設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: joe6_6

[請教] Onkyo HT S7705岩唔岩新手用?主要接電腦睇戲ONLY

高級玩家

SonSon 發表於 2016-6-3 14:59
mkv只可支援AC3, DTS呢類格式, 如果打算買7705接駁電腦播mkv就有D浪費咗7705

唔該師兄,咁7705可能有點浪費,如果onkyo s3500 /3700會唔會適合d?

因為價錢平好多,留番錢遲下可能買ps4當藍光player係咪重好呢?

黃金玩家

MKV只係一種封裝格式,無論係TRUEHD還是DTSHDMA一樣可以加喺入面。
只要DISPLAY CARD有HDMI OUT,篤去AMP,再喺DISPLAY CARD GUI 選 AUDIO out就做到,冇乜難度。
再download個 finalcodec 既解碼軟件,就可以張條片既5.1解碼並pass though 出去。

但用得MKV又有5.1,多數睇老翻,見議買部PLAYER睇正版啦!聲好好多!

評分

參與人數 3威望 +170 金錢 +170 收起 理由
alleelarry + 50 + 50 精彩回覆
小瑟 + 100 + 100 絕對認同
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

SonSon 發表於 2016-6-3 14:59
mkv只可支援AC3, DTS呢類格式, 如果打算買7705接駁電腦播mkv就有D浪費咗7705

MKV檔可以支援 ATOMS同DTS-X音效   我親身試過用實物BLUE-RAY碟RAP做MKV檔  ATOMS同DTS-X都可以   不過如果網上DL嗰D就要睇個發佈者CUT邊條音軌同保留邊條

評分

參與人數 2威望 +120 金錢 +120 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 絕對認同

查看全部評分

AMP: DENON AVR110 /DENON 7200WA               
LCR:  JBL LS40X2  JBL LS CENTER /MK M7X3                          
SUR: JBL L820X2 /MK M4TX2                        
SUB: JBL LS120P / MK SB12  
ATOMS: J

黃金玩家

Display card 有 HDMI audio out 的話(近 5、6年內的都應該有)
Display card HDMI 接 Amp
Amp HDMI 再出電視就得
用 Amp 出 5.1 喇叭
Amp 有 bypass 功能的話,唔開 Amp 都可以由電視出聲

mkv 裝得落 TrueHD / DTA-HDMA 音軌,遲早開發到裝得落 Atmos
主要問題是整 mkv 的人整乜野音軌落去

這裡有一個話有 Atmos 的 mkv 可以試試(我冇 Atmos Amp 試)
http://thedigitaltheater.com/index.php/dolby-trailers/

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

高級玩家

唔該晒咁多位,咁可能買onkyo s3500 / s3700較為適合

留番錢買ps4,一舉3得

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

AST(Gym) 發表於 2016-6-3 15:19
MKV檔可以支援 ATOMS同DTS-X音效   我親身試過用實物BLUE-RAY碟RAP做MKV檔  ATOMS同DTS-X都可以   不過如 ...

我講得唔清楚, 我估樓主D mkv檔都係網上下載多, 可能file過大, 我就未見過有DTSHD既mkv

禁止發言

簽名被屏蔽

黃金玩家

我玩過 Onkyo S3500 駁電腦,佢有一樣唔好,就係每個輸入係 HDMI / Analog 共有的,例如選 BD 輸入,但係 BD 輸入係一組 RCA + 一個 HDMI,當 HDMI 無訊號果時會自動跳左去 RCA

咁駁電腦當電腦唔出聲果時,會跳左去 RCA,每次出聲先跳回來 HDMI,頭果一兩秒會冇左
解決方法係插個轉換頭之類去電腦個 mic input (因為有 plug detect)然後電腦設定監聽 mic input,咁電腦 HDMI 就永遠有聲出唔會跳左去 RCA。轉換頭冇駁嘢的話應該 mix 入去的噪音是極少量(可以在電腦 mixer 盡量較細 mic input 的音量)。

S3700 / S7705 應該都係咁,只係多左 HDMI 2.0 / HDMI 2.0 + Atmos

仲有,S3500 / S3700 個 sub 仔係冇源的,第時換 Amp 就多數用唔翻
S7705 就用有源 sub 仔

當然,個價錢都差幾多,所以都冇話一定邊個好啲

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SonSon 發表於 2016-6-3 18:22
我講得唔清楚, 我估樓主D mkv檔都係網上下載多, 可能file過大, 我就未見過有DTSHD既mkv  ...

有好多mkv 都有DTSHD
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

samyiu 發表於 2016-6-4 11:32
師兄 !! S3500 S3700 無ATMOS ! 如果係買, 可去百記睇, 因為我第一套機就係用 S3700 , 去百記買都係$2900 ...

Thanks,如果買ps4我諗我打機多