設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 轉載臉書 Frankie Chan‎ 嘅 Hi Fi 發燒圈---磨角CD

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
https://www.facebook.com/frankie ... /10209506003193335/

今日下午見天氣熱熱蛇左落尖東半島中心搵Peter仔研究下CD磨邉,順便蛇下嘆下冷氣,講開CD磨邉Peter話依加唔止磨邉仲玩埋磨角我就話咁神磨角,我問佢有乜嘢分別呀,佢即場磨左幾隻CD不同磨法,跟著坐定定聽嘢喇,真係好神奇呀未磨邉聽左一次,磨完又聽一次真係好大分別,不同磨法有不同效果,高,中,底頻原全改變哂,現場感好特出,真係聽到我目定口呆,真係好神級呀。
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

乜年代ar, 仲搞呢D絕跡N年的偏門野?

當年有人用我借出去的CD搞呢D野, 當年今日粗口都仲想爆.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Cheong448 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

2萬

白鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

見過有些碟邊塗上綠色油,不知道是否真的可以變靚聲呢?!

1萬

白鑽玩家

老而不

903881997 發表於 2016-6-3 20:37
見過有些碟邊塗上綠色油,不知道是否真的可以變靚聲呢?!

我都試過, 唔算太明顯.

甘講了, 呢D磨碟, 上油都是舊時代的偏門東西.
以前的機同現在的機唔同, 而以前的CD也厚過現在,
家下的CD甘薄, 我反而怕磨完之後唔知會發生乜事.

以前仲有在CD面貼個買圈, 務求好似CD墊令佢轉得平衡,
結果用左就慘了, 因為脫圈過程連CD面都毀了
還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-6-3 18:18
乜年代ar, 仲搞呢D絕跡N年的偏門野?

當年有人用我借出去的CD搞呢D野, 當年今日粗口都仲想爆.

可能你前一世未還清宿命債
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

80年代曾經有CD墊,橡膠,陶瓷,金屬都有,售價當年由95元-250元不等
加上後聲音的確是"有改變",(後來又有在CD上加個圈等)
但不認靚聲左,而且加上CD Stabilizer後影響CD轉盤的運作,CD廠亦不建議用家這樣做
會令CD轉盤損壞
到了90年代,又有稱在CD外圍塗上綠油,可以靚聲D
但聲音有改變是真的(光的折射改變?)靚聲亦不敢認同
再到2000年後,又有稱用電磁爐為CD"消磁",可以靚聲左,但這種說法亦受不了時間的考驗
現在已經冇人咁做

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
WCHK + 10 + 10 精彩報告
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2016-6-4 07:48
80年代曾經有CD墊,橡膠,陶瓷,金屬都有,售價當年由95元-250元不等
加上後聲音的確是"有改變",(後來又有在CD ...

係用電磁爐模彷某知名牌子的CD消磁器.

呢個topic在另一個數字壇都有人講, 仲好似講到好神奇.

其實上油,
油一乾是會有重量, 在轉的時候也有一定程度的影響.
唔信, 可以取塊木/膠, 上少少油, 用小數點4位起的磅磅下.
加上高速轉時, 以物理而言, 應是更會重左DD.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

全部呢D玩意都有用,不過係唔同糸統播放效果都會唔同,有D明顯有D冇大分別。至於效果,多數都係正面嘅。我用緊嘅有消磁器,吸光墊,Carbon墊,加重墊,綠marker,唔同洗碟水同離子器