設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ccs56084342

[喇叭線] 喇叭駁線定wifi好聲呢?

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-25 14:45
唔止Meridian,Goldmund喇叭都用wifi....其實我覺得用咩方式接都唔係問題,同步既方式先係重點。 ...

個鐘真系好緊要,差D人耳都會聽得出

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10

查看全部評分

G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2016-5-25 12:11
Wifi傳輸係要分開一段段,再加埋handshaking,error detection同data recovery的,高清DSD去至256,512MHz ...

你有幾多個24/384同24/768 file?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黃金玩家

nicknick 發表於 2016-5-25 18:37

USB傳送亦系1段段數據包
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

銀級玩家

nicknick 發表於 2016-5-25 18:37

而家討論邊一種方法較好聲,而唔係wifi可唔可以用。我當然認為wifi係可以用喇,傳輸 lossless檔,應該冇問題,好唔好聲係取決於喇叭內置粒DAC嘅質素。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

銀級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-25 21:31
USB傳送亦系1段段數據包

如果你用線接喇叭,會係analog訊號來的。而家唔係比較wifi同usb兩種方法,係比較駁線定wifi!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

黃金玩家

samuelt 發表於 2016-5-26 10:32
而家討論邊一種方法較好聲,而唔係wifi可唔可以用。我當然認為wifi係可以用喇,傳輸 lossless檔,應該冇 ...

E+愈來愈多用wifi比喇叭,5知系因為好聲定方便,定系两樣共存呢?

銀級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-26 10:38
E+愈來愈多用wifi比喇叭,5知系因為好聲定方便,定系两樣共存呢?

如果係小喇叭,幾千元果種,我認為係因為方便,可以直飛手提電話音樂過去。但如果係高質貴嘢例如Goldmund Apogee就應該係想控制佢嘅聲音signature,唔使比擴大器變左;當然同時可以靚啲,少左條粗大嘅線喺地。

黃金玩家

samuelt 發表於 2016-5-26 10:45
如果係小喇叭,幾千元果種,我認為係因為方便,可以直飛手提電話音樂過去。但如果係高質貴嘢例如Goldmund ...

會5會D工程師5中意比D線改變左距地校出黎D聲呢?

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Ccs56084342 發表於 2016-5-26 11:00
會5會D工程師5中意比D線改變左距地校出黎D聲呢?

工程師係唔鍾意㗎,不過用家自己鍾意的話又可能想有自由去選擇呢。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

samuelt 發表於 2016-5-26 10:32
而家討論邊一種方法較好聲,而唔係wifi可唔可以用。我當然認為wifi係可以用喇,傳輸 lossless檔,應該冇 ...

咁係事實,題目如果唔講明邊件器材同線材,永遠都冇得比較。wifi定線只是講接駁方法,我唔覺得用某種方法就一定會好聲過另一種。