設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 報告各位終於煲熟左隻md10 DAC

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
經過一星期大細火不斷咁煲部機(七日二十四小時不停站),
當然唔會浪費時間,同間一齊煲埋團購果對線啦,尋日終於出關啦
先講講我用乜野器材先啦
我係一個鐘意用舊野的新手
cpd就用nad502
avamp就用p記1019
部 musiland md10係全mod機
喇叭係二手Wharfdale modus5
以上幾樣器材的pc都係用ddl reference,只有cdp係用revolution純銅版

先講講未煲機時試聽下部md10有乜反影先
用cpd直出解碼同經md10作解碼做a/b test
我用pure direct mode黎聽所有EQ.....都唔用.
一聽.....點解會咁.....同部cpd解碼直出接近一樣聲.
連機連mod成三k野,會唔會乃左呢
為有煲下佢啦
頭先都講過順手煲埋條團購訊號線
我之前係用緊對tara labs prism200a,平平地但都幾好用

尋日再做一次a/b test,變左係兩回事.
首先講講cpd直出先(同md10未煲係一樣)人聲非常唔出,分析力唔得,唔得的情況係完全無層次感。同埋就係好薄聲。如果改為用direct mod,會行埋個sub仔同埋係行96khz stero,薄聲的問題係解決左,但層次感都係唔得.

行番部md10,層次同分析力真係好明顯.聽Egales 的Hotel California的結他聲定位同尾音都有著足的改善。當然因為係用pure direct mode, 所以聲都係薄左少少.高音同人聲我覺得都係收得太快,改用direct mode,行96khz stero,薄聲問題好左d,但bass太重,我之後將LEF off左佢都係覺得差少少.最後換番原本對tara labs prism 200a.解決左薄聲問題,但當然係一個取捨的問題,低音係無修得咁好.

另外用 pure direct mode的時候,部md10 的db可以較0db,因為全直出無經avamp的調音,所以係唔會有拆聲問題的,但pure direct mod係唔會用phase control.各位要注意番.如果改用direct mode,我一定要將個db調到-6db先唔會拆聲,但部avamp耐唔鐘都會出現紅色over字(cpd直出都會有),要較到-8db先唔會有紅字出
但較得太低我覺得個層次係少左,所以我都係較番-6db

較完晒d野點然係要煲下碟,我鐘意聽一d輕鬆d的jazz, Olivia ong係我的首選。Saxophone聲同女聲都聽得好舒服。最後攞番隻碟過隔離屋個fd到,佢用膽cpd加入門膽前級,出黎效果我部電子野都唔會太肉酸.

下一個目標 musiland src10……..
如果有ching借黎玩下就好law

評分

參與人數 5威望 +29 收起 理由
ckman0302 + 5
chyhm + 8
ram + 1
ricoy288 + 5 tks for sharing.
鐵心心 + 10

查看全部評分

TV: Sony 46W4500
AMP: Pioneer VSX-1019
BDP: Pioneer BDP-320
FS: PMC TB2+
C: PMC TB2+M
SB: Mordaunt Short MS304
SS: ONKYO MV5
SW: timbre

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

Nice report ching!!!
What is the usage of musiland src10?? increase sampling Hz?
TV: Sony X70G65
AV: Pioneer LX81
BD: OPPO BDP-105D
Int Amp: Gryphon Diablo 300
DAC: Weiss DAC501
NAS: QNAP HS453
Switch: SOtM sNH-10G
Power: PS Audio P12
F: B&W 805D3
C: B&W HTM62
R: Mirage Nanosat Pr

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

勁AR  好長細的包膠

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

src10係用黎upsampling,將訊號由44.1升到192
不過效果如何真係唔知因為就算係網上搵都唔係好多資料,
真係想問下有無ching用過

其實出呢個包膠係想同大家分享下乜野叫做平有平玩
我好多器材都係搵2手,再不斷咁試點樣駁先可以有可以接受的音色,
當然係各位ching耳中可能係入唔到耳,但起碼我覺得幾好聽
仲有就係我成日話我矵野平,研究可以幾平呢
1019 c/p值算高,但我最鐘意係部cpd同喇叭
呢兩樣野夾埋真係好平.......究竟幾平
仲之平過一條audioquest hdmi x 1.5m啦,大家心中有數啦

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ching, tks for sharing.
你話"乜野叫做平有平玩"呢句. 冇得頂.
都唔係要同人鬥, 自己喜歡米得羅.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

小弟正是用MD-10(mod) + SRC-10, 可以比少少意見師兄你. 以現時表現MD-10(mod)交足功課, 但SRC-10就有普通左少少啦. 基本上SRC-10 在 一部全mod既MD-10前發揮唔到功用(用同唔用好似差唔多), 有師兄講SRC-10亦都要mod先可發揮其功效, 所以師兄你要有心理($)准備(mod機大概$1k).
SONY 47W800A
HIFIDIY CDM-12
TEAC TN-300
DAC X-10
YS AUDIO A2
Lite A680
Yamaha RX-A1010
DUNE H1
BDP-2930
Cambridge Audio 540D
LY206-2
Quad 21L2
Quad L2
Quad 9L2
Quad Lite
Sunfire HRS-12

專業玩家

我問過VA SRC10 MOD 改牛改CAP....全MOD 一千個大洋,加埋機價咁要2200
如果計埋我部MOD MD10, 真係拍得住靚少少的CDP
但分開玩樂趣又多D,男人都係鐘意多幾舊野玩

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

MD-10(mod) + SRC-10(mod)要成4k幾野..??
唔用SRC-10有無咩SOFTWARE UP到 SAMPLING FREQ TO 96K/192K??

專業玩家

如果你用電腦出,用PROGROM好似可以做到

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

係呀! 小弟都諗住mod左佢, 唔係好似冇乜用咁.(因為只用MD-10(mod)以經very good.
SONY 47W800A
HIFIDIY CDM-12
TEAC TN-300
DAC X-10
YS AUDIO A2
Lite A680
Yamaha RX-A1010
DUNE H1
BDP-2930
Cambridge Audio 540D
LY206-2
Quad 21L2