設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 今年最Hit幾款電源散線線材聲音報告

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有無CHing用同一套HiFi試過曬以下幾款最熱賣的電源散線線材聲音報告,
結合一吓各位網友的測試報告, 如果只是試過一兩款都不妨比吓報告,
應該這些報告對好多網友都好有幫助
(如果各Ching有其它散線試過,不妨又給大家報告一吓)
最好多一D兩聲道的發燒報告

1) Acoustic Revive 8800
2) North Wire 5芯
3) North Wire 3芯 (Double Run)
4) JPS 紅腸 3芯
5) JPS 紅腸 3芯 (Double Run)
6) Belden 透明膠皮, 有網屏蔽, 最粗嗰隻 (只有深水埗高明有得買嗰款)
7) North Wire 红色皮雙屏蔽 (呢條R33有人長期賣緊)
8) Sommer 3芯
9) Sommer 5芯

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 Excellent discussion subject
ykluk + 50 + 50 Good topic!

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢個真係好好既topic, 不過可惜小弟大部份都無試過, 淨係曾經問過某大師借過條紅腸試過, 但唔算詳細比較無咩好講~~ {:9_428:}

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

4) JPS 紅腸現役兩條1.5m:一條駁sub仔,英式直入牆,另一條駁Plasma電視,美式入Sine電處analogue位

- Sub仔動態強左,下潛力比換線前似乎高左(以前用英式AudioQuest NRG-2),遲下試下換埋fuse(諗緊IP3銠)睇下有冇得再提升

- 電視色彩實左鮮明左少少,contrast位分明左,但同電處都有一定關係,因換線前是英式雞線入拖把,未知條線影響有幾多成分

包膠完畢
Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

銀級玩家

多謝CHing報告, 我又加插咗多一款線上去,
(North Wire 红色皮雙屏蔽)
(Sommer 3芯或5芯)

還有Furutech Triple C 和 Acoustic Revive Triple C 兩者的聲音有無大分別

鉑金玩家

CHING 有無試過 SINE 條 ROYAL 2S 散線

條線約1舊水尺超抵玩

聲底好平衡, 力水同分析力都交足功課

Royal 2S
Bulk Cables
Features:
Conductor: 12 AWG / 3.31mm² x 3: 60/0.49mm ( Specially Optimized Copper )
3 layers EMI/RF shielding and virbration absorber structure
Special Polyence Absorber + multistrand cotton
Copper Braided
300V / 20A

銀級玩家

StoneAge 發表於 2016-6-2 17:30
CHING 有無試過 SINE 條 ROYAL 2S 散線  

條線約1舊水尺超抵玩

無, 其實SINE D線現在邊度做, 我D朋友無試佢嘅原因是因為大陸生產,所以無理會,
是用什麼銅

黃金玩家

印象中:
Northwire 18A,好難聽,可能比機線還不如,我都唔知點解
NW 18A Double Run, 比單條好好多,正常番D
Sommer 4mm, 中性,好濛,力水夠,無乜亮點

現役:
Acoustic Revive 8800, 廠線同散線分別極大,廠線調音偏重線條兼所謂硬素質,聲音尖硬不耐聽而且泛音短,原因廠線加了磁環兼且用Fi11-CU頭
散線的話,用黎做音源拖板總線我幾鐘意佢人聲表現,三頻算平衡,配唔同頭效果好唔同,個人暫時覺得萬隆金頭最好聽!

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
Amperex + 9 + 9 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

Amperex 發表於 2016-6-2 17:35
無, 其實SINE D線現在邊度做, 我D朋友無試佢嘅原因是因為大陸生產,所以無理會,
是用什麼銅 ...

其實得好小線唔係大陸 oem。。。。。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

Amperex 發表於 2016-6-2 17:35
是用什麼銅 ...

SINE 啲線材據聞都係歐美大廠造  

跟住喺國內廠加工及組裝

而條 ROYAL 2S 散線係美國廠造

我見佢哋有唔少配件都係印住歐美產地

銀級玩家

StoneAge 發表於 2016-6-3 12:08
SINE 啲線材據聞都係歐美大廠造  

跟住喺國內廠加工及組裝

Made in xxx 同 100% made in xxx 係兩回事,除左小數例如日本仔可能賺到專利費嘅仲或者有可能自己 local 生產之外,好多都只可以算係原產地加工,只係附合條例攞到 COO 咁解

越係走量、越係世界性銷售、越係主力賣大陸嘅貨,越係冇可能 100% 原產地生産,呢 d 野有數得計,你以為 $100/ft 嘅線冇乜量!?有冇量都好,只係你唔知 $100/ft 嘅線出廠價幾錢

就以 CEPA 為例,只要有 3x%(唔記得 35% 定 38%)工序係香港進行,就可以標 Made In Hong Kong,但係呢 3x% 工序係包括包裝果 d 濕星野,只要做啱附合條例, 件 product 本身可以係 Made In 火星都得!

總之我呢個行内人話你聽,就算係歐美老牌万元級大廠,mass production 之前嘅 final prototype,都唔係出自原産地,而係大陸某工廠

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cs2130 + 10 + 10

查看全部評分