設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[討論] 何謂hifi味?何謂音樂感?

黃金玩家

ADA 發表於 2016-5-22 20:11
大把新一代聽歌的80後由細到大都係聽盜 mp3,我公司同事自豪地話佢咁大個仔從來未買過一隻正版CD!
佢重話: ...

香港都好多尼D人啦
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

ADA 發表於 2016-5-22 20:11
大把新一代聽歌的80後由細到大都係聽盜 mp3,我公司同事自豪地話佢咁大個仔從來未買過一隻正版CD!
佢重話: ...

死啦...我就蠢啦...我D MP4全部都比錢買添......

邊有咁多錢買舊版黑膠、CD........
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-22 20:13
你唔識天下第一X咩~?佢深信佢既CAS系統已經超越CD架~~但佢玩得好開心喎~!!所以「自我感覺良好」好緊要架~ ...

今時今日又可能真系會超愈喎,其實現今Dcd機已5系光頭直讀,系同電腦讀file—樣處理喎。個腦做企理D無風扇冇噤多EMI就可以贏CD喎!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-22 20:19
今時今日又可能真系會超愈喎,其實現今Dcd機已5系光頭直讀,系同電腦讀file—樣處理喎。個腦做企理D ...

不久既將來可能會超越....但呢一刻為止只自問就未聽過FILE可以嬴CD....WAV->CD    DSD->SACD,都係~
不過講呢D又係會比人丙~!

好似黑膠咁,今日重有大把人覺得黑膠唔夠CD好聲架....黑膠=無分析力/濛/炒豆....等等等....
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-22 20:22
不久既將來可能會超越....但呢一刻為止只自問就未聽過FILE可以嬴CD....WAV->CD    DSD->SACD,都係~
不過 ...

將來會5會file贏埋黑膠呢?

黃金玩家

越講越遠~~~結論都係要「自我感覺良好~!」
有聲就算...

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-22 20:30
將來會5會file贏埋黑膠呢?

CD都出左咁多年啦~~嬴左黑膠未?
有聲就算...

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kkkiu 發表於 2016-5-22 20:22
不過 ...

KK sir,放心,我都係覺得未得,我有次去一間高級試音室聽cas,服務員用幾乎最高級的器材試聲,開頭試簡單人聲都及格嘅,好衰唔衰佢跟著試室樂! 一開聲高下立見,我聽咗唔夠5分鐘就走人。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-5-22 20:31
CD都出左咁多年啦~~嬴左黑膠未?

但E+新出個D黑膠都系用錄音室混音出黎個Dfile做母盤嘅,即系開頭就file黎!不過古董現場錄音D頭版黑膠就我都覺得系無法取代茄,所以炒起曬價啦!

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-22 20:39
但E+新出個D黑膠都系用錄音室混音出黎個Dfile做母盤嘅,即系開頭就file黎!不過古董現場錄音D頭版黑 ...

都唔係架,近代都好多靚聲黑膠~