設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ah-b

[AV擴音機] Crown Amp for Home

鉑金玩家

AV Cheap Guy!

MDLP 發表於 2016-6-4 21:13
呢部真係好力又好聲
完全一啲pro聲都無
因為講明係錄音室用

ching, 有時間請多多分享下心得,因為呢部機其實好適合香港細小環境使用,...
F__k & Cheap Audio System.

鉑金玩家

wadee 發表於 2016-6-7 16:54
電源線在影音系統是非常重要的
用左你就明
就甘講你一定唔會信

我都知好電線當然緊要,我意思係呢種class D 架構擴音係米同樣需要好大電流量既勁粗身電線俾佢用?

仲有想問ching有無試過用呢部機搭橋?效果大吾大?

thank you!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ah-b 發表於 2016-6-8 12:33
我都知好電線當然緊要,我意思係呢種class D 架構擴音係米同樣需要好大電流量既勁粗身電線俾佢用?

仲有 ...

又大又粗唔代表一定好聲

Ct8150唔可以玩搭橋
只可以玩biamp
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

wadee 發表於 2016-6-8 14:23
又大又粗唔代表一定好聲

Ct8150唔可以玩搭橋

知道,ths.

黃金玩家

各師兄,小第对crown CT4150 好有興趣,但完全唔知應該点駁線,因為冇RCA 同 XLR, 應該邊度買到適合的線,謝謝

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wadee 發表於 2016-6-4 07:45
聽歌仔都可以架

師兄,可否分享吓點正法?我有興趣入部玩吓
退燒人士

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,小弟都林緊加台後級
而家用緊LX59 夾 JBL 行5.1.2
未知Ediscreation 7ch Amp EC-7 定Crown.
未知有無師兄指點下邊台會夾 JBL ,謝謝!

白鑽玩家

<分享>
       小弟也是CT4150的用家, 因為升級鴨毛, 唔夠後級, 機架又無晒位, 左搵右搵最後選了CT4150
為何唔諗其他系列? 有想過買Dci4300, 但因情意結問題, 好怕器材有fan,一來點都會有noise, 二來久而久之, 機內滿是塵, 要定期拆機掃塵及落潤滑油(fan)

以下4項數據成為購入的主因:

1). Signal to Noise Ratio (below rated power 20 Hz to 20 kHz, A-Weighted) : 110db
2). THD (full rated power, 20 Hz - 20 kHz) : <0.05%
3). Dimensions  : 1.75" x 19" x 15.19"
4). The end result is an audio amplifier circuit that exhibits the exemplary audio quality of a highly evolved Class AB design.

當然也有不足之處, 125W*4唔好諗住可以推Full Range..真係唔夠力水的, 但分頻80hz or以上..是對得起125w輸出力的, 乾淨爽快,中頻厚實, 高頻圓滑點到即止, 唔算得上高動態取向, 比較集中在中頻, 可能本身設計for劇院用都係以人聲廣播為主, 數碼味唔算重, 偏向AB類聲音

及沒有Trigger In,  不可以remote ON/OFF, 每次使用時需人手開關

至於機後插頭其實相當容易, 只需要一字羅絲批就已OK, 隨機已附上尾插
但要註意線芯不能太粗

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
samzone + 10 + 10
臭鼬鼠 + 10 + 10 用家心得
JKC710 + 10 + 10 精彩報告
chopinlau + 10 + 10 一定要加分
on5000on + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

fishbone8822 發表於 2016-10-3 14:29
小弟也是CT4150的用家, 因為升級鴨毛, 唔夠後級, 機架又無晒位, 左搵右搵最後選了CT4150
為何唔諗 ...

幾張圖已解釋清楚