設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[討論] 何謂hifi味?何謂音樂感?

黃金玩家

gikifk 發表於 2016-6-8 23:06
好似隻 Roger 3/5a...............無高音、無低音,但係個個話好聲,抄到幾萬一對/越舊越直錢 ...

炒起左個價局住話得囉,唔系點收錢,講真我都唔識欣賞3/5A
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

gikifk 發表於 2016-6-8 23:06
好似隻 Roger 3/5a...............無高音、無低音,但係個個話好聲,抄到幾萬一對/越舊越直錢 ...

說真的,網友你本人親自聽過 Rogers 3/5A 把聲未?

黃金玩家

ADA 發表於 2016-6-8 23:42
說真的,網友你本人親自聽過 Rogers 3/5A 把聲未?

我認為古董書架只有AR11最貨真價實。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

幾萬蚊既書架不能說是高價喇叭吧?

幾萬蚊既15ohms未專登聽過,聽過一套在細空間既35周年版35a,唔洗幾萬蚊啦,自問當時我自己套1sc差不多價位就好聲唔過佢喇~
有聲就算...

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-6-8 23:49
我認為古董書架只有AR11最貨真價實。

Ar11 個低音成12寸喎~今時今日好多座地都未必有12寸低音啦。

不過再講這就是全面性的比較了~
有聲就算...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

popo388 發表於 2016-5-21 22:45
HiFi 味這名稱比我有一個好唔真實嘅感覺,
正面D可能有機會比現場更好聽。
純粹亂噏   ...

現場個收音師或器材唔夠班咪會差囉。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2016-5-22 19:17
點解有音樂感係都要無分析力,
唔好將分析力=吉耳,高中標,
無分析力可來音樂感,

絕對認同。

分析力強即是兩頻申延大,高音一多令人易煩變得不耐聽了。
拮耳中高音標係調音未到位。
尤其是配線相對要求高,自然貴,供電系統不夠純淨亦有關係。
被忽視供電及線材配合形成一些誤解。
純粹個人感覺,不喜勿插。

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-6-9 02:54
Ar11 個低音成12寸喎~今時今日好多座地都未必有12寸低音啦。

不過再講這就是全面性的比較了~ ...

天朗SRM 12B都12吋口徑,但AR11—樣比得赢

黃金玩家

自定義頭銜

都唔明講乜
打手最中意自訂一堆定義再dog talk 一堆野
濛濛地就話音樂味好
聽音樂話有音樂感,同食雞有雞味一樣咁廢話
器材級數唔夠先要左講右講
雖然唔係一部天機走天下,唔同品牌都有唔同強項
但我發覺善稿樂於都隱惡揚善
背後其實就係要吹大低質素作品
有時店舖會講乜乜乜衰聲
何為衰聲?唔夠厚又衰,薄又衰,大口型又衰
簡單講佢地想賣乜,其他既都衰
不過又咁講,玩咁一段時間,有大師話:密度才是皇道!
暫時覺得呢個指標非常好用
至少出面賣線既,都唔係個個明白密度係乜,都唔係普通線可以做得好密度兼備分析力
另外我想講,分析力同音場冇關係,分析力係指向你聽列幾多野有幾detail, 音場係畫面有幾大

好,廢up完,多謝收看

黃金玩家

kmr 發表於 2016-6-9 15:15
都唔明講乜
打手最中意自訂一堆定義再dog talk 一堆野
濛濛地就話音樂味好

唔好講寫稿,有時自己玩耐左,都唔敢講一樣野唔好,你可以話隱惡揚善.....但實在係試過一件野,在你度可能好得,又或者好差,然後到人地度試,可能對方器材都相近,只係一兩件器材唔同,但出黎既結果係同你完全相反,咁以後人地問你呢件野點,我都只能答佢既特性....就唔係話只讚不彈,而係話咁講先叫比較中肯...
有聲就算...