搶, 賺到笑....環球好奸

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

laiwingnang 發表於 2016-6-12 12:19
又可能樓主搵SHMSACD搵到入元朗都買唔到, 黎呢度見到有人買左拎返黎炒, 嬲到爆
上黎呻, 不過唔理佢出發點係 ...

UMG 食得太多本地唱片公司了,
佢想點玩, 激我地, 都沒法子.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Cheong448 + 20 + 20 一於罷買....奈消費者何

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

心頭好嘅野好難拿錢衡量嘅,大家都係肯洗錢買碟嘅發燒友,咪鬼拗啦,全宇宙最大炒家應該是環球就真