設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] $7000左右的AV AMP

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我之前玩5.1用個好舊的Yamaha 3090 amp,
speaker KEF 吾知咩型號, 4ohm的,
中置又係KEF 吾知咩型號,6ohm的,
後置Selection 8ohm,
低音yamaha yst-w120(吾知有冇寫錯),
舊amp已棄,想找個新的av amp,睇戲同聽歌各半,

問題如下:
1.有咩好介紹?
2.低音吾夠,換subwoofer好定加多一個玩7.2好呢?
3.加一個的話又要吾要同型號或級數呢?

高級玩家

onkyo 807 / Pioneer LX52 $7千中  

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

LX52!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我之前玩5.1用個好舊的Yamaha 3090 amp,
speaker KEF 吾知咩型號, 4ohm的,
中置又係KEF 吾知咩型號,6ohm的,
後置Selection 8ohm,
低音yamaha yst-w120(吾知有冇寫錯),
舊amp已棄,想找個新的av amp,睇戲同聽歌各半, ...
vvs 發表於 2009-11-11 17:24

地方有幾大?想要咩取向?要理身定空間感惑環繞強?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

LX52!
djaddy 發表於 2009-11-11 17:30

around 7xxx pioneer good .

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ONKOY 聽歌不錯  

黃金玩家

O 記 807 VS P 記 52

聽歌 O 記較佳
睇戲 P 記贏

親身去試下呢兩部, 聲底取向明顯唔同, 應該唔難揀

進階玩家

睇戲聽歌各半就Onkyo807啦, support 7.2聲道.  低音唔夠咪買個十仔先囉, 睇吓同現有的低音yamaha yst-w120夾唔夾.
nwwedmond 發表於 2009-11-11 17:32

十仔全名係??
昨日問個sells, 佢話玩7.2的兩個低音要相同牌子型號,叫我換左佢,真的嗎?

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

十仔全名係??
昨日問個sells, 佢話玩7.2的兩個低音要相同牌子型號,叫我換左佢,真的嗎?
vvs 發表於 2009-11-12 17:23

十仔 = sub woofer
呢度應該好多師兄玩雙十都唔係一定用同一個牌子, 係就當然好, afford 到就換羅.

進階玩家

地方有幾大?想要咩取向?要理身定空間感惑環繞強?
maner394 發表於 2009-11-11 18:40

三百幾呎廳,但有一半是放餐餐櫃等,一半放梳化電視等,坐位到電視十呎到...
咩取向? 現場感掛...冇想過這問題喎...